Gyulai ízelítő

Gyulai ízelítő 

Gyulán június 26-tól augusztus 13-áig, hét héten keresztül minden nap színes programokról gondoskodnak a művészetet szeretők számára, a Gyulai Várszínház 56. évadjában öt új bemutató is szerepel a repertoárban.
Itt a tavasz Szlovákiában is

Itt a tavasz Szlovákiában is 

A Szlovákia észak-keleti részén fekvő négy királyi város gazdag történelmi múltját mutatta be a régió képviselőivel közösen Soňa Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője a meghívott újságírók előtt április 11-én csütörtökön a Szlovák Intézetben, melynek vezetője, Ildikó Šipošová is köszöntötte a megjelenteket.
Megnyílt a Tavaszi Vásár

Megnyílt a Tavaszi Vásár 

A Budapesti Tavaszi Vásár és Hagyományőrző Kulturális Fesztivál a Vörösmarty tér felújítása miatt idén 2019. április 5-28. között nem egy, hanem négy helyszínen várja a látogatókat. A vásár központi helye a Vigadó tér környéke és a Duna-korzó.
Közép-Erdély turisztikai lehetőségeiről

Közép-Erdély turisztikai lehetőségeiről 

A Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium Alapítványa (BGKA) turisztikai fejlesztésben érdekelt üzleti partnereit hívta meg Közép-Erdély gazdasági lehetőségeinek élénkítését és kiaknázását célzó konferenciájára, amelyet április 5-én pénteken rendeztek meg a Fővárosi Önkormányzat Dísztermében.
Huszonhatodszor is Miskolcról indultunk világgá

Huszonhatodszor is Miskolcról indultunk világgá 

Miskolcon már huszonhatodik alkalommal rendezték meg a régió legnagyobb idegenforgalmi rendezvényét, az utazás kiállítást március 8-én és 9-én az ITC székházban. A kiállítás külföldi díszvendége a Kanári-szigetek, a belföldi díszvendég a Kolorcity-Kazincbarcika volt.
Farsangot idéző partnertalálkozó a Corvin Hotel Budapestben

Farsangot idéző partnertalálkozó a Corvin Hotel Budapestben 

Reggelivel egybekötött farsangi hangulatú üzleti partnertalálkozót szervezett Budea Ildikó, a Corvin hotel igazgatója és csapata február 27-én a hotelben, aki elmondta, hogy 2018 rekordnak számít a szálloda életében.
Az ország egyik legnagyobb wellness központja épül Miskolcon

Az ország egyik legnagyobb wellness központja épül Miskolcon 

Az Utazás kiállítás miskolci 49 négyzetméteres standján ültünk le beszélgetni a turizmusról Nagy Rékával, aki rögtön azzal kezdte, hogy Miskolcon a turizmus húzóágazattá vált az elmúlt években, és ez még a turisztikai szakembereket is meglepte.
Mindent tud az új természetjáró app

Mindent tud az új természetjáró app 

A térképeket és túrakönyveket múltidőbe tette a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) ingyenes túrázós alkalmazása, amelyet az Utazás 2019 kiállításon mutattak be.
TOP tippek Szlovákiából

TOP tippek Szlovákiából 

Negyedik beutazó helyen állunk, jégkorong VB, vízi- és kerékpáros kalandozás, II. Rákóczi Ferenc emlékhely.

Informatív körséta az Utazás Kiállításon 

Az Utazás Kiállítás hivatalos megnyitója után VIP körsétára invitálták a meghívott szakmai vendégeket.

Jubilál a Haris Travel Club 

A törzsutasok számára huszadik alkalommal, február 10-én, szombaton rendezte meg a Haris Travel Club Reneszánsz királyi lakoma elnevezésű szezonnyitó kirándulását, melyen az előző nap megjelent friss, ropogós nyári katalógusukat is átadták.

Adventi vásár és újdonságok Nagyváradon 

A PR in Hungary partnerségével a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) kétnapos karácsonyi tanulmányútra invitálta szerkesztőségünket december 9-10-én.

Szakmai programok és kirándulás 

Formabontó partnertalálkozóra, szakmai programokkal körített grazi kirándulásra hívta 30 ügynöki partnerét a Ruefa Utazási Iroda december 7-én. 

Miben különbözik ez a vásár tavalyitól? 

– ezt kérdezik mindig Debrecenben Bódor Edittől, az adventi vásárt második éve rendező Főnix Rendezvényszerevező Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől. Ekképp cselekedtünk mi is, amikor a szervezők meghívására december 5-6-án az idei adventi vásáron jártunk.

Az ötvenárnyalatú barna 

20 millió év sok egy ember életében. Egy szigetében csupán röpke pillanat. Fuerteventura, avagy az erős szelek szigete ennyi idős. Kedvelik a turisták, de a magyar piacon még van, hova fejlődnie. Ezen dolgozik egyebek mellett a Neckermann. Az utazásszervező ezért négynapos tanulmányútra és évértékelőre invitálta viszonteladóit és a szaksajtót.

Felkészülnek a versenyzők a szlovákiai télre 

A síelésre alkalmas helyeken felkészültek a téli sportok kedvelőinek érkezésére: így van ez a két legnagyobb amatőr síverseny helyszínén is. Nem csak erről, hanem Szlovákia téli újdonságairól, az ottani sportolási lehetőségekről és a programokról, bérletekről, illetve a szükséges tudnivalókról tartottak prezentációt november 21-én, szerdán a Szlovák Intézetben.

Kik és hogyan főztek sört Magyarországon? 

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum közös magyar sörtörténetet bemutató kiállítása tavaly júniusban nyílt meg a MKVM-ben Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig címmel, amelyet már akkor vándorkiállításnak szántak.

Menjünk Mariborba! 

Tutajozhatunk a Dráván, vagy hókutyázhatunk a Pohorjén, Szlovénia legnagyobb sícentrumában, és részt vehetünk több fesztiválon is, miközben felfedezhetjük a gasztronómiáról híres éttermeket. Maribor és környéke turisztikai attrakcióiról tartott prezentáción vettek részt turisztikai szakújságírók és utazási irodák képviselői november 14-én a fővárosban, az Eiffel Bistro & Barban.

Gustav Mahler D-dúr szimfóniája a Zsinagóga előtt 

Nem mindennapi élményben lehet része annak, aki ma, és holnap, vagyis november 12-én és 13-án, ezen a két napon 14 és 20 óra között a Zsinagóga előtti Herzl Tivadar téren felállított LED fal előtt beáll a sorba, mert a „pulpitusra” lépve a híres lipcsei Gewandhausorchester zenekart vezényelheti és felcsendül Gustav Mahler D-dúr szimfóniájának egy három perces részlete.

20 éve a Vörösmarty téren a most megnyílt vásár 

Idén 20 éves a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár, amelyet 1998 óta minden évben a Vörösmarty téren csodálunk meg, és amely a főváros egyik legkedveltebb turistacélpontja. A híres vásárt, amely évente 800 ezer turistát vonz, hivatalosan és ünnepélyesen november 9-én, pénteken nyitották meg és január elsejéig a hagyományos Kárpát-medencei gasztronómiai kínálattal, ünnepi kulturális programokkal és minőségi iparművészeti kézműves termékekkel várja a látogatókat.

Ismét sorok a Szépművészeti előtt 

"Régi hagyományt követünk, amikor a keddi hivatalos megnyitó után egy nappal a sajtó képviselőinek is tartunk egy bejárással egybekötött sajtótájékoztatót" – így köszöntötte a sajtóképviselőit október utolsó napján délelőtt a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. Baán László ezzel arra utalt, hogy az 1906. december 1-jén Ferenc József osztrák császár és magyar király által hivatalosan megnyitott múzeumot másnap, december 2-án a sajtónak is bemutatták.

Tudták, hogy Sopronban járt villamos is? 

Tudták, hogy Sopronban járt villamos is? Igaz, hogy mai Magyarország területén lévő városok közül a legrövidebb ideig üzemelt, de járt, mindösszesen 16 megállóval. 1900. április 30-án adták át a forgalomnak, és 23 év után már meg is szűnt, mert az út kacskaringós volt és a végpontokat csak nagy kerülővel kötötte össze, így nem volt jövedelmező.

Sokszemközt a Dunáról 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium az Európa Ház szervezésében hazai civil szervezetek részvételével konferenciának adott otthont október 12-én, pénteken Budapesten „A Duna legjava” címmel.

A feltörekvő Krabi és két peso közt különbség van 

Őszi-téli árualapjukról, egzotikus kínálatukról és a 2019-es nyári előfoglalásáról tartott bemutató prezentációt az Utazom.com csapata október 9-én, kedden a Benczúr Hotelben, ahol közel nyolcvan viszonteladó érdeklődött tájékoztatójuk iránt. 

A feltörekvő Krabi és két peso közt a különbség 

Őszi-téli árualapjukról, egzotikus kínálatukról és a 2019-es nyári előfoglalásáról tartott bemutató prezentációt az Utazom.com csapata október 9-én, kedden a Benczúr Hotelben, ahol közel nyolcvan viszonteladó érdeklődött tájékoztatójuk iránt.

Boldog turisztikai világnapot! 

Minden hely foglalt volt a Hilton konferenciatermében, amikor Zurab Pololikashvili megnyitotta a Turizmus Világnap 2018 rendezvénysorozatot, amelyet az ENSZ turisztikai világszervezete 1980 óta minden évben megrendez. Az UNWTO főtitkára köszöntő beszédében elmondta, hogy hazánk fővárosa ideális helyszín arra, hogy vendégül lássa a 2018-as hivatalos Turizmus Világnapi ünnepséget.

A váratlan helyzeteket nehéz szakértő helyi partner nélkül kezelni 

Huszonöt éve vannak a turisztikai piacon, legsikeresebb desztinációjuk Sri Lanka, amelyet követ Maldívia, India, Mauritius, majd a Seychelle-szigetek, valamint Dubaj. A Jetwing Travel 2018-19-es téli-tavaszi katalógusának bemutatóját szeptember 7-én stílszerűen az indiai specialitásairól híres Jókai utcai Indigó Indiai étteremben tartotta Wimal Morapitiye, akit negyedszázada a szerelem tartott hazánkban.

Élmények világszerte 

Isztambul, New York, Barcelona, Kenya, Vietnám, Costa Rica – az eddigiek mellett ezeken a helyeken már akár idén is szilveszterezhetünk az 1000 Út Utazási Iroda szervezésében.

A turisták a nyertesei a Magyar Turizmus Minőségi Díjnak 

A Magyar Turizmus Minőségi Díj 2017. évi nyertes szállodáinak és éttermeinek díjait Gajda Tibor, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese augusztus 30-án, csütörtökön adta át a Hotel Moments Budapest szállodában. Tizenhét szálloda és hat étterem, mint új pályázó kapott Magyar Turizmus Minőségi Díjat, velük együtt már negyvenhét szálloda és tizennyolc étterem jogosult a Magyar Turisztikai Ügynökség tulajdonában lévő védjegy használatára, ezzel együtt pedig automatikusan az MTÜ kiemelt partnerei is lettek.

Népszerű, látogatóbarát és ismét a fővárosé 

A Sziklakórház ingatlana a Magyar Államtól, Budapest Főváros Önkormányzatának tulajdonába került és a továbbiakban a Sziklakórház Atombunker Múzeum a fővárosi múzeumok körében önálló, tematikus múzeumként működik tovább, a múzeumot az “A Szikla” Múzeumi Közhasznú Alapítvány üzemelteti. Ezt sajtótájékoztatón, június 28-án, csütörtökön jelentették be a helyszínen, vagyis a Sziklakórházban.

Miért ragaszkodunk ennyire a gönci barackhoz? 

Klassz helyen tartották tájékoztatójukat a hetedik Gönci Barack Vigasság szervezői. Vegyük ezt szó szerint, ugyanis június 22-én, pénteken az Andrássy úton, a Klassz étteremben tájékoztatták az újságírókat a június 6-7-én, már hagyományosan megrendezendő Gönci Barack Vigasságról. A hallottak alapján érdemes az abaúji térségbe látogatni és bepillantani az eredetvédett gönci kajszibarack ünnepére, tenni egy sétát a híres, sziklára épített Boldogkői várba, belekortyolni az eredeti gönci barackpálinkába és beszívni a friss, vidéki levegőt.

Több mint száz program Pécsett 

Idén a Múzeumok Éjszakája kulturális programsorozat kiemelt országos helyszíne Pécs lesz, ahol több érdekességgel is várják a látogatókat. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) együttműködve az Emberi erőforrások Minisztériumával belföldi tanulmányútra vitte Pécsre a turizmussal foglalkozó újságírókat június 5-én, hogy már a nagy esemény előtt megismerjék a kiemelt helyszín rendezvényei. Pécsett a nagyközönséget június 23-án, a Múzeumok Éjszakáján, tizenkét helyszínen mintegy száz program várja.

Eszmecsere a fesztiválokról 

A 2018-as felvételi adatok alapján bár 120 helyet hirdettek, de 900-an jelentkeztek a Budapesti Corvinus Egyetemre azok, akik a turizmust választották hivatásuknak és itt szeretnének tanulni. Az érdeklődés pedig emeli a színvonalat - mondta dr. Zoltayné dr. Paprika Zita dékán a június 4-én a Corvinuson megrendezett turizmusfejlesztés témájú szakmai konferencia megnyitóján.

"Nemcsak szomszédok, de valóban barátok is vagyunk" 

Pozsony, Szlovákia fővárosa mutatkozott be a Szlovák Turisztikai Képviselet és a Szlovák Intézet közös, nagyszabású bemutatóján május 30-án, szerdán a Szlovák Intézetben, amelyre meghívták a turizmussal foglalkozó újságírókat, valamint az utazási irodák munkatársait.

Buszparkolás, futás, kerékpározás 

Ismét teltházas MUISZ-vacsorára gyűlt össze az utazási irodai szakma május 29-én az érdekes elnevezésű Neked Csak Dezső-ben, ebben a 32 sörcsapos pultos sörszalonban, ahol a hagyományos cseh lágersörök mellett a magyar és külföldi craft beer-szcéna legkiemelkedőbb főzdéinek söreivel is kínálják a vendégeket.

Anyukám mondta: ismét lesz Gönci Barack Vigasság 

Július elején hetedik alkalommal rendezik meg a Gönci Barack Vigasságot, amikor minden a barackról szól majd. Három helyszínen folyik majd a vigasság, a fesztivál három helyszíne Boldogkő vára, a Bestillo Pálinkaház, valamint a Terra-Boldogkő látványpince.

A könnycsepp alakú sziget 

A Sri Lanka-i Turisztikai Promóciós Iroda (SLTPB) turisztikai bemutatóra és üzleti találkozóra hívta május 17-én, csütörtökön a Hotel Continentalba a turisztikai szakújságírókat és az utazási irodák képviselőit. A Srí Lanka-i Üzleti Fórum - Road Show 2018, az SLTPB által szervezett kelet-európai bemutatkozás része, ez a találkozó Varsóban, Krakkóban már megtörtént.

Nyitra nemcsak a történelem 

Szlovákia legrégibb városát Nyitrát és nevezetességeit mutatták be a turisztikai újságíróknak és szakembereknek május 15-én, kedden, a Szlovák Intézetben megtrendezett sajtótájékoztatón.

Látott már zöld küllőt, vagy fekete harkályt? 

A Madarak és Fák Napját május 10-én, ma ünnepeljük. Ez adta az apropót arra, hogy az ünnep előtti napon terepbejárásra hívja a WWF Magyarország csapata a szakújságírókat a Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzetben található garábi tölgyesbe. Felhasználták az alkalmat arra is, hogy bemutassák a Life4Oak Forests című projektet, amely a LIFE Nature program keretében az Európai Unió támogatásával és a Földművelésügyi Minisztérium társfinanszírozásával valósul meg.

274-en a Gondolán 

Nyilt napra hívta a turizmussal foglalkozó szakembereket a Legenda Kft. hogy bemutassa új hajóját, a Gondolát. Az új városnéző hajón 274 ember csodálkozhat rá a Duna menti épületekre. A május 2-én és 3-án megrendezett nyilt napokon a hajó minden zeg-zugát felkereshették az érdeklődők. 

Egyedülálló lehetőség a dunai turizmusnak 

Második alkalommal szervezte meg a Duna-konferenciát a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával a Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás (RDV ETT) április 20-án, pénteken, a dél-komáromi Monostori Erődben. A rendezvény a Duna mindkét partján fekvő önkormányzatok, civil szervezetek, vállalkozók és polgárok együttműködését hivatott elősegíteni.

Negyedszázados a Virágos Magyarország verseny 

Huszonötödik alkalommal hirdették meg a Virágos Magyarország elnevezésű versenyt, amelyre május végéig lehet jelentkezni – jelentették be április 19-én, csütörtökön, a tavaly átadott Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban megtartott sajtótájékoztatón.

Áldást osztó pápaszobor - első nyilvános lóverseny 

A hat éve megalakult Nyitrai Idegenforgalmi Szervezet meghívására turizmussal foglalkozó szakújságírók látogattak a régióba, hogy megnézzék a térség nevezetességeit, köztük Nyitrát, Kistapolcsányt és Mojmírovcet is.

Miről híres Mád? 

Miről híres Mád? Megkérdeztem néhány embert, mi jut először eszükbe, ha ezt a nevet hallják. A legtöbben a mondást említették: ott vagyok, ahol a mádi zsidó. Több ismerősöm a Tokaj-hegyaljai jó fehér bort emlegette, de volt aki a rabbiházat, a zsinagógát és a Csodarabbik útját sorolták.

Sikeres a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum 

Szolnoknak volt egy olyan városrésze, amelyet messze elkerültek a sétálók. Még három évvel ezelőtt is egy régi indóház, és elhanyagolt zöldterület fogadta az odatévedt turistákat. Mára már sikertörténetként emlegetik az uniós támogatással 2016-ban létrejött RepTár Szolnoki Repülőmúzeumot, amely turisták ezreit vonzza, 2017 végére már 100 ezer látogatóval dicsekedhetett, és az Év turisztikai attrakciója lett.

Menjünk világgá! Utazás kiállítás Miskolcon is 

Miskolcon már huszonötödik alkalommal rendezték meg a régió legnagyobb idegenforgalmi rendezvényét, az utazás kiállítást, március 9-én és 10-én az ITC székházban.

Menjünk-e az arab országokba nyaralni? 

A Magyar-Egyiptomi Baráti Társaság szervezésében előadássorozatot tartottak az Arab világ és a turizmus témakörben március 3-án az Utazás kiállításon. Az egyik téma a „A turizmus biztonsági kihívásai a Közel-Keleten és Törökországban” volt, a témáról N. Rózsa Erzsébet egyetemi docens, az MTA KRTK Világgazdasági Kutató Intézet munkatársa tartott előadást.

Összefogva mutatta be 2018-as katalógusát 

Az Unitravel Utazási Iroda, a Mouzendis Travel és a TdM Travel Tours közös katalógus-bemutatóra invitálta a viszonteladókat és a szaksajtót.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!