Indul a hajózási főszezon a Balatonon

Július 6-án kezdődik a 173. hajózási szezon főidénye, melyet a BAHART idén nyáron az előző évhez képest további egy héttel hosszabbított meg - így egészen szeptember 1-ig várja az utasokat a települések közötti legsűrűbb menetrendi hajózással, valamint a teljes séta- és programhajó kínálatával.

Esős május után emelkedés

Az év minden napján igénybe vehető kompközlekedés tekintetében a leghosszabb napi üzemelési időt jelentő főidényi időszak már június 21-én megkezdődött. A kompok esetében az első negyedévet nagyon erős forgalom jellemezte 2018 első három hónapjához viszonyítva. A második negyedév a tavalyi hasonló időszakhoz képest egy pici elmaradást hozott, amely elsősorban a májusi csapadékos, szeles, hideg időjárással magyarázható. Összességében az első félév a tavalyi kiemelkedő adatokhoz képest is többletet (103,5%) mutat. Június 30-ig összesen 410 ezer utast, 141 ezer gépjárművet és 28 ezer kerékpárt szállítottak a kompok a Balaton északi és déli partja között.

Az előző évhez képest lényegesen később, csak 2019. április 20-án indult el a 173. személyhajózási szezon a Balatonon. Tavasszal, illetve az előidényben június 30-ig bezárólag összesen 157 ezer utast szállítottak a személyhajók, mely az előző év azonos időszakához viszonyítva 86%-os utasforgalmat mutat. Az elmaradás a későbbi szezonkezdés mellett elsősorban a májusi időjárással magyarázható, de júniustól a forgalom folyamatosan emelkedő tendenciát mutat már. A településeket összekötő menetrendi járatokon az első félévben 115 ezer fő utazott, míg a séta-, programhajókon, illetve hajóbérlés keretében szállított utasok száma meghaladta már a 42 ezer főt. Az idei személyhajózási szezonban a pünkösdi hétvége mellett a Balaton-átúszás volt az év eddigi legforgalmasabb napja: június 29-én Balatonboglár és Révfülöp között, egyetlen nap alatt 13.700 utast szállítottak a Társaság hajói.

 

 

Sűrítések több útvonalon

A 2019. július 6-án kezdődő, 58 napos személyhajózási főszezonban 15 útvonalon, 21 kikötőből több mint 4.000 alkalommal indulnak a BAHART települési menetrendi járatai. A főidényben a legkedveltebb útvonalakon, így Siófok-Balatonfüred-Tihany, illetve Fonyód-Badacsony között naponta összesen 14-14 járat közlekedik majd. Ráadásul a Siófok-Balatonfüred-Tihany útvonalon napi 12 alkalommal gyorshajó, Fonyód-Badacsony között pedig napi 16 alkalommal vízitaxi is igénybe vehető.

A BAHART – az utazók igényeihez igazítva – több kikötőben tovább optimalizálta a hajóindulási időpontokat a főidényben. Idén már délelőtt és délután is el lehet jutni Badacsonyból Keszthelyre, illetve Balatonmáriafürdőről közvetlenül és átszállással is elérhető Badacsony. Balatonmáriafürdő és Balatongyörök között a BAHART növelte a napi járatok számát, míg Balatonszemes és Balatonakali között 2 új átkelő járatokat indít pénteki napokon.

 

Kikapcsolódás minden korosztálynak

A főidényben a BAHART gazdag séta-, és programhajó kínálattal is várja az utasokat. A kisgyermekes családoknak szóló 1 órás Mastercard Varázshajó 10 kikötőből, összesen 104 alkalommal indul, idén két új helyszínt: Siófokot és Badacsonyt is bekapcsolva a szolgáltatásba. Emellett 10 alkalommal futnak ki idén nyáron a nagysikerű Minimax Gyerekhajók Siófokról, Balatonfüredről és Badacsonyból. A tiniktől a nyugdíjasokig, minden korosztályt várnak a 12 BAHART kikötőből, összesen 245 alkalommal induló Bulihajók.

A kínálatból az idei évben sem hiányozhatnak a sétahajó járatok, melyek 17 kikötőből összesen több, mint 2800 előre meghirdetett időpontban futnak ki. Újdonságként szerepel a palettán Balatonfüredről a „Csillaglesen Kelénnel” elnevezésű sétahajózási lehetőség, melyet a keszthelyi „Csillaglesen Helkával” program mintájára hirdetett meg a BAHART.

 

 

8 perc komppal a túlpart

Szántódrév és Tihanyrév között a kompok folyamatos átkelést biztosítanak a Balaton északi és déli partja között. A főidényben, mely a kompközlekedés vonatkozásában június 21. és szeptember 1. között van érvényben, az első komp Szántódrévből 6:40-kor, az utolsó 23.20-kor indul, míg Tihanyrévből reggel 7.00 órakor indul az első és 23.40-kor az utolsó kompjárat. A forgalmas nyári napokon a kompindulásokat a menetrend felfüggesztésével a Társaság sűríti.

 


Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt

Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt 

A BAHART négy új hajóval gazdagodott: a két-két kompot és katamaránt március 28-án, Balatonfüreden, a hajózási szezon kezdetén avatták.
Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben

Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben 

A Moody's hitelminősítő közölte, hogy fontolóra veszi a Boeing minősítésének lerontását.
Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni!

Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni! 

Az április 1-jén, hétfőn újra megnyitó szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum legújabb kiállítási darabja egy egykori Margitszigeti Sétajárat.
Útlezárások a reptér felé április 2-től

Útlezárások a reptér felé április 2-től 

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása az április 2-án kezdődő útfelújítások kapcsán.
A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől

A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől 

A háttérben a madridi kormány állhat, amely a magyar konzorciumtól félti a Talgo vonatgyártót.
Személyi változás a Budapest Airportnál

Személyi változás a Budapest Airportnál 

Az általános és fejlesztési vezérigazgató-helyettes 17 év után, március 31-én távozik a vállalattól.
Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat

Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat 

A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.
Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója

Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója 

Dave Calhoun 2020 elején vette át a vezérigazgatói tisztséget, miután az elődjét, Dennis Muilenburgot leváltották.
A Lufthansa Technik tovább növekedne

A Lufthansa Technik tovább növekedne 

A Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója áttekintést adott a magyar leánycég tavalyi teljesítményéről és idei terveiről.
Boeing-elkerülő weboldal indult

Boeing-elkerülő weboldal indult 

Pár kattintással kideríthető, hogy egy repülőjáratot pontosan milyen géptípussal teljesít majd a légitársaság.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.