hirdetés

A kutyasétáltatók nyomában a kisebb szálláshelyek tulajdonosai

Vajon ki felejtkezett el a kisebb magánszálláshelyekről? És hogy jönnek a képbe az esti kutyasétáltatók? Mindjárt kiderül.

hirdetés

A kisebb magánszállásadóknak azért nem jár a 80 százalékos foglalási visszatérítés, mert nem a "megfelelő" platformon rögzítik vendégeik adatait. Érdekükben már az iparkamara is megkereste az adatszolgáltatási központot felügyelő Magyar Turisztikai Ügynökséget (MTÜ), adja hírül a hvg.hu portál.

November 10-én jelent meg a kormányrendelet arról, hogy a szállodák nem fogadhatnak turistákat, megszállni csak üzleti, gazdasági vagy oktatási céllal lehet. A szálláshelyadók bevételkiesésének 80 százalékát az állam megtéríti, de csak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) november 8-ig regisztrált foglalásokat veszik figyelembe – hátrányos helyzetbe hozva ezzel a kisebb magánszállás-adókat, ők ugyanis adminisztratív okokból nem jogosultak a kártérítésre.

pixabay.com
pixabay.com

A csökkentett változatot használók kifelejtődtek

A programnak, amelyet a szálláshelyadók adatközlésre használnak, van egy normál és egy egyszerűsített, úgynevezett „csökkentett” változata. Utóbbit a kis befogadóképességű kabinoknak, kisházaknak, erdei faházaknak, jurtáknak ajánlja az NTAK, lévén, hogy a magánszállásadók sokszor mellékállásban üzemeltetik a szálláshelyüket, így a központ nem várja el tőlük a mindennapi adatrögzítést. A program normál változatát pedig azok a szálláshelyek használják, ahol nagyobb a vendégforgalom, és szükséges a napi adatbevitel.

Most több tízezer szállásadó maradt hoppon, mert hiába foglaltak náluk akár már hónapokkal korábban előre erre az időszakra, az NTAK rendszerébe az nem került bele, így nekik a kormányrendelet szerint állami visszatérítés sem jár. 

Aláírásgyűjtést indítottak a szállásadók

Pelle Adrián a hvg.hu-nak elmondta, három éve, hogy szállásadással foglalkozik, a Mátrában, Mátraszentimrén van egy kisebb pihenőháza, „jellemzően párok vagy kisebb családok szállnak meg, de mindig csak egy, idegen társaságok nem találkoznak”. Ő csak akkor rögzíti az adatokat, ha a vendégek megérkeznek, ezért most, mint mondta, több százezer forinttól eshet el. Petíciót is indított, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét az egyenlőtlenségre.

Amúgy a kutyasétáltatók petíciója adta neki az ötletet, mesélte. A kutyások ugyanis összefogtak, hogy a kijárási korlátozás ellenére este 8 óra után is lehessen kutyát sétáltatni.

A szállásadók petícióját eddig több mint 300-an írták alá, „olyanok, akik kisebb magánszállásokat adnak ki”. 

A teljes cikk elolvasható: ITT 

 

 

 

 

 

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Bízik a turizmus Húsvétkor történő hazai újraindulásában? És működőképes lesz akkor a vállalkozása?

Kiadónk társoldalai