hirdetés
hirdetés

Ősszel indul a magyar luxusvonat Teheránba

Az út ára tízezer eurótól indul, és már minden jegy elkelt. De kik utaznak rajta?

hirdetés

Egy angol utazási iroda látott fantáziát abban, hogy az egzotikusnak számító keleti világba, Törökországba és Iránba lehessen eljutni luxusvonattal - írja a Metropol. Ehhez kereste meg partnerként a MÁV Nosztalgia Kft.-t, amely képes biztosítani nemcsak a megfelelő színvonalú és nosztalgikus stílusú vonatszerelvényt, hanem a személyzetet, valamint a szükséges engedélyeket is. A kocsikat a magyar cég más útjaihoz is szokta használni, és van köztük olyan is, amely – természetesen felújítva és korszerűsítve – az 1950-es évek eleje óta közlekedik.

A Golden Eagle és a Danube Expressz társszervezésében először 2014. október 15-én indul a luxusvonat Budapest – Teherán – Budapest viszonylatban. A MÁV Nosztalgia Kft. magyar vasútvállalat feladata, hogy biztosítsa a muzeális kocsikból álló szerelvényt és a közlekedtetését, valamint a szükséges vonatszemélyzetet. Az utazásszervezést és a jegyértékesítést a brit utazási iroda végzi. A luxusvonat 13 kocsiból fog állni, közel 70 férőhellyel, bárkocsival és étkezőkocsival.

A MÁV Nosztalgia Kft.-től megtudtuk, hogy az útra már minden jegy elkelt - az utasok zöme brit és ausztrál állampolgár, magyarok nincsenek köztük - viszont a teljes személyzet magyar lesz a luxusvonaton.

A vendégek all inclusive ellátásban részesülnek: az étkezések, a szállás, és a vonatozáson kívüli programok is beletartoznak a csomagba, ami osztálytól függően 10 ezer és 25 ezer euró között van. Az októberit követően 2015-ben még 4-5 ilyen utat terveznek indítani.

Étkezőkocsi
Étkezőkocsi

A hosszabb távú luxusvonatozás iránt világszerte egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik. Nemcsak a ma közlekedő, az eredetivel szintén nem azonos Venice-Simplon Orient Expressz, hanem a Transzszibériai Expressz és a hozzájuk hasonló szerelvények is népszerűek, különösen az angolok körében. Ott az egyik közkedvelt vonattal lovaspóló-versenyre lehet utazni, de nem akárhogy: az utasok, híven a lovaspóló máig élő hagyományaihoz, díszes ruhakölteményeket, különleges kalapokat öltenek.

Deluxe fülke
Deluxe fülke

Itthon is vannak részben hasonló lehetőségek: Beke Marcella, a MÁV Nosztalgia Kft. értékesítési igazgatója a Gyertyafény Expresszt említette, amelynek utasai szintén elegáns ruhában jelennek meg a különleges, vacsorával egybekötött nosztalgiaútra.

Minden tekintetben ötcsillagos élmény vár az új luxus­vonatút résztvevőire. A 13 veterán vonatkocsi szolgáltatásaival minden igényt kielégít. Szállást, vagyis kabint csak a teljes útra lehet foglalni (egy vagy két személyre) két kategóriában: a drágább deluxe fülkékhez saját zuhanyzó és vécé tartozik, berendezésük elegáns, az L alakban elhelyezett ágyak nappalra kanapévá csukhatók össze. A klasszik kategóriába tartozó fülkék nosztalgikus berendezésűek, ezekhez az egyes kocsik közepén tartozik közös mosdó és zuhanyzó. A két étkezőkocsin kívül bárkocsi is tartozik a szerelvényhez, ez utóbbiban élő zongoraszó mellett kellemes hangulatban tölthetők el az esték.

Deluxe fülke
Deluxe fülke


A luxusszerelvény a következő kocsikból áll:

Istropolitan Személyzeti kocsi
Pakli- / Személyzeti kocsi
Classic hálókocsi
Classic hálókocsi
Saxonia DeLuxe hálókocsi
Cracovia DeLuxe hálókocsi
Budapest bárkocsi
Pannonia étkezőkocsi
Albert étkezőkocsi
Vindobona DeLuxe hálókocsi
Hungaria DeLuxe hálókocsi
Horthy szalonkocsi (Golden Eagle személyzeti kocsi)
Classic hálókocsi

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai