hirdetés
hirdetés

Idén is lesz Zsolnay Fényfesztivál Pécsett

A kísérleti jelleggel tavaly megrendezett első pécsi Zsolnay Fényfesztiválra 2016-ban mintegy 50 ezer látogató volt kíváncsi, idén még több érdeklődőt várnak.

hirdetés

A második fesztivál június 30-től július 2-áig tart, az esemény beharangozóját március 21-én Budapesten tartották, amelyen elhangzott, hogy olyan háromnapos fesztiválra készülnek, amelyben még karakteresebben jelennek meg a előző fesztivál elemei, a huszonegyedik századi fényművészet különböző ágai, az utcaművészetek, a színház, a zene és újcirkusz. Gundel Takács Gábor moderátor segítségével a tájékoztatón a fesztivál szervezői, résztvevői, művészei közül többen elmondták, mi az, ami miatt el kell menni Pécsre. A város alpolgármestere Őri László, valamint Sipos Bulcsú Kadosa, a kultúráért felelős államtitkárság kabinetfőnöke egyaránt méltatták a nem mindennapi fesztivált, amely a szakemberek szerint is világszerte elismerést hoz nekünk, nem véletlenül, hiszen a fényművészet Moholy-Nagy László, a 20. századi avantgárd művészet világhírű alakjának nevéhez fűződik.

A nyitókoncertnek a Kodály Központ ad otthont, az elektronikus zene világából érkező angol előadó, Emika tavaly készült, Melanfonie című albumát a MÁV Szimfonikusokkal közösen viszi színpadra, a beltéri épületvetítésért Bordos László Zsolt, 3D mapping művész felel. Lendvai György, a MÁV Szimfonikus Zenekar ügyvezető igazgatója a tájékoztatón elmondta, hogy még ilyen előadásuk még nem volt, ők is kíváncsian várják a koncertet. Több mint 20 helyszínen csaknem 200 ingyenes programmal, számos sztárfellépővel várja a közönséget a város. Lesz a belváros legismertebb épületeit útba ejtő, húsznál is több állomást érintő Fény Útja, melyen a fesztivál mindhárom estéjén lehet sétálni és rácsodálkozni a fényekre. Az ország legjobb fényfestő csapatai 10 ezer négyzetméternyi vetített felületet varázsolnak elénk, a város főterén újcirkuszi előadás lesz, spanyol légtornászok mutatják majd be tudásukat.

Pécs híres székesegyházának épülete a nemzetközi 3D mapping versenynek köszönhetően is kimagasló élmény lesz, de ezzel még nincs vége az estnek, a koncert után fényfelvonulást rendeznek, amelyen a közönség fényjelmezekbe öltözhet és fényjárgányokra szállhat. Pécs utcáin és terein is látványosságok várják a vendégeket, a Baleár-szigetekről érkező Circ Bover előadásában hatméteres bambuszrudakból épül különleges mozgó díszlet, a Sienta La Cabeza barcelonai fodrászai pedig a vállalkozó nézők hajából fognak világító hajkölteményeket alkotni.

Vincze Balázs, a fesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője és Sztojánovits Andrea társkurátor szerint a fesztivál méltó lesz a város EKF-címéhez. A pécsi Zsolnay Örökségkezelő NKft. által szervezett, látványos, országos jelentőségű kulturális rendezvény részletes programja: www.fenyfesztival.hu

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai