hirdetés
hirdetés

Kettős ünnep dél-afrikai borok kíséretében

Kettős évfordulót ünnepel az idén a Dél-afrikai Köztársaság: 20 évvel ezelőtt lépett a szabadság és a demokrácia útjára az ország Nelson Mandela vezetésével, az ország nemzeti légitársasága, South African Airways pedig az idén 80 éves.

hirdetés

Ebből az alkalomból rendezett dél-afrikai borokkal fűszerezett ünnepi vacsorát a Dél-afrikai Köztársaság nagykövetsége és a South African Airways Budapesten, az Andante Borpatikában. A borokat Gál Helga bor- és gasztronómiai szakértő mutatta be a meghívottaknak. A résztvevőket köszöntötte az ország nagykövete, Johann Marx Úr, aki kiemelte, hogy bár 8000 kilométerre fekszik Európától a köztársaság, mivel azonos időzónában található, nem borul fel a biológiai órája annak, aki itt tölti szabadságát. Ráadásul mivel a déli féltekén található, az európai télből éppen el lehet ide menekülni az érdeklődőknek.A borokkal kapcsolatban elhangzott, hogy 350 éves hagyományra tekint vissza a szőlőtermesztés és borkészítés a jelentős részben mediterrán jellegű éghajlatú országban, amelynek alapjait hugenották, olaszok és magyarok teremtették meg egykor. Nem véletlen, hogy a legnépszerűbb dél-afrikai pezsgőmárka is a Pongrácz nevet viseli, hiszen névadó, egykori első készítője egy Desiderius (Dezső) Pongrácz nevű magyar bevándorló volt. Mivel a pezsgő francia eredetű korábbi nemzetközi elnevezését (champagne) az eredetvédelmi szabályok szigorítása óta ők sem használhatják, ezért a pezsgősüveken „műfaji megjelölésként” a Sparkling Wine Méthode Cap Classique felirat szerepel. A pezsgő különlegessége, hogy egy vörös és egy fehér szőlőből - Pinot Noir és Chardonnay – készül.

A hideg előételként tálalt sült pisztrángot egy Pinot Noir – Chardonnay cuvée kísérte. A rozmaringos bárány mellé az igazi dél-afrikai fajtának tekinthető Pinotage fajta volt a kísérő. A könnyű, gyümölcsös bor nagy sikert aratott a résztvevők körében, ahogy általában a többi fajta is. A burgundi marhát egy klasszikus, nagytestű Cabernet Sauvignon-nal kísértük le, az ünnepi Esterházy-torta mellé pedig jól esett a Simonsig késői szüretelésű Traminije.A South African Airways (SAA) hazai képviseletét ellátó Tensi Aviation értékesítési vezetője, Buzás Andrea kiemelte, hogy a 80 évvel ezelőtt,1934-ben megalakult légitársaság milyen komoly mérföldköveken át vált Afrika vezető légitársaságává. A második világháború előtti időszakban a kor legmodernebb több motoros Ju52/3m típusú repülőgépeivel repült belföldi célállomásokat. Ennek a típusnak max. 1300 kilométer volt a hatótávolsága.

Mérföldkő volt a légitársaság számára, amikor 1945 november 10-én indította el első európai útvonalát Johannesburgból Londonba (Nairobi, Khartoum, Kairo,Tripoli, Hurn/Bournemouth), amit „Springbok Service” útvonalnak neveztek el. A teljes útvonal ideje 68 óra volt, melyből a repült idő 32 és fél óra volt.

A legjobb afrikai légitársaság címét tucatnyi alkalommal elnyerő SAA jelenleg 42 városba repül, ebből 26 Afrikában található. Európában London mellett Münchenbe és Frankfurtba közlekednek járataik. Buzás Andrea kiemelte, hogy afrikai körutazásokra nagyon jó árakat kínálnak. A fő nemzetközi gyűjtő-elosztó pontnak számító Johannesburgból naponta 20 járat közlekedik Fokvárosba, míg 14 Durbanbe, 4 pedig a namíbiai Windhoekbe. Az 54 repülőgépből álló flotta hamarosan 20 Airbus A320-200-assal bővül, ezek közül 4 már meg is érkezett. Az új gépek új, színes, fiatalos belső kialakítást kaptak. A sorok közötti nagyobb távolság különbözteti meg az South African Airways-t versenytársaitól.

Az est végén hirdették ki az SAA értékesítési verseny végeredményét. A fődíjat az OTP Travel Lufthansa City Center irodája kapta, de elismerésben részesült az M&M Exclusive Tours, a Morea, a WECO-Online és a Jet Travel is.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai