hirdetés
hirdetés

Rendkívül jó szezont zártak a balatoni szálláshelyek

A KSH első kilenc havi adatai alapján a korábbi évekhez viszonyítva, a balatoni régió egészét nézve az adatok egyértelműen javulást mutatnak még az egyébként jónak tartott 2015-ös szezonhoz képest is - olvasható a Balatontipp oldalán.

hirdetés

Az év első kilenc hónapjában a balatoni régióhoz sorolt települések kereskedelmi szálláshelyein a külföldi és a hazai turisták együttesen 4,7 millió vendégéjszakát töltöttek el, ami 6,3 százalékkal több az előző év hasonló időszakában regisztrált vendégéjszakáknál. A vendégéjszakák kétharmadát – 66,6 százalék – a hazai turisták adják.

A jelentős emelkedés elsősorban a hazai forgalom töretlenül folytatódó növekedésének, a múlt évihez képest 9,1 százalékos emelkedésnek köszönhető. Ehhez képest a külföldi vendégéjszakák számának 1,1 százalékos emelkedése szinte elhanyagolható.

A balatoni vendégéjszakák alakulása 2008-2016 között évente a kereskedelmi szálláshelyeken (Forrás: Balatontipp)
A balatoni vendégéjszakák alakulása 2008-2016 között évente a kereskedelmi szálláshelyeken (Forrás: Balatontipp)

Az alábbi, a Balatontipp által összeállított táblázatban településekre bontva is látható, hogyan alakult egy-egy helyen a kereskedelmi szálláshelyek összes forgalma, s ezen belül milyen volt a külföldi és a belföldi turisták aránya. A vendégéjszakák idei első 9 havi adatai után a tavalyi eredményhez képest bekövetkezett változás olvasható. Az egyes települések neve után olvasható csillag azt jelzi, hogy az érintett községről, városról a KSH adatbázisa nem tartalmaz az elmúlt két év minden érintett hónapjára adatot, mert az adott időszakban a településen három alá csökkent kereskedelmi szálláshelyek száma.

Egyes balatoni települések vendégforgalma 2016 első kilenc hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken (Forrás: Balatontipp)
Egyes balatoni települések vendégforgalma 2016 első kilenc hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken (Forrás: Balatontipp)

A külföldi forgalomnál a 2012-től beinduló gyenge erősödés ellenére sem tudtunk visszatérni a 2008-as szintre – pedig már az is egy nagyon gyenge helyzet volt -, az elmaradás a nyolc évvel ezelőtti szinthez képest 8,6 százalékos. Mindeközben a hazai forgalomban 37 százalékos volt a növekedés, ami a külföldi csökkenést is ellensúlyozva nyolc év alatt 17,4 százalékos javulást hozott a teljes forgalomban.

A teljes cikket és további grafikonokat a Balatontipp oldalán nézheti meg.

(forrás: Balatontipp.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk