Már a kormány asztalán van a szállodai szervizdíj ötlete

Már a kormány asztalán van a szállodai szervizdíj ötlete 

Éttermi mintára szeretne szervizdíjat a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége - ezzel próbálnának javítani a munkaerőhiányon.
Kinek mit mond a szállásminősítés?

Kinek mit mond a szállásminősítés? 

Klasszis Klubunk június 28-i adásában Könnyid László, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület nKft. (MTMT) ügyvezetője volt a vendégünk, akivel a javában tartó hazai szálláshelyminősítések, csillagok odaítélésének területét jártuk körbe. 
Pályázati pénzből születik újjá a Mátyás király sétány Hajdúszoboszlón

Pályázati pénzből születik újjá a Mátyás király sétány Hajdúszoboszlón 

Sétálóutcává alakítják és élménypontokkal dobják fel a hajdúszoboszlói szállodasornak otthont adó Mátyás király sétányt.
A magyarok fele tervez belföldi nyaralást

A magyarok fele tervez belföldi nyaralást 

A belföldi nyaralók a rugalmas foglalási feltételeket nyújtó szálláshelyeket kedvelik, jobban figyelnek a higiéniára és még több élményt szeretnének átélni a nyaralás során.
Patinás magyar szállodát ajánl egy nemzetközi luxusmagazin

Patinás magyar szállodát ajánl egy nemzetközi luxusmagazin 

Méltatják, hogy a hotel olyan kulturális élményeket kínál, amelyek Magyarország jellegzetes művészeti és kézműves örökségét idézik meg.
Új négycsillagos hotelt építenek Debrecenben

Új négycsillagos hotelt építenek Debrecenben 

A nagyerdei Aquaticum élményfürdő és strand területén - a meglévő mellett - újabb hotelt építhet Debrecen, 4,4 milliárd forint állami támogatással és 4,2 milliárdos hitellel.
Végleg bezárt 64 hotel Bécsben

Végleg bezárt 64 hotel Bécsben 

Tragikus foglalási adatokról számolnak be az osztrák szállodások, és az elmaradó karácsonyi rendezvények is forgalomcsökkenéshez vezetnek.
Itt a Szervita téri Emerald Residence

Itt a Szervita téri Emerald Residence 

Képgaléria mutatja be a Szervita-téri, négycsillagos Emerald Hotel & Suites butikhotelt. 
Új szállodamárka Párizsban

Új szállodamárka Párizsban 

M Social Hotel Paris Opera néven megnyitott első, az M Social márkához tartozó egységét Párizsban a Milennnium Hotels and Resort. Egyben ez az M Social márka európai debütálása is. 
Így csábítja az osztrák főváros a belföldi turistákat

Így csábítja az osztrák főváros a belföldi turistákat 

Markus Grießler a bécsi gazdasági kamara (WKO) turisztikai tagozatának elnöke nagyon jó kezdeményezésnek tartja a belföldi turisták fővárosba csábítását ösztönző, idén június végéig tartó, „Éld át a fővárosod!” mottó alatt futó forgalomélénkítő akciót.

Közös karácsonyi akcióba kezdtek szállodák, cukrászdák 

Több szálloda, cukrászda, turisztikai szervezet közös akciójaként 9 turisztikailag fontos település finomságait népszerűsítették december 20-ig. Az akcióba bevonták a balatoni mesehőst, Füred Kapitányt is, aki Budapesten is segítette a Mikulás munkáját: 9 méter magasból ajándékokat engedtek le a járókelőknek az egyik híres szállodából. Az akcióval a szolidaritás, az összefogás fontosságára is rá szeretnének világítani.

Kihirdették az Év Szállása 2020 verseny győzteseit 

Rendhagyó keretek közé szorította a járvány-helyzet az idén 8. alkalommal rendezték meg az Év Szállása versenyt. Az Év Szállása 2020 fődíjat a Hotel Európa Fit Hévíz**** nyerte el. A Turizmus Szakma Példaképe címmel Darvas Zoltánt, a GRANDAR Csoport tulajdonos-ügyvezetőjét tüntették ki. Az Év Turisztikai Települése kategória elismeréseit Hévíz, Debrecen és Pécs kapták.

Tisztaságmarketing, workation, albérlethotelek 

2020 csupán egy rosszul összevágott előzetese volt a közeljövőnknek. A KPMG munkatársa szerint a gyors és rugalmas alkalmazkodás a nyerő a következő évek turizmusában.

Indul a négycsillagos szolnoki hotel fejlesztése 

A Tiszakavics Hotel 4 csillagos egysége 155 szobás szuperior szobával várja majd a vendégeket és zöldenergiával fog üzemelni - írja a Spabook.net.

Egészségmegőrzés indul(ásra készen) 

Ahogy arról már több ízben beszámoltunk, sosem látott kihívások elé állította a koronavírus járvány és az azt követő intézkedések a szállodaipart is. Jelenleg a wellness hotelek is csak üzleti utazókat fogadhatnak, így az egészségmegőrző szolgáltatásaikat nem kamatoztathatják. Az általunk megkérdezett hotelek a korábbinál is nagyobb hangsúlyt fektetnek a higiéniára, távolságtartásra és egybehangzóan állítják: nagyon várják már a szigorítások enyhítését.

Minél kisebb veszteségekkel éljen túl a hazai szállodaipar 

Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 2021-ben az érvényben lévő tagdíjakat 20%-kal csökkenti azon Társult tagok esetében, melyek 2020-ban is tagjai voltak már a Szövetségnek. 

Veszteségek csökkentése 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a járványhelyzet új szolgáltatást hozott a Danubius Hotels-nél: elindították az irodahotel, azaz a „roomoffice” szolgáltatást és a házhozszállítást is, amiről már publikusak is a ház friss tapasztalatai.

Applikáció, mint a kötelező adatszolgáltatás eszköze? 

Január elején lép érvénybe az a kormányrendelet, amely minden magyarországi szálláshelyet a vendégek okmányának digitális beolvasására és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felé továbbításra kötelez.

Multifunkciós rendezvényközpont lesz Hajdúszoboszlón 

Nyolcmilliárd forintos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón, a beruházás előkészítésére 400 millió forintot biztosít a kormány - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára online sajtótájékoztatón szerdán.

A járványhelyzet új szolgáltatást hozott 

A jelenlegi pandémiás helyzet eddig nem létező szolgáltatásokat hívott életre a Danubius Hotelsnél. Elindították az irodahotel, azaz a „roomoffice” szolgáltatást és a házhozszállítást is.

Nehéz helyzetben a szállodaipar 

A turisztikai szektor legtöbb szereplője bajban van, közülük a szállodaipar segítség nélkül nehezen éli túl a járványhelyzetet. A hoteleknek legkorábban májusban lehet érdemi forgalmuk. Hogyan tudnak addig anyagilag kitartani? 

Szállodai bevétel és vendégélmény-növelés egyszerre az Everguesttel 

A koronavírus által leginkább sújtott iparágban, a turizmusban indult új magyar startup Everguest néven.  (X)

GVH: Változtasson a Szallas.hu! 

A versenyhatóság ezért összetett intézkedéscsomagra kötelezte a szolgáltatást működtető vállalkozást.

Kétmilliárd forintos panzióépítési pályázat indul 

Újabb gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be a kormány a turizmust illetően, ezúttal panziók építésére pályázhatnak a vállalkozások 1,8 milliárd forintos keretösszegre - jelentette be a pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban.

Mi is mindent megteszünk, hogy újra felkeltsük az utazás iránti vágyat 

Luc Gesvret, az Accor régiós igazgatója

A szobakiadókat is támogatja az osztrák kormány 

Jelentette be Elisabeth Köstinger szövetségi turisztikai miniszter.

Okosszálloda nyílt Békés megyében 

Megnyitotta kapuit Békés megye első okosszállodája, amely országosan is jelentős, hiszen mindössze néhány hasonló hotel van Magyarországon. A szálláshelyen minden okostelefonnal működik - írja a Beol.

A vendégéjszakák száma májusban 93 százalékkal csökkent 

2020. májusban a koronavírus okozta járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 98, a belföldi vendégek által eltöltötteké 86%-kal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. Az összes vendégéjszaka 88%-át a belföldi vendégek töltötték el. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 93%-kal kevesebb volt.

Ezüsttálcán kínáljuk a vendégeinket a versenytársaknak? 

A rövidtávú lakáskiadás szabályozása és korlátozása miatt a Magyar Apartmankiadók Egyesülete (MAKE) és a Felelős Rövidtávú Lakáskiadók Szövetségének (FRLSZ) közös javaslatcsomagot nyújtott be a szigorítás kidolgozásával megbízott Magyar Turisztikai Ügynökséghez.

Amszterdam kivégezte az Airbnb-t 

Az amszterdami városvezetés úgy döntött, hogy három kerületből kitiltja az airbnb-s és más, hasonló bérleti lehetőségeket, a város többi részén pedig külön engedéllyel és évente legfeljebb 30 éjszakára lehet lakást kiadni turistáknak - írja a Travel a lonelyplanet nyomán.

Ilyen volt a május Romániában 

Májusban 97 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma Romániában a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte a román országos statisztikai intézet.

Ismét nyitva a Prestige Hotel Budapest 

Július 1-től újra várja vendégeit a belvárosi négycsillagos ház.

A szállodák sem számítanak már idén szervezett utasokra 

Nem nagyon tartják be a vendégek a higiéniai előírásokat a hazai szállodákban, a tavalyi szint 25 százalékát, ha eléri a budapesti hotelek teljesítménye 2020-ban. Egyebek között ezeket tudtuk meg csütörtökön a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnökétől, Flesch Tamástól egy szakmai webináriumon, amelyet a Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviselete szervezett.

Eddig több mint 14 ezren pályáztak magánszálláshelyek felújítására 

Eddig több mint 14 ezren pályáztak a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Kisfaludy 2030 Turisztikai Nonprofit Fejlesztő Zrt. június 4-e óta elérhető magán- és egyéb szálláshely fejlesztését célzó kiírásra 42,8 milliárd forint értékben - mondta Horváth Péter, a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az Appeninn többségi tulajdont szerzett egy szállodaberuházó cégben 

Többségi tulajdonrészt szerzett az Appeninn Nyrt. a Szepesi család bizalmi vagyonkezelőjeként eljáró Szepard Kft. tulajdonát képező Dreamland Holding Zrt.-ben, amely az elmúlt időszakban több vidéki turisztikai ingatlanfejlesztési projektet is elindított – tették közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Megafejlesztésre készül a Hunguest 

Öt éven belül minőségi szintugrásra készül a szállodalánc – erről Mészáros Beatrix, a tulajdonos Opus Global Nyrt. és a Hunguest Hotels igazgatósági elnöke beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Nagyon másképp fognak működni a szállodák 

A turizmus komoly veszteségeket szenvedett el az elmúlt hónapokban, amelyek nem fognak elmúlni nyomtalanul. Ugyanakkor már látható jelei vannak a javulásnak is. Az országok fokozatosan, a küldőországok járványügyi helyzetét szem előtt tartva megnyitják határaikat a turisták előtt, amelynek köszönhetően a nyári időszak megszokott bevételeinek egy kisebb része behozható lehet. Ennek ellenére, amíg mindenki számára elérhető vakcina nem áll rendelkezésre, bizonyos turisztikai termékek visszatérésére – ilyen például az üzleti turizmus – a közeljövőben nem lehet számítani, valamint az utazóknak meg kell tanulniuk alkalmazkodni az új helyzet által megkövetelt biztonsági intézkedésekhez is - írja elemzésében Indra Dániel, a KPMG igazgatója.

Lassan rendeződik a hazai szállodaipar helyzete 

A szezonhoz képest rendkívül alacsony foglaltsági szint, a külföldi vendégkör szinte teljes hiánya mellett a járulékfizetési és bértámogatási programok kifutása a nyitás ellenére újabb komoly kihívás elé állítja szektort, amely éves szinten a foglaltság 40-45 százalékos visszaesésével számolhat.

Magyar szállodáknak segít piacra jutni az ALDI Utazás 

A hazai idegenforgalom talpra állásához nyújt ingyenes lehetőséget  a cég. A magyar szállodák számára indított akció révén a hazai hotelek bekerülhetnek a vállalat kínálatába, illetve alkalmuk van a társaság mögött álló osztrák Eurotours rendszerébe szintén bekerülni, így több millió európai utazó számára jelenik meg kínálatuk.

Már Szlovéniában is vannak Michelin-csillagos éttermek 

Két csillagot a Hisa Franko, öt étterem pedig egy-egy csillagot.

Éledezik az Airbnb 

Portugáliában, Németországban és Dél-Koreában is megnövekedtek a belföldre szóló foglalások - írja a Növekedés.hu.

Győrfi Pál esete a Danubius szállodákkal 

„Már ne maradj otthon! – mondja Győrfi Pál, a Danubius Hotels kisfilmjében. A szállodalánc május végén nyitotta meg balatonfüredi, győri és büki szállodáit, június közepétől pedig budapesti szállodái közül is megnyílik a Danubius Hotel Helia. A vendégek biztonságára kiemelten figyelő „Biztos Pihenés” programjukat az Országos Mentőszolgálat szóvivőjével közösen mutatják be.

Szállodaüzemeltetés – másképp 

A Pearl Marketing and Management Kft. szállodás szekciójának van néhány fontos "adata, paramétere":

Újra megnyitott a High Note SkyBar 

A kijárási korlátozások enyhítésével párhuzamosan, közel három hónapos szünet után újra megnyitott az Aria Hotel Budapest tetőbárja, a High Note SkyBar. A vendégek biztonsága érdekében a szálloda vezetése felére csökkentette a bár kapacitását, ezen felül pedig a magyar szakmai szervezetek egészségügyi ajánlásait, a nemzetközi tapasztalatokat és egy New York-i szakértő tanácsait figyelembe véve megalkották saját higiéniai protokolljukat.

Kétmilliárd forintos szállodafejlesztési pályázat indul 

A turizmus egyike a koronavírus által leginkább sújtott ágazatoknak, ezért a kormány több eszközzel is segíti a turisztikai vállalkozásokat az újraindulásban - tájékoztatta Varga Mihály az MTI-t.

A Booking önként befizette a milliárdos bírságot 

A Booking.com határidőben, önként befizette a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2,5 milliárd forintos bírságát, de a cég a bíróságon vitatja a GVH döntését - mondta a Növekedés.hu portálon szerdán megjelent interjúban a GVH elnöke.

Pénteken újabb szállodák nyílnak meg 

Pénteken megnyitja kapuit a vendégek előtt a gyulai Erkel, a tapolcai Pelion és a nyíregyházi Sóstó szálloda, ezzel hétre nő az ismét igénybe vehető Hunguest Hotels szállodák száma. Júniusban és júliusban folytatódik azon szállodák újranyitása, amelyek nem állnak tartós felújítás alatt - tájékoztatta a szállodavállalat csütörtökön az MTI-t.

Szállodai szekcióülések online 

Az MSZÉSZ a jelenlegi helyzetben még inkább nélkülözhetetlennek tartja tagjai részére a szekcióülések megszervezését.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!