KSH: kedvező májusi vendégéjszakaszámok

KSH: kedvező májusi vendégéjszakaszámok 

Májusban a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 1,3 millió vendég 3,1 millió vendégéjszakát töltött el.
Megduplázta a vendégéjszakák számát az EKF

Megduplázta a vendégéjszakák számát az EKF 

Több mint kétszeresére nőtt a Veszprémben töltött vendégéjszakák száma idén áprilisban és májusban az előző év hasonló időszakához képest, és meghaladta a tavalyi főszezon mutatóit is - hangsúlyozta a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program első öt hónapját összegző és az elkövetkező hetek kiemelt programjait bemutató hétfői veszprémi sajtótájékoztatón a város polgármestere.
Nálunk alig, Romániában óriásit nőtt a vendégforgalom

Nálunk alig, Romániában óriásit nőtt a vendégforgalom 

Romániában 22,5 százalékkal 6,288 millióra nőtt a vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken az első négy hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten, a kiadó szobákat és lakásokat is beleértve - közölte szerdán az országos statisztikai intézet (INS).
Több külföldi, kevesebb belföldi vendégéjszaka az első negyedévben

Több külföldi, kevesebb belföldi vendégéjszaka az első negyedévben 

2023 márciusában a kereskedelmi szálláshelyeken 667 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 5,8, a vendégéjszakáké 9,0%-kal kevesebb volt az egy évvel korábbinál. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 17%-kal visszaesett, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 1,2%-kal emelkedett. 2023. január–márciusban a belföldi vendégek 9,6%-kal kevesebb, a külföldiek 15%-kal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző év azonos időszakában - olvasható a KSH Gyorstájékoztatójában.
A beutazás húzta fel a novemberi vendégforgalmat

A beutazás húzta fel a novemberi vendégforgalmat 

2022 novemberében a kereskedelmi szálláshelyeken 691 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 17, a vendégéjszakáké 7,8%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. 2021 novemberéhez viszonyítva a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,6, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 15%-kal emelkedett. 2022. január–novemberben a belföldi vendégek 19, a külföldiek több mint kétszer annyi, 114%-kal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző év azonos időszakában - derül ki a KSH Gyorstájékoztatójából.
Már látszik a negatív spirál: kevesebb szoba drágábban

Már látszik a negatív spirál: kevesebb szoba drágábban 

Már az októberi adatokban is látszik a kedvezőtlen folyamat. 
Kétszámjegyű növekedést könyvelt el a román vendégforgalom

Kétszámjegyű növekedést könyvelt el a román vendégforgalom 

Romániában 14 százalékkal, 21,104 millióra nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma az idei első tíz hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte kedden a román országos statisztikai intézet.
Így alakul a vendégforgalom keleti szomszédunknál

Így alakul a vendégforgalom keleti szomszédunknál 

Romániában 13,3 százalékkal, 16,686 millióra nőtt a vendégéjszakák száma az idei első nyolc hónapban a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet.
Még mindig jóval kisebb a vendégforgalom, mint 2019-ben

Még mindig jóval kisebb a vendégforgalom, mint 2019-ben 

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma – elsősorban a járványügyi korlátozások miatti alacsony bázis következtében – 2022. februárban több mint négyszeresére nőtt 2021 azonos hónapjához viszonyítva, azonban 26%-kal elmaradt a Covid19-járvány kitörése előtti, 2019. februári értéktől. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma hétszeresére emelkedett, de még így is 39%-kal kevesebb volt a 2019. azonos időszakinál.
Feleannyi vendégéjszaka tavaly, mint 2019-ben

Feleannyi vendégéjszaka tavaly, mint 2019-ben 

A vendégéjszakák száma 2020 decemberéhez képest több mint hétszeresére nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten 42%-kal csökkent - derül ki a KSH legfrissebb Gyorstájékoztatójából. A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma – elsősorban a járványügyi korlátozások bevezetése miatti alacsony bázis következtében – 2021. decemberben 2020 azonos hónapjához viszonyítva öt és félszeresére nőtt, azonban 35%-kal elmaradt a Covid19-járvány kitörése előtti, 2019. decemberi értéktől. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma több mint tizenegy és félszeresére emelkedett, de még így is 49%-kal kevesebb volt a 2019. azonos időszakinál.

100 ezer vendégéjszakát remél hazánk az idei vizes VB-től 

Több helyszínen, jelentős anyagi kedvezményekkel rendezik Magyarországon az idei vizes világbajnokságot, amely az eredeti tervek szerint a japán Fukuókában lett volna.

Négyszer több vendégéjszakát hozott a tavalyi november 

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma – elsősorban a járványügyi korlátozások bevezetése miatti alacsony bázis következtében –novemberben 2020 azonos hónapjához viszonyítva több mint két és félszeresére nőtt, azonban 36%-kal elmaradt a Covid19-járvány kitörése előtti, 2019. novemberi értéktől. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma nyolcszorosára emelkedett, de még így is 43%-kal kevesebb volt a 2019 azonos időszakinál.

Mégsem dübörgött annyira az augusztus? 

A KSH adatai alapján 2020. augusztusban a koronavírus okozta járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 71%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2,1%-kal mérséklődött. Az összes vendégéjszaka 81%-át a belföldi vendégek töltötték el. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 33%-kal volt kevesebb. A belföldivendég-forgalom júniusban kezdődött előző hónaphoz viszonyított dinamikus növekedése augusztusban is folytatódott.

Első 7 hónap: megfeleződött a vendégéjszakák száma 

2020. júliusban a koronavírus okozta járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 75, a belföldi vendégek által eltöltötteké 18%-kal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. Az összes vendégéjszaka 82%-át a belföldi vendégek töltötték el. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 41%-kal volt kevesebb. Részben a korlátozások május végi feloldásának köszönhetően a belföldivendég-forgalom júniusban kezdődött dinamikus növekedése júliusban is folytatódott, a vendégéjszakák száma a háromszorosára nőtt az előző hónaphoz viszonyítva.

Szárnyra kapott a belföldi turizmus 

Majdnem másfélmillió vendégéjszakát töltött a balatoni strandok környékén mintegy 430 ezer vendég júliusban - mondta Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

A vendégéjszakák korlátozását követeli az amszterdami lakosság 

A koronavírus-járvány alatti relatív nyugalom meghozta az amszterdamiak kedvét ahhoz, hogy ez így maradjon a jövőben is: öntudatos polgárok sokezer aláírást gyűjtöttek a tömegturizmus megfékezéséért, a kezdeményezés már a városháza asztalán van.

Közel fele annyi vendégéjszaka a szomszédban 

Az idei első négy hónapban csaknem 44 százalékkal, 3,509 millióra csökkent a vendégéjszakák száma a romániai kereskedelmi szálláshelyeken a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.

Országosan Lipótváros, vidéken Hévíz volt a legjobb 2019-ben 

A főváros 5., 7. és 6. kerületében működő kereskedelmi szálláshelyek bonyolították a legnagyobb vendégéjszaka forgalmat 2019-ben is. A vidéki települések közül Hévíz stabilan tartja országos 4. helyét, és a TOP30-as lista további helyein is csak kisebb változások történtek - írja a Balatontipp.hu a KSH adatai alapján.

A téli időszak egyik kedvenc belföldi úti célja lehet Sárvár 

A vendégéjszakák számának emelkedésében még a legnagyobb fürdővárosokat is lekörözi.

Juttatásból nagyvonalúan költünk pihenésre 

Az OTP SZÉP kártya és a Szallas.hu is optimistán tekint az őszi-téli szezon elé; a jelenlegi adatok alapján 30 százalékkal több foglalás érkezett be tavalyi év ugyanezen időszakához képest.

Újabb rekordot döntöttek a Horvátországba utazó magyarok 

Szeptember elsején átlépte a 3 milliót a magyar turisták horvátországi vendégéjszakáinak száma, a tavalyi rekordévhez képest idén még több magyar kereste fel az adriai államot - közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti igazgatója hétfőn az MTI-vel.

SZÉP kártyáról és a külföldiektől dőlt a pénz a szállodákhoz júniusban 

Júniusban 2,6 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma a hazai szálláshelyeken 2018. azonos időszakához képest, míg a szállodák árbevétele 13,3 százalékkal emelkedett.

9 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma Romániában 

Az idei első négy hónapban 9,1 százalékkal, 6,253 millióra nőtt a vendégéjszakák száma Romániában a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet.

Évről-évre új turisztikai rekord Egerben 

"Eger minden hosszú hétvégén és ünnepen a top foglalási célpontok között szerepelt a hírekben, valamint a kiemelkedő turisztikai vonzerők között is folyamatosan az egri vár szerepelt az élen, s a legkedveltebb attrakciók sorában mindig ott voltak további egri, illetve Eger környéki helyszínek. Óriási eredmény, hogy Eger 2013 óta folyamatosan növekvő, eleve magas látogatottsága az elmúlt öt év során, minden esztendőben tovább emelkedett, öt évvel ezelőtthöz képest 257 ezer a különbség. Néhány éve már félmillió vendégéjszakát számláltak a város szálláshelyei, és tavaly ez a mutató meghaladta a 665 ezret. Mindez nem véletlen: a szolgáltatók, az önkormányzat városfejlesztő munkájának gyakorlatban megmutatkozó elismerése, amely jól példázza Eger vonzerejét is" - mondta sajtótájékoztatón Habis László polgármester.

Nőtt a vendégéjszakák száma az Európai Unióban 

Az Európai Unió (EU) szálláshelyein turisztikai céllal töltött vendégéjszakák száma az előző év adataihoz képest 2,2 százalékkal növekedett 2018-ban, elérte a 3,1 milliárdot. A legnagyobb növekedést Lettországban, Litvániában és Máltán regisztrálták. Magyarországon a növekedés 3,8 százalékos volt - közölte az EU statisztikai hivatala szerdán.

Romániában is sok a turista 

Romániában 5,5 százalékkal, 24,848 millióra nőtt a szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma az első tíz hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.

Jó irányba mutató mutatók Nyíregyházán 

Az előző év azonos időszakához képest az érkező vendégek száma csaknem tíz, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig több mint hét százalékkal nőtt 2018 első kilenc hónapjában Nyíregyházán - közölte a város polgármestere sajtótájékoztatón a nyírségi megyeszékhelyen kedden.

15.000 vendégéjsza 114 országból 

Minden idők legnagyobb birkózó eseménye kezdődik meg szombaton Budapesten - jelentette ki az idei világbajnokságról Nenad Lalovic, a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) elnöke, aki biztos benne, hogy lesz oka gratulálni a magyar szervezőknek a jövő vasárnapi záráskor.

A legtöbb külföldi turista Németországból érkezett 

Az első nyolc hónapban 4,2 százalékkal, 19,569 millióra nőtt a vendégéjszakák száma Romániában a tavalyi azonos időszakhoz mérten - közölte kedden a román országos statisztikai intézet.

Júliusban csökkent a belföldi vendégéjszakák száma 

2018. júliusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,8%-kal nőtt, a belföldi vendégek által eltöltötteké 0,6%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest, elsősorban a magas bázis miatt. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 2,3%-kal emelkedett. 2018. január–júliusban a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma 4,3, bruttó bevétele 8,6%-kal volt több, mint 2017 azonos időszakában - tájékoztatott  a KSH honlapján.

A belföldi kereslet volt a növekedés motorja: megérkezett a friss TrendRiport! 

Május hónapban a magyar szállodák forgalmának növekedése országos szinten 806%-kal, Budapesten 6,3%-kal A budapesten kívüli szállodákban 11,4%-kal, a balatoni régióban 17,9%-kal haladta meg az előző évi eredményeket. Szerepe volt ebben a forint-euró árfolyamnak is, előbbi 2,2%-kal gyengébb volt a tavalyinál. Megjelent a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) az év első öt hónapjának forgalmi adatait elemző trendriportja. 

A május is erős volt: 7,5 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma 

2018. májusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,6%-kal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 7,4%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 10%-kal emelkedett - derül ki a KSH legfrissebb jelentéséből.

10%-os növekedés a külföldön töltött vendégéjszakák számában 

Tavalyhoz képest idén júniusban 10%-kal több éjszakát töltöttek el külföldön a magyar utazók a Wizz Tours online utazási szolgáltató adatai szerint. A kedvenc nyaralócélpontok változatlanok: 2018-ban is Tenerife, Málta és Barcelona áll az első, második és harmadik helyen. Ugyanakkor egyre gyakrabban térünk el a szabványos egy hetes utaktól és választunk 5, 6 vagy akár 8 napos kikapcsolódást.

Mit adtak a kempingek a balatoni régió forgalmának? 

A Balatontourist kempingei a régió kereskedelmi szálláshelyi vendégforgalmának 12 százaléká adták. Ez a külföldi vendégéjszakák 19, a belföldiek 8 százalékát jelenti — számolt be a Balatontipp.hu.

Győr a TOP 10-ben! 

2017-ben a Győrben töltött vendégéjszakák száma először lépte át a 400 ezres határt, ezzela KSH rangsorának tizedik helyére kúszott fel a régebben főleg ipari tevékenységéről híres város. Az eredmény a többi között hazánk első olimpiai eseményének, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezésének is köszönhető.

Jelentősen nőtt a vendégéjszakák száma Romániában 

Tavaly 6,5 százalékkal, 26,915 millióra nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégéjszakák száma az előző évhez mérten - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.

Ellepték Európát a kínai turisták 

Az Európai Unió országaiba irányuló kínai turizmus megháromszorozódott az elmúlt tíz év folyamán, a kínaiak által eltöltött vendégéjszakák száma 2016-ban megközelítette a 25 milliót - közölte az Eurostat csütörtökön.

Bukarestre kíváncsiak leginkább a turisták 

A tavalyi első tizenegy hónapban 6,2 százalékkal, 25,325 millióra nőtt a vendégéjszakák száma Romániában 2016 azonos időszakához mérten - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.

Rekordszámú vendégéjszakát töltöttek el a magyarok Horvátországban 

A két ország turisztikai kapcsolatainak történetében először 2017-ben átlépte a 3 milliót a magyarok vendégéjszakáinak száma Horvátországban. 

Kétszámjegyű növekedés minden régióban a vendégéjszakák számában 

A kiadható szobák száma az előző év ugyanezen időszakához képest csökkent, az árbevétel és a szobakihasználtság emelkedett.

Októberben tovább nőtt a vendégéjszakák száma Romániában 

Októberben 6,8 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma Romániában a tavalyi tizedik hónaphoz mérten - közölte kedden a román országos statisztikai intézet.

Ismét több a turista Romániában 

Az év első kilenc hónapjában a turisták 21,4 millió vendégéjszakát töltöttek a romániai kereskedelmi szálláshelyeken, ami 6,1 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Tovább nőtt a vendégéjszakák száma Romániában 

Az idei első nyolc hónapban 6,3 százalékkal, 18,788 millióra nőtt a vendégéjszakák száma Romániában a tavalyi azonos időszakhoz mérten - közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet.

Jó volt a nyári szezon a NaturMed Hotel Carbonában 

A tavalyihoz képest idén nyáron közel 15 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma, és növekedett a tartózkodási idő is – derül ki Hévíz egyik legnagyobb szállodájának, a NaturMed Hotel Carbonának az adataiból. Miközben egyre több német vendég érkezik a népszerű fürdőhelyre, a nyári hónapokban a magyarok aránya meghaladta a 40 százalékot.

Rekord számú vendégéjszakát regisztráltak Pápán júliusban 

A helyi idegenforgalom egyértelmű bővülését jelzi a pápai önkormányzat által működtetett turisztikai attrakciók iránt mutatkozó növekvő érdeklődés. Az Esterházy-kastély, a Kékfestő Múzeum és a Várkertfürdő látogatottsági számai egyaránt emelkedést mutatnak. 

Újra nőtt a vendégéjszakák száma Romániában 

Az első hét hónapban 7,2 százalékkal 14,2 millióra nőtt a vendégéjszakák száma Romániában a tavalyi azonos időszakhoz képest - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet. 

Minden mutató emelkedett 2017 első félévében Budapesten is  

A KSH adatai szerint 2017 júniusában valamennyi szállástípusnál nőtt mind a szoba-, mind a férőhely-kapacitás kihasználtság, ezzel együtt az egy kiadható szobára jutó bruttó szállásdíj-bevétel (REVPAR) is. 

Kiemelkedő eredmények a hazai szállodáknál 

Elkészült az MSZÉSZ legfrissebb Trend riportja.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!