Balaton 2015: túrák, regatták és happy hour tavasszal

2015. április 24-én a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatósága kerékpáros mini study tourra és sajtótájékoztatóra hívta a szaksajtó képviselőit. A program helyszínéül a balatonföldvári Hotel Főnix Szálloda és Tréningközpont szolgált. A meghívott szakemberek egész napos autóbuszos kiránduláson vehettek részt, megismerkedhettek a Balatonföldvár és környéke kínálta legfőbb turisztikai attrakciókkal.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A budapesti indulást követően az első megálló a Völgyhíd Kávézó volt, mely az M7-es autópálya 121-es lehajtójánál, a kőröshegyi völgyhíd lábánál található, nyitott teraszáról csodás kilátás nyílik a környező tájra, a hídra. A kis családi vállalkozás által üzemeltetett kávézó ínycsiklandozó süteményekkel, kávékülönlegességekkel, valamint többek között levendulaszörppel várja vendégeit.

A kávézó teraszán csak rövid ideig sütkérezett a csapat, a következő úti cél Balatonföldvár volt. A szállodáig tartó út alatt a résztvevők rövid összefoglalót hallhattak az elmúlt évek kerékpáros turizmust érintő fejlesztéseiről, a kiépített kerékpárútvonalak turisztikai csomagokba foglalásáról, a balatonföldvári mikro-, kis- és középvállalkozások példaértékű összefogásáról, mellyel az ideérkező, elsősorban aktív időtöltést kereső vendégek egyre magasabb elvárásait igyekeznek kielégíteni. A május 1-jén kezdődő hosszú hétvége kiváló apropót jelenthet, hogy a magyar turisták már főszezon előtt felkeressék a Balatont, a május 31-éig felhasználható SZÉP-kártya egyenleget bátran elkölthetik legnagyobb tavunknál, a kártyát ma már minden balatoni szolgáltató elfogadja.

Nyitott Balaton és Tour de Balaton

A sajtótájékoztatón Witzmann Mihály siófoki országgyűlési képviselő elmondta, a turizmus nem pusztán gazdasági ágazat, hanem az itt élő emberek megélhetésének egyik fő forrása. Fejlesztéséhez elengedhetetlen a kormányzat, a szakmai szervezetek és a civilek összefogása. Kiemelte, rendkívül örvendetes, hogy a 2009-ben kezdődő válság után néhány évvel, napjainkban jelentős pozitív változás történik. Az idegenforgalomból származó bevétel folyamatosan nő. Somogy megye két kitörési pontja az idegenforgalom és az agrárium, e kettő összekapcsolása a cél. A balatoni szálláshelyeken 2014-ben megfigyelt jelentős vendégszám-növekedés azóta is folyamatosan gyorsul. Tévhit azonban az úgynevezett szezonhosszabbítás, mivel minden évszak más-más szolgáltatásokat, programokat tesz elérhetővé, éppen ezért nem ez a cél, hanem új szezonok létrehozása. Például szolgálhat a Garda-tó, ahol a tó által nyújtott lehetőségeket kihasználva egész évben jól teljesít a turizmus. Jó szakmai irányítással és olyan kormányzati intézkedésekkel, mint a SZÉP-kártya és az Erzsébet-program, valamint az Új Széchenyi Terv szálláshely-fejlesztései a cél megvalósítható. Fontos, hogy minden létező felületen vigyük a Balaton jó hírét.

Használhatóvá kell tenni a Balatont, mint brandet

Dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója Mészáros Lajos balatoni versével kezdte köszöntőjét. Mint elmondta, a kínálatot őszi és tavaszi programokkal kell kiegészíteni, a magyar belföldi turizmust szolgáltatás- és attrakció-fejlesztéssel kell javítani. A magyarok kedvelt célállomása a Balaton, ezt a brandet már csak használhatóvá kell alakítani többek között a külföldi promóció részévé téve. Valódi programokra van szükség, ezek a programok pedig a helyi szolgáltatók, a Magyar Turizmus Zrt. és a TDM szervezetek összefogásával valósíthatók meg. 2014-ben a Nyitott Balaton programsorozat 400 vállalkozás közreműködésével valósult meg. A cél az erőteljes marketingtevékenység és programszervezés. Mivel minden évszakban más-más arcát mutatja a tó, ehhez igazított programokra, rendezvényekre van szükség. A Magyar Turizmus Zrt. partnerséget kínál minden, a térségben dolgozó vállalkozás számára.

Dr. Faragó Péter hangsúlyozta továbbá, hogy tavaly az összes belföldi vendégéjszaka egynegyede a Balaton Régióban realizálódott, az ötmillió vendégéj előző évhez képest 4%-os növekedést jelent. A Széchenyi Pihenőkártya jelentősége kiemelt, arra biztatja tehát a magyarokat, hogy a Balatonnál költsék el a megmaradt összeget, a felhasználási határidő hamarosan lejár.

Varga-Dani Barbara, az MT Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője, az esemény háziasszonya beszámolt a Balaton magyar turizmusban elfoglalt helyéről, melyre nagyon büszkék. A tavalyi növekedés nagyszerű eredmény, de folyamatosan meg kell újulni, a fejlődés nem állhat meg. Tavasszal az egyik kiemelt termék a kerékpáros turizmus, Balatonföldváron pedig majdnem minden feltétel biztosított ehhez. A Balatonnál tavasszal az aktív turizmusra koncentrálnak, a strandoláson túl a táj szépsége és változatossága, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park értékei mindenki számára tartalmas kikapcsolódást biztosítanak.

A nyári szezonon túl, ahol az új szezonok kialakítása kezdődik

Ezt a címet adta prezentációjának Fekete Tamás, a Balatoni Regionális TDM Szövetség alelnöke. Tavaly 20 szervezet fogott össze a TDM-ben azzal a céllal, hogy új koncepció mentén új szezonokat hozzanak létre. 2014-ben került először megrendezésre a Nyitott Balaton programsorozat. A szervezet első lépése a termékfejlesztés volt, a helyi szolgáltatók lelkesedése óriási volt, anyagi forrásaik viszont igen szűkösnek bizonyultak, a termék piacra viteléhez az MT Zrt. segítségét kérték, mely 50 millió forintos kampánnyal segítette a Nyitott Balaton projekt megvalósulását.

2015-ben a legfontosabb programok a gyalogtúrák, kerékpártúrák, zenés programok, gyermekprogramok, a 3+1 szállásakció, melyek május elsejétől már élnek a szálláshelyeken, valamint az egyedi Happy Hour akció, melynek keretében május 1-11-ig minden nap 16-17 óra között kedvezménnyel várják a vendégeket a csatlakozott vendéglátó egységek.

A tavasz első kiemelt fontosságú eseménye a McDonald’s BringaMánia Tour de Balaton, melynek keretében május 2-án egy nap alatt ötféle távon bárki körbetekerheti a tavat, a rajt Balatonföldváron lesz.

Piknik, regatta és Picasso a Balatonon

A helyi TDM nagy lépésének nevezte, hogy Balatonföldvárra hozták a 16. Balaton Boat Kiállítást, melynek keretében egész nap vízi és szárazföldi programok közül választhatnak a látogatók. Fekete Tamás rövid áttekintést adott az idei balatoni rendezvényekről, mint például a Május Piknik Vonyarcvashegyen, a BAHART Regatta Siófokon, az Örök Szerelem Hétvégéje Fonyódon, a Badacsonyi Bortriatlon vagy éppen a Picasso kiállítás Balatonfüreden. 2015 tavaszán 100 étterem, 187 szállás, 211 program, 15 nevező a Balaton Fagyija programba, 116 beérkezett kép a meghirdetett fotópályázatra mutatja a munka sikerét.

A prezentáció kitért a TDM által alkalmazott cross branding marketingstratégiára is. A Balatonhoz pihenni érkezők tájékozódását a nyitottbalaton.hu segíti idén.

Eisenkrammer Károly, a McDonald’s Bringamánia Tour de Balaton főszervezője elmondta, hogy egy nap alatt bárki körbetekerheti a Balatont, ötféle távon. A Bringamánia idén öt éves, ez idő alatt egymillió kilométert tekertek a résztvevők. A Tour de Balaton elnevezésű eseményre május 2-án, szombaton kerül sor, a kiindulási pont Balatonföldvár. Nincs kötöttség, nem időre megy, bárki, aki kíváncsi a környező településekre és mozogni van kedve, részt vehet – 3000 rajtszámmal készülnek a szervezők, eddig 2097 előnevező van. A legbátrabbak a teljes Balaton kört teljesíthetik, reggel hat órás indulással, 206 kilométeren. Júniusban pedig a Kis-Balaton térségében kerül megrendezésre a Tour de Zalakaros kerékpáros program.

Bringázás a tóparton

A munka után a sajtó képviselői a főszervezőkkel és előadókkal együtt közös mini kerékpáros túrán vehettek részt, a kiindulási és érkezési pont a Főnix Hotel volt. A cél a gyönyörű, strandolók zajától még mentes tópart volt, rövid pihenő- és fotószünettel a kikötőben.

A csapat ezután közös ebédre gyűlt össze a földvári Kukorica Csárdában. A méltán híres étterem kerthelyiségében nagyon kellemes, hangulatos környezetben zajlott az étkezés, melynek fénypontja a különleges ízvilágú fogasfilé volt. A kötetlen beszélgetés során a legégetőbb kérdések, aktuális problémák megvitatása is napirendre került.

Az élményekben gazdag nap lezárásaként a Kötcsén található Gutman Pincéhez látogatott a társaság, ami egy bájos kis pincészet, szép környezetben, megkapó panorámával a somogyi tájra. A Gutman László vezényelte borkóstolón olyan tételek jelentek meg, mint a 2014-es zöldveltelini és Irsai Olivér házasításából születő friss, zamatos fehérbor, majd egy könnyű rosé, Cabernet Sauvignon, lezárásként pedig a Koppány vére elnevezésű testes vörösbor. A kóstolón házi készítésű borlekvárok, sajt, gyümölcs foglalták keretbe a gasztronómiai kalandozást.


Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.