hirdetés
hirdetés

Európában drágultak, Ázsiában olcsóbbak a szállodák

Az idei év első felében az európai és az észak-amerikai szállodák többsége emelte árait, míg az ázsiai és latin-amerikai hotelek általában olcsóbbak lettek. 

hirdetés

Egy szállodai szoba átlagára globálisan 115 euró volt 2014 első felében. Ez az összes 4%-kal magasabb, mint egy évvel korábban, derül ki a hotels.com legfrissebb Hotel Price Index felméréséből. Az anyag 71 ország árait hasonlítja össze, összességében 37 országban nőttek, 29-ben csökkentek, 5-ben pedig stagnáltak az első félévben az árak. Elsősorban az eurozóna tagállamaiban kell mélyebben a zsebükbe nyúlniuk az utazóknak: Görögországban 15%-kal, az Egyesült Királyságban 9%-kal, Franciaországban 5%-kal nőttek az átlagárak idén.

A politikailag instabil országokban rögtön estek az árak: Ukrajnában és Oroszországban 13, illetve 10%-kal olcsóbbak a szállodai szobák, és Thaiföldön is 11%-kal kevesebbet tudnak csak kérni az üzemeltetők, mint 2013-ban. Az indonéz hotelek is olcsóbbak lettek a helyi fizetőeszköz gyengülése miatt. Szingapúrban 8%-kal estek a hotelárak, mert visszaesett a kínai turisták száma. Kínában ellenben emelkedtek az árak, 10%-kal. A szállodai átlagárak az összes vizsgált latin-amerikai országban estek, beleértve Brazíliát és Argentínát. Ausztráliában 11%-kal olcsóbbak lettek a hotelek, az ausztrál dollár gyengülése miatt. Észak-Afrikában tudtak árat emelni a szállodások: Marokkóban 8, Tunéziában 7%-kal. 

Nem nagy meglepetés: a Maldív-szigetek, a Seychelle-szigetek és Monaco szálláshelyei általában a legdrágábbak a világon - legalábbis a hotels.com adatbázisában, az átlagárak 363, 293 és 200 euróra rúgnak a három ország esetében. A lista másik végén három délkelet-ázsiai állam áll: Thaiföldön 65, Vietnamban 54, Kambodzsában pedig csupán 45 euró a kétágyas hotelszobák átlagára. Svájcban az átlagos hotelár 149 euró, az USA-ban 127, a Dél-afrikai Köztársaságban 110 euró. Németország a maga 100 eurós átlagárával, illetve Japán 96 euróval abszolút átlagosnak tekinthető. 

Magyarszág esetében az átlagárak 3%-os csökkenését regisztrálták a szállásfoglaló oldal szakemberei. 

Egy érdekes összehasonlítást is készítettek az anyag összeállítói, nevezetesen hogy 100 fontért a világ nagyvárosaiban milyen színvonalú szálláshelyhez juthatunk. A táblázatból kiderül, hogy ennyiből ötcsillagos hotelt foglalhatunk Pisában és Varsóban, de általában 4-csillagosban tudnánk megszállni ennyiért, ez igaz Berlinre, Buenos Airesre, Tallinra, Mumbaira és Budapesre egyaránt. Amszterdamban, Dubajban, Frankfurtban vagy Cancunban már csak egy háromcsillagosra futná ebből a pénzből. San Franciscóban és Velencében már egy kétcsillagosnak is örülhetünk, de Genfben és New Yorkban jó, ha egycsillagos lesz a szálláshelyünk. 

További információ: http://press.hotels.com/en-gb/hotel-price-index/

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai