hirdetés
hirdetés

Egy évet csúszik a budapesti konferencia-központ átadása

A tervezett 2018 helyett most úgy néz ki, egy évvel később, 2019-ben fogják átadni a budapesti konferencia-központot. Az épületet tervező Finta Stúdió is várja, hogy zöld utat kapjanak a folytatásra.

hirdetés

Elakadt az új állami konferencia-központ beruházása, 2018 helyett 2019-es átadás várható, a vizes vb miatt kerülhetett ki a kormányfigyelem fókuszából a 25 milliárdos fejlesztés - olvasható a Népszabadság Online-on.

Bár tavaly nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű projektté nyilvánították, még mindig csak tervezés alatt áll a Művészetek Palotája melletti területre megálmodott konferencia-központ, vagyis komoly késésben van a beruházás. A csúszás azért is meglepő, mert a 2014-es tavaszi ­ülésszak nyitányán maga Orbán Viktor kormányfő jelentette be, hogy állami beruházásként építik meg a létesítményt, amelynek összköltségét korábban 20-25 milliárd forintra tették.

Annyi bizonyos, hogy a tervezői pályázaton nyertes Finta Stúdió eddig időben teljesítette a rábízott feladatokat. Jelenleg a koncepcióterv véleményezése zajlik, amelyhez nemzetközi szakértőket vonnak be.

Fürjes Balázs budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos tavaly májusban a Népszabadság kérdésére azt mondta: abban bízik, hogy még ebben a kormányzati ciklusban felépül a központ, a húzóágazatnak számító hazai turizmus fellendítéséhez ugyanis nagy szükség lenne arra. A kormányfigyelem azonban időközben átsiklott a vizes világbajnokságnak otthont adó Dagály úszókomplexumra, illetve a Puskás stadionra irányul.

Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára még februárban is 2018. végi átadást ígért. A jelenlegi ütemezés szerint azonban csak 2019 végére készülhet el a létesítmény.

Az engedélyezések még váratnak magukra

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kongresszusi központot a Finta Stúdió tervezi. Az egyik főtervező, Guczogi György a Turizmus Online kérdésére most elmondta: a koncepciótervet tavaly júniusban készítették el, melyet különböző fórumokon is bemutattak. Ekkor elkezdődött egy konzultációsorozat, melyen több turisztikai szakmai szervezet képviselője is részt vett, a különböző vélemények alapján a Finta Stúdió átdolgozta a terveket, melyekkel a szereplők elégedettek voltak. Guczogi György hozzátette, ezeket a terveket egy nemzetközi szakértőnek is meg kell vizsgálnia és jóvá kell hagynia, ami elvileg meg is történt, egy brit szakértő már látta a terveket. Ha a tervezőiroda megkapja a meghatalmazást a folytatásra, akkor onnantól számítva három hónapjuk lesz arra, hogy elkészítsék az engedélyezési tervet, azonban még mindig a várakozás fázisában vannak. Így egyelőre természetesen az építési engedélyt sem kapták meg.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai