Fráter Erzsébet Emlékházat nyitnak és új szálláshelyek is lesznek a Cserhát kapujában

A következő időszakban még jobban előtérbe kerül a turizmus fejlesztése a Cserhát kapujaként emlegetett Csécsen. A közel ezer lakosú nógrádi falun keresztül vezet a Szarvasgede és Nagymező között nemrég elkészült út, amely kedvezően hatott az idegenforgalomra.

Az érkező vendégek gyakran tőlünk indulnak tovább az alig 15 kilométerre levő Hollókőre, a világörökségi területre - mondta a Turizmus Online-nak Barna István, Csécse polgármestere. - Az önkormányzatunk viszont arra törekszik, hogy a mi falunkban is minél többen megpihenjenek és megismerjék a nevezetességeket.

Látványosságok és emlékhelyek

Természetesen érdemes megállni és egy kiadós sétát tenni Csécsén, mert nagyszerű alkalom a kikapcsolódásra. Szemben a Mátra hegycsúcsai emelkednek és a falu a Szuha-patak völgyébe települt. Itt tiszta levegő és csönd fogad, az örökzöld növényekkel és virágokkal teli parkokban járni pedig felüdülést jelent. A főutcán gyalogolva régi fasorban is gyönyörködhetünk, miközben a gyerekeket korszerű játszótér várja.

Csécse legfőbb büszkesége, hogy itt született és élt Fráter Erzsébet (1827-1873), Az ember tragédiája költőjének, Madách Imrének (1823-1864) a felesége. A valamikori Fráter kúriában - amely ma általános iskola - nevelkedett. A felújított épület falán elhelyezett tábla hirdeti az egykori híres pár emlékét, akik a helyi római katolikus templomban kötöttek házasságot. A helyi védettségű imahelyen ma is áll az oltárkő, amely a nevezetes esküvőre emlékeztet. Az egykori Fráter-kúria melletti park pedig természetvédelmi terület, az ott levő növényeket, fákat fokozottan óvják, védik.

A település főutcáján látni azt a faragott kopjafát, amelyet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére állítottak. De a turisták itt találják a falu térképét is, amely Csécséről nyújt hasznos információkat a nevezetességekről. Egy régi tűzoltó kocsit is kiállítottak, amelyet időközben felújítottak és mint ipartörténeti érdekesség, szintén sokaknak nyújt látványosságot. 

A falu közigazgatási területéhez tartozik Bélahalom is, ahol a Keglevich-család egykori kastélya tekinthető meg. Ez a műemlék épület magántulajdonban van, de értesülésünk szerint hamarosan eredeti állapotába állítják vissza. A felújítást követően pedig várhatóan turisztikai látogatóhely is lesz. 

Településkrónika és a programok

A falu szülöttje a ma Salgótarjában élő mérnök Gergely István, aki "Szülőföldem Csécse" címmel megírta a település történetét. A hatalmas gyűjtőmunkáját követően, igazi krónikásként dolgozta fel a falu történéseit az 1200-as évektől egészen napjainkig. Ezt a művet a helyi könyvtárban lapozhatják, tanulmányozhatják az érdeklődők.

Barna István polgármester arra is emlékeztetett, hogy az önkormányzat vásárolt egy régi parasztházat, ahol pályázati támogatással Fráter Erzsébet Emlékházat nyitnak 2020-ig. Ebben helyi tárgyakat, eszközöket szeretnének bemutatni a turistáknak. Természetesen azokat a dokumentumokat is kiállítják majd, amelyek Fráter Erzsébet és Madách Imre kapcsolatára utalnak. 

Ugyanakkor a helyi képviselő-testület arra ösztönzi a csécsei lakosokat, hogy mihamarabb létesítsenek új turisztikai szálláshelyeket. Ez azért tartják fontosnak, hogy a faluban is vendégül láthassák az érkezőket. Gondoskodjanak az ellátásukról és programokat is ajánljanak nekik.

Közös nap Csesztvével

Évről évre, a nyár közepén, júliusban Csécse és az ugyancsak Nógrád megyei Csesztve önkormányzata közös emléknapot rendez Fráter Erzsébet és Madách Imre tiszteletére. Ekkor gazdag programokkal várják a fiatalokat és a felnőtteket is. Augusztus 19-20-án tartják a már hagyományos Falunapot, szeptember első vasárnapján pedig a templom búcsúját. Ezt népzenei találkozóval kötik össze a művelődési házban.

Csécsén tehát igyekeznek még jobban kihasználni a helyi turizmusban rejlő lehetőségeket. Arra törekszenek, hogy a jövőben még több vendéget fogadhassanak. 


Hamarosan Európa Fesztivál - a 20 éves EU-s csatlakozás ünnepe

Hamarosan Európa Fesztivál - a 20 éves EU-s csatlakozás ünnepe 

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?