Kastélykaland Csehországban

Kastélykaland Csehországban 

A csehországi Lednicébe látogató turisták közül sokan nem is sejtik, hogy milyen különleges élményt jelent a kastélyt végigjárni és megismerni a pompás épületet. A Lichtenstein-család egykori téli rezidenciája az esztendő minden időszakában rengeteg vendéget vonz.  Ma állami tulajdonban van és teljesen felújítva fogadja az érkezőket.
Életműve összeforrott a palócság kutatásával

Életműve összeforrott a palócság kutatásával 

A XX. század egyik legkiemelkedőbb hazai néprajzosára, a palócság neves kutatójára, az Egri Dobó István Vármúzeum alapító-igazgatójára emlékeztek a hevesi megyeszékhelyen. Dr. Bakó Ferenc tudós-muzeológus 100. születésnapjára reprezentatív kiállítást is nyitottak és emléktáblát avattak a várban, a nemzeti emlékhelyen.
A király felfedezése kincset hozott országának

A király felfedezése kincset hozott országának 

Amikor odaérkeztünk kora őszi sörfesztivált tartottak Karlovy Varyban. A világhírű cseh üdülőváros legnagyobb szállodája előtti tér megtelt érdeklődőkkel. Népviseletbe öltözött fiatal párok sörtáncot jártak, a nemzeti itallal megtöltött üvegcsészékkel. A látványos produkciót egyszerre több százan figyelték és üdvözölték.
Tájházak a XXI. századi környezetben

Tájházak a XXI. századi környezetben 

Újszerű formákra, módszerekre és megoldásokra törekszenek a XXI. századi környezetben a tájházi szakemberek. Ez volt a fő mondanivalója a Magyarországi Tájházak Szövetségének a Csongrád megyei Algyőn tartott XV. országos konferenciáján és találkozóján.
Szobrot állítottak a hős aradi tábornoknak Egerben

Szobrot állítottak a hős aradi tábornoknak Egerben 

Az aradi 13 kivégzésének idei emléknapján - pénteken - szobrot avattak Eger belvárosában, a hős tábornok Lenkey János tiszteletére.  A róla elnevezett udvarban, a Wiesenthal-díjas budapesti alkotóművész, Kutas László jelenlétében leplezték le a hevesi megyeszékhely új látványosságát.
Ahol a knédli, a sör és a vadvízi evezés a sláger

Ahol a knédli, a sör és a vadvízi evezés a sláger 

Olyan ez a város, mintegy mesebeli színpad. A díszletei régi kor emlékeit elevenítik fel a turisták előtt. A dél-csehországi Cesky Krumlov ugyanis megőrizte középkori hangulatát a mának. Immár negyedszázada az UNESCO világörökségi listáján szereplő európai város.
Élménytérrel gazdagodhat a 60 éves Mátra Múzeum

Élménytérrel gazdagodhat a 60 éves Mátra Múzeum 

Kettős évfordulót ünnepel az idén a gyöngyösi Mátra Múzeum. A 130 évvel ezelőtti kezdeteket, valamint a 60 évvel ezelőtti újranyitást idézik fel a mátraaljai város neves intézményében. Ez ma már a Magyar Természettudományi Múzeum részeként működik és egyben Gyöngyös kiemelkedő turisztikai attrakciója is.
Múltidézés Eger főterén

Múltidézés Eger főterén 

A naponta Egerbe érkező több száz turista fontos célpontja, hogy a várlátogatás mellett végig sétáljon a város főterén és megcsodálja Dobó István monumentális szobrát.A vár egykori hős kapitányának emlékét idéző kompozíció, az elmúlt évszázad elején élt művész Stróbl Alajos alkotása.
Az ezüst városát bevették a külföldi turisták

Az ezüst városát bevették a külföldi turisták 

Ebben a csehországi városban a középkorban ezüstöt bányásztak és pénzt is vertek. Kutná Hora akkoriban a főváros Prága mellett, a leggazdagabb településének számított. Ma már azonban inkább csak a nagy számban érkező turistáknak idézik fel a hajdani szép napok eseményeit. 
Mesebeli sziklák és fenyvesek között, a Cseh Paradicsomban

Mesebeli sziklák és fenyvesek között, a Cseh Paradicsomban 

Aki Csehország természeti szépségeinek felfedezésére készül, nem hagyhatja ki a Cseh Paradicsom Nemzeti Parkot a repertoárjából. A fővárostól Prágától mintegy száz kilométerre levő közkedvelt kirándulóhely páratlan látványosságokat kínál a turistáknak.

A turizmusra építenek Vadnán 

Az idén 780 éves Vadna életében fontos szerepet játszik a turizmus - tájékoztatta szerkesztőségünket Bencze Péter polgármester. - A vadregényes Sajó völgyében, a 26-os főközlekedési út mentén elhelyezkedő borsodi falu a jövőjét is elsősorban erre építik.

Ahol a Duna és a Morva összeér 

Azok a turisták, akik Pozsony nevezetességeivel igyekeznek megismerkedni, szívesen kirándulnak a szlovák főváros kertvárosi részébe is. Ez Dévény, ahol a Duna és a Morva folyó egymással összeérve pazar látványt nyújt az érdeklődőknek.

Háromnyelvű turistatérkép a Matyóföldtől a Bükk-fennsíkig  

Új turistatérképpel gazdagodott Eger térsége. A magyar mellett angol, német és cseh nyelven is olvasható ez a hiánypótló kiadvány - tudtuk meg Győri Diánától, az Eger Térsége TDM Egyesület menedzserétől.

Fosztós káposztával és tarkedlivel várják a vendégeket Bokoron 

Hosszabb távon a turizmus fejlesztése lehet a jövő Bokoron - mondta szerkesztőségünk érdeklődésére Hegedűs Pál polgármester. 

Nagylóci kalendáriumosok az Országos Kéktúra mentén 

A következő években egyre nagyobb szerephez juthat a turizmus Nagylóc életében. Az önkormányzat a nógrádi falu gazdasági életében kitörési pontnak tekinti ezt az ágazatot. 

Sajtforradalommal a hazai turizmusért  

Magyarországon sajtforradalom zajlik és egyre népszerűbbek a termékek - állapították meg az I. Sajtakadémia konferencián, amelyet Gyöngyösön, az Eszterházy Károly Egyetem campusán tartottak. A hagyományteremtő szándékkal összehívott találkozón, közel kétszáz vendéget regisztrálhattak a szervezők.

Ebben a Balatonban nem fog fürödni! 

Bár a falu neve a magyar tenger nevével azonos, de Balaton község mégis máshol, több száz kilométerre, Észak-Magyarországon található. A Bükk egyik gyöngyszeme, igazi európai falu, amely a szép környezetével, kiépített infrastruktúrájával és rendezvényeivel kikapcsolódást kínál az érdeklődő turistáknak.

Szeptember elején "begépesítik" a matyók fővárosát 

Az elmúlt két esztendőben jelentősen továbbfejlődött a mezőkövesdi Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum. A matyók fővárosának Hadas részéhez közeli intézmény megújulva várja a látogatókat. Az összegyűjtött, több ezer műtárgy nagy részét tematikus sorrendbe rendezték. A tárlat ma már nemcsak hazai, hanem nemzetközi ismertségre tett szert  a szakemberek és a turisták körében is.

A falu, ahol palacsintából formálták meg a magyar koronát 

A turizmus egyre inkább felértékelődik Mátraterenyén. A hazánk legmagasabb hegyvidékének észak-keleti részén levő falu a nyugalmával és hangulatos környezetével különösen a pihenni vágyó vendégeknek kedvező hely.

Folytatódik az egri vár felújítása 

A több mint kétmilliárd forintos fejlesztés után tovább folytatódik a munka Eger leglátogatottabb turisztikai látványosságának a helyszínén. 

Megújul az egri minaret 

Hazánk legészakibb és legmagasabb oszmán-korabeli emlékhelye a jövőben megújulva várja majd a látogatókat. 

Lubickoló vendégsereg az Olimposz lábánál 

Évek óta töretlen népszerűségnek örvend a neves görögországi üdülőhely, Paralia-Katerini, a Szent Katalinról elnevezett tengerpart. Nem véletlenül, mert a helyi Riviéra kiemelkedő része, ahol most is egészen az ősz végéig foglaltak a szállodák, a vendégházak és a magán szálláshelyek. A nagy számú magyar turista mellett sok szerb, macedon, szlovák, román, cseh és német vendég is élvezi a homokkal borított Égei-tenger partját és a víz nyújtotta örömöket az Olimposz hegy lábánál.

Megújul az ónodi vár 

A mintegy 2500 lakosú dél borsodi falu legnépszerűbb látványosságát hamarosan felújítják. Az önkormányzat reményei szerint jövőre elkezdődnek a régészeti feltárások, majd azt követően pedig megvalósulhat a rekonstrukció.

Meteorák: ég és föld között lebegni 

A Meteorák, világörökségi területén mintegy hatvan millió évvel ezelőtt még tenger volt. Mára viszont az egykori víztömeg helyén, több száz méter magas, érdekes formájú sziklák emelkednek. Ezek tetején évszázadokkal ezelőtt, égbe meredő kolostorokat építettek, melyeket ma is több tízezren látogatnak évente. 

Turisztikai újdonságok a Bán-patak völgyében 

Noha Dédestapolcsány lakói közül naponta többen eljárnak a környékbe dolgozni, a borsodi falu életében mégis fontos szerepet játszik a turizmus. Évente mintegy hatezer vendéget fogadnak, akik közül sokan az éjszakát a helyi szálláshelyeken töltik. Napközben pedig gyalogosan, vagy kerékpárral szívesen túráznak a Bükk északi lábánál levő településen és a környéken is.

Gyógyhellyé nyilváníthatják Bükkszéket 

Az elmúlt három esztendőben látványosan fejlődött a gyógyturizmus Bükkszéken. A Salvus-vizéről híres község ezt annak köszönheti, hogy közel fél évtizede már, csaknem másfél milliárd forintos beruházással, sikeres fürdőfejlesztést valósítottak meg.  Azóta országosan, sőt Európa szerte is még több helyről ismerték meg ezt a falut.

Több tízezer turista érkezhet a spanyolországi zarándok ünnepre 

Idén is a turisták tízezreire számítanak a világ különböző részeiből, a július 25-én kezdődő és egy hétig tartó programsorozatra.

Világformáló reformátorok egri üzenete 

Az idei turisztikai főszezon egyik egri újdonsága az a reprezentatív kiállítás, amelyet a Reformáció 500. évfordulójának emlékére nyitottak. Az Eszterházy Károly Egyetem patinás barokk központi épületében látható tárlat ingyenesen tekinthető meg.  

Újranyithat a hevesi strand 

Az elmúlt két évben tovább erősödött Heves turisztikai vonzereje. Az alföldi mezőváros ezt annak köszönheti, hogy befejeződött a 31-es főközlekedési út Dormánd-Jászapáti közötti szakaszának felújítása, amely Hevest érintette a legjobban. Innen már mindössze 25 kilométerre találni a Tisza tó kiskörei és tiszanánai részét, de gyorsan megközelíthető Jászberény, sőt Gyöngyös és a Mátra, valamint Eger is.

Európai színvonalú rendezvénytér lesz Szarvaskőben 

A szarvaskői önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Opartív Program (TOP) keretében pályázatot nyújtott be és csaknem 110 millió forintos támogatást nyert el új rendezvénytér kialakítására. Mindezt a kis bükki községben, az állomás kertben valósítják meg.

Új látogatóközpontok és bemutatóhelyek az Őrségben, a Hortobágyon és a Mátrában 

"Értékek és élmények nyomában" - ez volt a mottója annak az országos konferenciának, amelyet Egerben, az Eszterházy Károly Egyetem dísztermében tartottak. Az idén negyven éves Bükki Nemzeti Park tiszteletére a hevesi megyeszékhelyen rendezett ökoturisztikai és természetvédelmi szakmai találkozót a Magyar Nemzeti Parkok Hete 2017 rendezvénysorozat nyitányaként tartották.

Együttműködéssel fejlesztik az egri térség turizmusát 

Egymás jobb megismerésére, a partneri kapcsolatok erősítésére és szemléletformálásra rendezett szomszédoló Study Tourokat az Eger Térsége TDM Egyesület. A negyedik, záró rendezvényt szerdán tartották a hevesi megyeszékhelyen.

Szemtől szemben Európa legnagyobb akváriumával 

Aki a portugál fővárost Lisszabont választja úti célul, az a sokféle látványosság közepette sem hagyhatja ki az Óceanáriumot. Ez a portugálok egyik büszkesége, amely jelenleg Európában a legnagyobb akvárium. Itt négy óceán: az Atlanti-, a Csendes-, az Indiai- és az Antarktiszt körülvevő Déli-óceán élővilágát ismerhetik meg a látogatók.

Európa legnyugatibb pontján jártunk 

A portugál fővárostól Lisszabontól alig negyven kilométerre található, Cabo da Roca, a Sintra hegység nyúlványa, amely Európa legnyugatibb pontja. 

Koncertek és kertmozi az egri Szépasszonyvölgyben 

Miután az utcazenészek bemutatkozását reprezentáló országos versenyre nagyobb számban érkeztek turisták az egri belvárosba, már az újabb nyári programokra készülnek a rendezők. Erről tájékoztatták az újságírókat kedden, a hevesi megyeszékhelyen, az Artiszt Kultúrbárban. 

Portugália egyik legnagyobb középkori vára ma már szálloda 

Olyan, mintha a középkorba csöppentünk volna vissza. Egy portugál kisvárosba Óbidosban jártunk, amely turisták egyik kedvelt kirándulóhelye. Az erődvára, a várost körülölelő tömör falak, a macskaköves utcák mind megmaradtak a mának és egy régi kor emlékeit idézik fel a látogatók előtt.

Gombafesztivál Kissikátor népszerűsítéséért 

A következő években az idegenforgalom fejlesztését kiemelt feladatának tekinti az önkormányzat  - mondta a  Turizmus Online-nak Kocsik László Csaba, Kissikátor polgármestere. 

Szemünk előtt megelevenedett a portugál népmese 

Tisztára olyan, mintha a múltba tértünk volna vissza, pedig egy élettel teli, turistáktól nyüzsgő faluba, Nazaréba látogattunk. Ezt a kis települést manapság Portugália legszebb halászfalujaként emlegetik, noha az utóbbi években az ország egyik előkelő üdülőhelyévé nőtte ki magát.

Tourinform iroda nyílt a parkok és a virágok városában 

Egy régi elképzelés vált valóra Hatvanban. Az előkészületek után megnyitották a Tourinform irodát a belvárosban. Ezzel a Zagyva-parti város is felkerült Magyarország turisztikai térképére.

Római kori fesztivál a portugál Rómában 

Európa csücskében, Portugáliában is elkezdődött az idei turisztikai főszezon. Az Atlanti Óceán menti országba folyamatosan érkeznek a vendégek, nemcsak a fővárosba Lisszabonba, hanem a turisták által kedvelt többi településre is. Főleg franciák, németek, hollandok és kínaiak jönnek nagyobb számban. Erről győződtünk meg az ország északi részében levő Bragában is.

Kelet-Magyarországról Németországba 

Németország gazdasági és kulturális jelentősége, kimagasló értékei egyre több kelet-magyarországi érdeklődőt is foglalkoztatnak. Ezek megismerésére és a partneri együttműködés elmélyítésére rendezett workshopot a hevesi megyeszékhelyen az IBUSZ Utazási irodák Kft. egri irodája.

Fráter Erzsébet Emlékházat nyitnak és új szálláshelyek is lesznek a Cserhát kapujában 

A következő időszakban még jobban előtérbe kerül a turizmus fejlesztése a Cserhát kapujaként emlegetett Csécsen. A közel ezer lakosú nógrádi falun keresztül vezet a Szarvasgede és Nagymező között nemrég elkészült út, amely kedvezően hatott az idegenforgalomra.

130 éves az összefogás a Mátra turizmusáért 

Hanák Kolos ügyvéd volt a fáklyavivő, aki 130 éve, 1887 május 15-én Gyöngyösön, az egykori városháza dísztermében hívta életre a magyarországi Kárpát Turistaegylet első vidéki szervezetét, a Mátra egyletet. A jubileumi eseményre emlékezve hétfőn Mátraházán, a négycsillagos Hotel Ózon Residencben konferenciát rendeztek.

Borsodi Vágtára készülnek Hernádkakon 

A Hernád-folyó két partján elterülő, három utcás Hernádkakon a lovas turizmus fejlesztésében látják a falu jövőjét - tájékoztatta a Turizmus Online-t Hajdú János polgármester. - A tavalyi sikerek után, már az idei augusztus  10.-i Borsodi Vágtára készülnek,  amely vonzó idegenforgalmi látványosságnak ígérkezik, hiszen 2016-ban is sokakat megmozgatott.

Tűzszínház, vizes játszótér és gyermekhenger, valamint bucakemence az Ózdi Gyártörténeti Emlékparkban 

Manapság Ózd egyik kiemelkedő turisztikai látványossága a helyi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark. A múlt év nyarán megnyitott emlékparkban,valamint a kiállításokon közel tízezer vendéget fogadtak. Reményeik szerint a város leendő kultúrnegyedét - amely az egykori kohászati törzsgyár melletti terület része - folyamatosan fejlesztik. Itt található a múzeum, a könyvtár és az Olvasó is.

Eger egy kézben tartható ékszerdoboz, amelyet érdemes felfedezni 

Hazánk egyik különleges városa Eger, ahol a kultúra, a művészet, a tudomány és a hitélet egy helyen megtalálható - hangzott el azon az országos sajtótájékoztatón, amelyet kedden délután tartottak a városháza dísztermében. - Eger valójában egy kis Magyarország, egy helyen - erősítették meg a szakértők -, abból az alkalomból, hogy megnyitották és bemutatták a hevesi megyeszékhely Európa Kulturális Fővárosa 2023-as pályázatának látható és hallható elemeit.

Táblaavatás és kerékpártúra Tompa Mihály emlékére 

Az elmúlt évben hatszáz vendéget fogadtak a keleméri Tompa Mihály Emlékházban – tájékoztatott Fejes Lilla, a helyi református lelkész. Az idén ennél több érdeklődőre számítanak, mert a magyar-szlovák határnál levő kis településen is megünneplik az egykori jeles költő és helyi lelkipásztor születésének kétszázadik évfordulóját. Az emlékév alkalmából a Tompa Mihály Gömöri Kulturális Egyesület kiadta a lírikus válogatott költeményeit, amelyet az emlékházban láthatnak és fel is lapozhatnak a vendégek.

Szanatórium és gyógyturisztikai tanösvény épül Mátraderecskén 

A Föld Napja alkalmából Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Magyar Tájdíjat adományozott Mátraderecske önkormányzatának. A „Palócföld ősereje, tájfejlesztési közösségi mintaprogram az élhető faluért” című pályázatukkal érdemelték ki ezt az elismerést.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!