hirdetés
hirdetés

Gyula lett Európa legvirágosabb városa

Idén hazánkban, Százhalombattán tartották meg az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének (Entente Florale Europe) díjkiosztó ünnepségét szeptember 26-án.

hirdetés

Hazánk nemcsak az idei házigazda címmel büszkélkedhet, hanem azzal is, hogy a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny 2013. évi nyertesei, Gyula és Zebegény aranyérmet, illetve ezüstérmet és különdíjat nyertek az európai megmérettetésen. A díjakat Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere és Hutter Jánosné, Zebegény polgármestere vette át.

Európa 11 országát és 400 képviselőjét látták vendégül ezen a hétvégén Százhalombattán, ahol ünnepélyes keretek között hirdették ki az Európai Virágos Városok és Falvak verseny 2014. évi eredményeit és adták át a díjakat a nevezett településeknek szeptember 26-án. Magyarország képviseletében Gyula és Zebegény vett részt az európai települések mezőnyében a 2013. évi Virágos Magyarország verseny győzteseiként.

Gyula arany-, Zebegény ezüstérmes lett

Településeink kiemelkedő sikereket értek el: Gyula város kategóriában szerzett aranyérmet, míg Zebegény a falvak kategóriájában ezüstérmet és a zsűrielnök különdíját nyerte el az Entente Florale Europe versenyen. A verseny nagy kihívást jelentett a résztvevőknek, hiszen a követelményrendszerben a virágosítás mellett nagy hangsúllyal szerepelnek a környezetvédelem, az ökológia, a környezettudatos oktatás, a természeti és épített örökség megőrzése, a korszerű hulladék- és energiagazdálkodás és a tájvédelem szempontjai. A zsűritagok kiemelt figyelmet fordítanak a település tisztaságára, graffiti-mentességére. A mezőny nagyon erős, a résztvevők olyan elismerten magas színvonalú környezeti kultúrával rendelkező országok, mint Nagy- Britannia, Hollandia, Németország, Olaszország, Ausztria, Belgium, de erős versenytárs Csehország, Szlovénia, Írország és Horvátország is.

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.
Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

A versenyben részt vevő országok képviselőiből álló zsűri július 3-a és 5-e között kereste fel Gyulát és Zebegényt. A zsűri elnöke, Rudy Geerardyn (Belgium) összefoglalójában kiemelte, hogy mindkét település messzemenően kivívta a zsűri elismerését.

Egyedi terek, virágos parkok Gyulán

Gyula 2008-ban már ezüstérmes lett, és a zsűri számos, azóta végrehajtott új fejlesztést tekinthetett meg a településen. A város méltán híres gyógyfürdője és pezsgő kulturális élete mellett mind természetes, mind épített környezetét tekintve egyedülálló. Gyulát és történelmi belvárosát egyedi tervezésű terek, hatalmas zöld felületek, virágos parkok díszítik. A parkok gazdag évelő állománya mellett a turistaszezon teljes ideje alatt egynyári virágok sokasága díszíti a várost. Az új fejlesztések mindegyikénél maradéktalanul érvényesültek a fenntarthatóság szempontjai, például a megújuló energiaforrások használata. Az önkormányzat a közterek fejlesztését és megszépítését a helyi lakosokkal és számos önkéntes szervezettel együttműködve végzi.

Rendezett porták, virágzó kertek Zebegényben

A Duna-parti Zebegény rendezettségével, magas színvonalú, a vadregényes tájhoz illeszkedő virágos kiültetéseivel szintén elismerést váltott ki a zsűriből. Itt is nagyra értékelték a közösség összefogását, azt a színes programot, amelyben a falu szinte valamennyi lakosa részt vett. Zebegényt természetvédelmi terület öleli körül, ide érkezve pedig rendezett porták, virágzó kertek fogadják a látogatót. A nyári hónapokban megduplázódó lélekszámú településen közösségi tereket alakítottak ki, nagy hangsúlyt fektetnek a közterületek, zöldfelületek fenntartására, a kereskedelmi, intézményi környezet virágosítására. A település építészeti és kulturális örökségei közé tartozik a Kós Károly által tervezett szecessziós plébániatemplom, a Szőnyi István Emlékmúzeum, valamint a zebegényi országzászló és hősi emlékmű. A település központjából több túraútvonal is indul.

A verseny hazai szervezőiként és lebonyolítójaként a Magyar Turizmus Zrt. büszke arra, hogy díjazott településeink az európai versenyen eddig – a mostanival együtt – 8 arany-, 22 ezüst- és 10 bronzérmet szereztek, további 10-et pedig Európa-díjjal jutalmaztak.

Fontos a vidékfejlesztés

A díjátadón részt vett dr. Ruszinkó Ádám, az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkára is, aki kiemelte: A magyar kormány nagy hangsúlyt helyez a vidékfejlesztésre, a környezetvédelmi szempontokra, a vendégváró országkép kialakítására. E törekvésnek köszönhetően a magyar településeken sok érték jött létre, sok település képe megváltozott, ami az ott élők életminőségének javulását és turizmusának fellendülését is eredményezte, ami e verseny fő célkitűzése.

A „Virágos Magyarországért" környezetszépítő verseny immár 20 éves múltra tekint vissza. A mozgalom Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. saját projektjeként kezel, biztosítva annak jogi, szervezeti és finanszírozási kereteit. A verseny kiírója a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Turizmus Zrt., a Földművelésügyi Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Önkormányzati Főkertészek Szövetsége, a Város- és Faluvédők Szövetsége, a Magyar Kertépítő és Fenntartó Vállalkozók Szövetsége, a Magyar Tájépítészek Szövetsége.

A mozgalom részeként évente közel 300 település nevez be a hazai megmérettetésre, amelynek során megválasztják a legvirágosabb magyar várost és falut. A verseny fődíja hazánk képviselete a következő évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe) két település számára.

A versenyre jelentkezett települések bírálatát szakemberekből álló zsűri végzi. Az elért pontszámokat figyelembe véve – a Szervező Bizottság javaslata alapján – a kiírók és a támogatók által felajánlott díjakkal jutalmazzák a legjobbakat. 2013-ban több mint 70 díj került kiosztásra.

Az Európai Virágos Városok egyedülálló program, hiszen évente közel ötvenmillió embert mozgósít és huszonötezer település között teremt kapcsolatot a harmonikus környezet megteremtése és megóvása érdekében. 1990-ben a kelet-európai térség államai számára is megnyílt a csatlakozás lehetősége, mellyel elsőként hazánk élt.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk