Egyet előre, kettőt hátra 

Esztergom városa a 2030-ig szóló Dunakanyar turisztikai fejlesztési koncepció keretén belül 17 milliárd forintos állami támogatáshoz jut. Erről és még számos fontos kérdéskörről tanácskozott a Magyar TDM Szövetség november 30-án a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.
Ciprus: kontraszt és káprázat

Ciprus: kontraszt és káprázat 

Az útikönyvek csak úgy emlegetik, a szépség és a szerelem szigete. A Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal novemberi tanulmányútján meggyőződhettünk arról, hogy a sziget nem csak nyáron kínál látnivalót és programot a turistáknak.
Ígéretes projektötletek kormányzati támogatással a világörökség kapujában

Ígéretes projektötletek kormányzati támogatással a világörökség kapujában 

Július 18-án újabb szakaszához érkezett a nagyszabású Duna-Limes program. A témában a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében turizmustervezési munkaértekezlet zajlott, mely során a Duna menti tervezési munkát minden eddiginél részletesebben ismertették. Az eseményen bemutatták az egyes tervezési területeket és az azokra írt ígéretes és formabontó projektötleteket.
A perzselő kősivatag és a hűsítő tenger végtelenje

A perzselő kősivatag és a hűsítő tenger végtelenje 

Egy hetes egyiptomi tanulmányútra invitált a Kartago Tours egy újságírókból és partnerirodák képviselőiből álló 30 fős csoportot. A programok lebonyolítását és az utazást a kairói székhelyű Travel Ways Egypt Utazási Iroda szolgáltatásai és munkatársai garantálták, a csoportot két kiváló magyar idegenvezető kísérte.

Innováció, topmenedzserek és együttműködés 

Székesfehérvár adott otthont májusban a XV. Országos TDM-konferenciának, amelyet a megújult belváros patinás szállodájában, a Hotel Magyar Királyban tartottak.

Egészségturizmus: fogalmak és célcsoportok 

A Semmelweis Egyetem Egészség- tudományi Karán rendezték meg a II. Egészségturizmus Szakmai Napot.
Tradíciók és modernitás a velencei borünnepen

Tradíciók és modernitás a velencei borünnepen 

Május 28-án sajtónapra invitálta az újságírókat a Velencei-tó Turizmusáért TDM Egyesület. A kirándulást az utolsó májusi hétvégére, a Szent Orbán Borünnepre időzítették.
TDM Konferencia: innováció, topmenedzserek és együttműködés kell

TDM Konferencia: innováció, topmenedzserek és együttműködés kell 

Székesfehérvár adott otthont május 19-20. között a XV. Országos TDM Konferenciának, melyet a megújult belváros patinás szállodájában, a Hotel Magyar Királyban tartottak.
A hagyományos egészségturisztikai paletta már nem elég

A hagyományos egészségturisztikai paletta már nem elég 

Május 5-én a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán rendezték meg a II. Egészségturizmus Szakmai Napot, melyen a meghívott szakemberek mellett maguk a hallgatók alkották a közönséget.

Kibővítik a Magyar Kastélyszállodák Szövetségének tagsági körét 

A Magyar Kastélyszállodák Szövetsége – mely immáron tíz tagot számlál – április 14-én második alkalommal tartotta meg szakmai napját a budapesti St. George Hotelben, ez a szövetség eddigi egyetlen ötcsillagos kategóriájú kastélyszállodája.

Beszállt a sharing economyba az AccorHotels 

Bolondság és felelőtlenség a megosztáson alapuló gazdaság ellen küzdeni – véli az AccorHotels vezérigazgatója. A szállodalánc most három, szállásmegosztó szolgáltatást nyújtó vállalatba fektetett be.

Megújuló TDM-képzés 

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) és a Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség (MTDMSZ) kerekasztal-beszélgetésen mutatta be az EURAC (European Academy of Bozen/Bolzano) munkatársai részvételével kidolgozott, új TDM-menedzser-képzést.

Külön katalógust kaptak az OTP Travel hajós programjai 

Bemutatta nyári kínálatát az OTP Travel, ahol beszámoltak többek között arról, hogy az utazásszervező jelentősen bővítette a csoportos hajóutak kínálatát, de gazdag körutazások is találhatók az árualapban, sok esetben üdüléssel kombinálva.

Ciprusi körút és spirituális élményutazás a Budavár Tours-nál 

Március 17-én zajlott a Budavár Tours országjáró roadshow-jának utolsó előtti partnertalálkozója Budapesten. A több állomásos találkozósorozat célja az volt, hogy interaktív módon ismertessék meg a 2016/2017 tavaszi, nyári, őszi és téli időszak kínálatát a több mint 600 partneriroda képviselőivel.

Új irodában veszi be a világot az 1000 Út 

Nagyszabású katalógusbemutatót tartott az 1000 Út Utazási Iroda február 25-én, a Hotel Medoszban, ahol az utazásszervező 2016-os árualapjáról, illetve a legfőbb újdonságokról számolt be.

Megújul a TDM szakember-képzés 

A Budapesti Gazdasági Egyetem és a Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség kerekasztal beszélgetésre invitálta hazánk TDM oktatásban résztvevő intézményeinek képviselőit. A találkozó célja az volt, hogy az érintettek megvitassák az EURAC (European Academy of Bozen/Bolzano) térségfejlesztési-és menedzsment intézetének munkatársai részvételével kidolgozott, új TDM menedzser-képzést.

MISZ-közgyűlés: napirenden a turistabuszok és a nyitás a fiatalok felé 

Január 28-án tartotta közgyűlését a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ), az eseményen fontos téma volt az idegenvezetők számára ingyenes múzeumi belépő és a tagok gyakoribb találkozója is.

Ismerje meg az embert, aki az UNWTO Ulysses-díját kapja idén! 

A Turisztikai Világszervezet 12. alkalommal megrendezendő díjátadó gáláján a turizmus területén meghatározó jelentőségű, tudományos tevékenységet folytató szakembereket díjaznak. Az Ulysses-díjban azon kiválóságok részesülhetnek, akik sokat tettek a turisztikai tudásanyag kidolgozásáért, bővítéséért és terjesztéséért.

Albánia az Aeolus Utazási Iroda újdonságai között 

December 2-án a Hotel Medoszban találkoztak a pozsonyi székhelyű Aeolus Utazási Iroda partnerirodáinak képviselői, hogy első kézből értesüljenek az utazásszervező jövő nyári árualapjáról.

Gyümölcsöskert, gyógyvíz és fókashow 

Ausztria megannyi vidékén a helyben termett alma tökéletes kiegészítője a turisztikai kínálatnak, sok esetben önálló vonzerő. Az Alföld északkeleti része, az ország almáskertje megfelelő marketinggel felveheti a versenyt nyugati szomszédunkkal. A gyönyörű almáskertek mellett a legújabb turisztikai fejlesztéseket is megnéztük azon a tanulmányúton, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatósága szervezett.

Harcsakolbászon innen, móri ezerjón túl 

A jóféle házi sajtok, kolbászok, mézek és borok mellett egyre több szolgáltató kínál különleges gasztronómiai csemegéket a Közép-Dunántúlon. A közelmúltban a Mezőföldtől a Bakonyig kalandoztunk, közben megismerkedtünk a tradicionális vonalat sok helyen felváltó fine dininggal, emellett nagyszerű borokat kóstolhattunk a Magyar Turizmus Zrt. Közép-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága által szervezett tanulmányúton.

Chemol Travel: országjárás újdonságokkal 

Bécsi indulás, magyar nyelvű, B2B MSC-foglalási oldal, csoportos tengeri hajóút Ázsiába – bemutatta téli-tavaszi árualapját a Chemol Travel.

Bormámoros gasztrotúra Mezőföldtől a Somlóig 

Három napos tanulmányutat szervezett a Magyar Turizmus Zrt. Közép-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága a Közép-dunántúli Turisztikai Régióban. A bor és gasztronómia tematikájú túrán a Mezőföld rejtett értékei mentén, a Móri borvidék, a Vértes és a Bakony meseszép tájain át megismerkedhettünk a tradicionális vonalat sok helyen felváltó modern fine dininggal, emellett nagyszerű borokat kóstolhattunk.

Őszi gyümölcsöskertek és megannyi csoda az Észak-Alföldön 

Az ősz jegyében két napos tanulmányutat szervezett a Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatósága az Észak-Alföld Turisztikai Régióban. Az őszi szüreti és betakarítási időszakban mi más állhatott volna a study tour fókuszában, mint az alma, ez a zamatos gyümölcs pedig nagy számban terem Szabolcs-Szatmárban.

Dinamikus utazási csomagok és rugalmas átfoglalási rendszer a Neckermann-nál 

Szeptember 8-án rendezték meg a Neckermann formabontó katalógusbemutatóját, mely a 2015/16-os téli árualapot hivatott bemutatni. A helyszín a budapesti Sugár mozi volt, ahol nagy számban jelentek meg a Neckermann partnerirodáinak képviselői.

Saját kabint kapnak az American Airlines négylábú utasai 

Számos légitársaság szívesen fogadja utasaik kedvenceit is, ám a kis kedvenc kizárólag az állat számára hosszútávon kényelmetlen szállítódobozban, a gazdik ülőhelyének lábterében helyezhető el. Az American Airlines nagy lépésre szánta el magát, a maga nemében egyedülálló, úgynevezett "kisállat kabinokat" alakított ki egyes járatai fedélzetén.

Elkápráztat a skót Felföld 66-os útja 

Az amerikai példán felbuzdulva Skócia létrehozta saját 66-os útját North Coast 500 néven. Az 500 mérföld hosszú tengerparti panorámaút a felavatása óta eltelt két hónapban feltornázta magát a leghíresebbek közé.

Az eddigieknél is többet költöttek a kínai turisták 2014-ben 

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) idén is elkészítette az előző év turisztikai mérlegét, melyből többek között az is kiderül, hogy a kínai turisták 27%-kal többet költöttek tavaly, mint 2013-ban.

Mindenkit elkápráztat Zágráb legújabb múzeuma 

Zágráb kulturális kínálata nemrég új elemmel gazdagodott. A szokatlan hely célja, hogy bemutassa a vizuális illúziók, trükkök egész tárházát, mindezt szórakoztató és kalandos formában tálalva. A gyűjtemény minden korosztály számára tartogat érdekességeket.

Titokzatos udvarok kapui nyílnak meg Zágrábban 

A július 17. és 26. között megrendezésre kerülő „Courtyards” program keretein belül minden érdeklődő megismerkedhet Zágráb Felsővárosának legkülönbözőbb helyszínein található, egyedülálló vonzerővel bíró belső udvaraival, melyek kellemes és tartalmas időtöltést ígérnek.

Szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezet be Tunézia 

Az ország történetének legsúlyosabb merénylete 38 ártatlan turista életét követelte. A tragédiát követően a tunéziai Turisztikai Minisztérium elhatározta, hogy a jövőben minden eszközzel gátat vetnek a hasonló eseményeknek. 

Bike, boat, Szentendre 

Új kerékpáros túrával rukkolt elő a Cityrama, amelyet a társaság két vezetője, dr. Erdei Bálint és Szabó Krisztián mutatott be.

Luxuskörülmények között önkénteskedhetünk az új tengerjáró hajón 

A Carnival Corporation luxus tengerjáró hajókat üzemeltető óriásvállalat a közelmúltban bejelentett új hajóútjain a társadalmi felelősségvállalás kap fontos szerepet – ezzel várhatóan átírja a világ hajós turizmusát. A Dominikai Köztársaságba tartó hajón, majd a desztinációba érkezve is hasznos munkát végezhetnek az utasok.

Mátra – a kultúra és vallás vonzásában 

A Mátra lábánál kevesebb, mint tíz kilométerre található egymástól a buddhista sztúpa és az épp felújított, kultikus Mária-kegyhely, de Gyöngyöspatán egy hófehér, gótikus templomba is betérhetünk.

Kapszulahotel és food truck is lesz az idei Sziget Fesztiválon 

Idén augusztus 10-17. között immár 23. alkalommal rendezik meg Európa egyik legnagyobb zenei fesztiválját, a Szigetet, amely minden eddiginél látványosabbnak ígérkezik. A „Fesztiválköztársaságban” még „Csodaországot” is felfedezhetik a látogatók, akik az idén sátrat is bérelhetnek vagy akár kapszulahotelben tölthetik az éjszakát.

Bike, boat, Szentendre 

2015. május 13-án rendezték meg a Cityrama utazási irodai és szállodai partnerei részvételével az iroda új kerékpáros túrájának bemutatóját. A túrára 23 fős társaság gyűlt össze. A Cityrama két vezetője, dr. Erdei Bálint és Szabó Krisztián fogadta a vállalkozó kedvűeket.

Magyarország lejjebb csúszott a turisztikai versenyképességi világranglistán 

A World Economic Forum (Világgazdasági Fórum) kétévente adja ki a Turizmus és Utazás Világranglistát, amely a világ 141 országát hasonlítja össze gazdasági és turisztikai szempontok alapján. A lista azt mutatja meg, hogy befektetések tekintetében a magyar turizmus milyen vonzerővel bír, milyen a szektor versenyképessége.

Francia bíróság hozott határozatot az Expedia ellen 

A Párizsi Kereskedelmi Bíróság nemrég hozott ítéletében kimondta, hogy az Expedia 2011-ben megkötött szállodai szerződései jelentős egyensúlytalanságot generálnak a hotelek és az online utazási iroda között, ezáltal az ún. „árgarancia záradékok” semmisnek minősülnek.

Új járatokat indít az USA-ba és a Karib-térségbe a Norwegian 

A fapados Norwegian Air légitársaság ez év második felétől több transzatlanti repülőjárat indítását tervezi mind az Egyesült Államok, mind a Karib-térség irányába.

Balaton 2015: túrák, regatták és happy hour tavasszal 

2015. április 24-én a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatósága kerékpáros mini study tourra és sajtótájékoztatóra hívta a szaksajtó képviselőit. A program helyszínéül a balatonföldvári Hotel Főnix Szálloda és Tréningközpont szolgált. A meghívott szakemberek egész napos autóbuszos kiránduláson vehettek részt, megismerkedhettek a Balatonföldvár és környéke kínálta legfőbb turisztikai attrakciókkal.

Fillérekbe kerül két hét Barcelona - csak nem nekünk 

Az európai nyaralások új vonzerővel gazdagodtak: az euró meredek értékcsökkenése hatására jóval olcsóbbá válik a kontinens a világ több tájáról érkező turistája számára, különösen az Egyesült Államok és Kína viszonylatában.

Nem séfnek való vidék – a júniusi adásban Budapest! 

Ötödik évadával jelentkezik a CNN nagysikerű gasztronómiai sorozata, a Parts Unknown (Nem séfnek való vidék). Az új évad első epizódja április 26-án, este kilenc órakor jelentkezik. A nyolc részes sorozat – Dél-Korea, Miami, Skócia, Madagaszkár, New Jersey, Hawaii és Bejrút – mellett Budapest kulináris érdekességeit is körbejárja.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!