Megújult flotta, bővülő kínálat a Mahart Passnave-nál

Megújult flotta, bővülő kínálat a Mahart Passnave-nál 

A flotta zászlóshajóján, a 300 férőhelyes Budapesten mutatta be partnereinek sokrétű turisztikai kínálatát a Mahart Passnave.
Több ponton szigorítaná az utazási irodák szabályozását a kormányhivatal

Több ponton szigorítaná az utazási irodák szabályozását a kormányhivatal 

A vagyoni biztosítéktól a nyilvántartásokon át a befizetett összegek kezeléséig számos konkrét ponton módosítaná az utazási vállalkozók szabályozását a terület ellenőrzését végző kormányhivatal kereskedelmi hatóságként eljáró szervezeti egysége. A MUISZ legutóbbi vacsoráján Békési Tamás osztályvezető mutatta be a javaslatokat, amelyek révén álláspontja szerint elkerülhető lenne a Green Holidays csődjéhez hasonló botrány.
Hadrianus, Goldberger és Krúdy nyomában

Hadrianus, Goldberger és Krúdy nyomában 

Több ezer éves történelem, tucatnyi múzeum, hangulatos macskaköves utcák és jobbnál-jobb kisvendéglők – ezt kínálja a látogatóknak Óbuda, amely egyre határozottabban nyit a turizmus felé.
Madagaszkári kaland

Madagaszkári kaland 

Az Afrika keleti partvidékén, Mozambiktól 250 kilométerre fekvő Madagaszkár a világ negyedik legnagyobb szigete, amelyet teljesen egyedi növény- és állatvilága alapján egyesek önálló kontinensnek tekintenek. Ez a hatszáz kilométer hosszú és kétszáz kilométer széles sziget becslések szerint százmillió évvel ezelőtt szakadt le az afrikai kontinensről, állat- és növényvilága ezután önálló fejlődésnek indult. 
Önbevallás vagy audit – szigorodnak a bankkártya elfogadás szabályai

Önbevallás vagy audit – szigorodnak a bankkártya elfogadás szabályai 

Teltházas fórumot rendezett a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) a bankkártya-elfogadás szigorodó szabályairól. Mint köztudott, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szigorúan megköveteli a kártyaszabályzat betartását. Az új előírások elvileg most júniusban lépnek életbe, de jövő év márciusától számíthatnak büntetésre azok, akik megsértik a szabályokat.
Üzleti utaztatókkal spórolhatnának a hazai középvállalkozások

Üzleti utaztatókkal spórolhatnának a hazai középvállalkozások 

A magyarországi kis- és középvállalkozások többsége nem tervezi csökkenteni az üzleti utazásokra fordított költségeit, ugyanakkor szeretnének spórolni a külföldi kiküldetéseken, ezért szívesen használnak internetes foglalási oldalakat, de hajlandóak lennének együttműködni utazási irodával is – derül ki az Amadeus friss felméréséből.
Júliustól indul újra a TAP lisszaboni járata

Júliustól indul újra a TAP lisszaboni járata 

Tavaly áprilisban leállt a TAP Portugal Budapest és Lisszabon közötti járata. A szünet csak ideiglenes volt, július elsejétől újra közlekedik a járat, hetente hétszer.
A tökéletes alibi

A tökéletes alibi 

Második alkalommal rendezte meg közgyűlését külföldön a Magyar Utazási Irodák Szövetsége. A szakmai érdekképviselet a tavalyi tunéziai rendezvény után idén a horvátországi Umagba invitálta a tagságot. A hosszú hétvége során a szakmai kérdések megvitatása mellett a környék látnivalóinak és a helyi gasztronómia csemegéinek felfedezésére is lehetőség nyílt. A szervezet egyik legfontosabb idei célja az ECTAA-közgyűlés hazai megrendezése.
Sun & Fun Holidays: heti hét járat Törökországba

Sun & Fun Holidays: heti hét járat Törökországba 

Az idei szezonban öt charterjáratot indít Budapestről a török riviérára a Sun & Fun Holidays, de lesz egy járatuk Debrecenből is Antalyára, ugyanakkor egy másik lánc Dalaman érintésével Észak-Ciprusra közlekedik. Az iroda árualapját bővítette a görög szigeteken és Bulgáriában, a kínálatban újdonság Korfu.

MTÜ: 11 milliárd forint szálláshely-fejlesztésre 

Tizenegymilliárd forintos keretösszeggel hamarosan kiírják a hazai szálláshelyek minőségi színvonalának emelését szolgáló pályázatot, ugyanakkor a Balaton, Tokaj és Sopron után további kiemelt turisztikai desztinációkat nevesít a kormányzat – közölte sajtótájékoztatón Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója.

Optimista a hangulat a körutas piacon 

Miközben a minap arról írtunk, hogy megtizedelte az utazási irodákat a 2016-os esztendő, a nem charteres utazásszervezők többsége növekedésre számít az idén. A tavalyi visszaesés után az idei évre a top 50 utazásszervező együttesen közel 5,3 milliárd forint vagyoni biztosítékot igazolt a tavalyi közel 4 milliárd és a 2015 végi 4,5 milliárd forint után. Ennek oka, amint azt az általunk megkérdezett utazásszervezők elmondták, hogy nőtt a magyarok utazási kedve, és elsősorban az olyan programokat keresik az irodáknál, amelyeket egyénileg nehéz megszervezni.

Szimuláló El Al-álpilóta, HanuKarácsony 

Akárkiből nem lehet pilóta az El Al légitársaságnál, munkatársunknek ez mégis sikerült. Hogyan? Cikkünkből kiderül! 

SMS a kifutóról: főnök, ma nem megyek be, indulok Londonba 

A szállodások közgyűlésén Kovács István, az MSZÉSZ főtitkára ismertette azt a felmérést, amely a tagság körében vizsgálta a munkaerőhelyzetet. A reprezentatív felmérésre a tagság 25%-a válaszolt. Általánosnak tekinthető a munkaerőhiány, és a béremelés sem biztos, hogy mindenkinek segítséget jelent - derült ki.

Bienerth: Prágát le kell győzni, Bécset meg kell ostromolni 

Felfokozott várakozás előzte meg és nagy érdeklődés kísérte dr. Bienerth Gusztáv turizmusért felelős kormánybiztos előadását a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége budapesti közgyűlésén, ahol elsőként ismertethette szélesebb szakmai plénum előtt a kormányzat turizmussal kapcsolatos elképzeléseit.

Hosszabb távon nem befolyásolja a terror a turizmust 

Az idén nyáron várhatóan nem folytatódik a magyar kiutazó turizmus pár évvel ezelőtt elkezdődött növekedése, ugyanakkor hosszabb távon újra erősödni fog honfitársaink utazási kedve. Míg a biztosítók másfél évtizede elzárkóztak a terrorcselekményekkel kapcsolatos felelősségvállalástól, manapság a többségük hasonlóképp jár el ilyen esetben, mintha az illető bármilyen más okból szorulna orvosi ellátásra - derült ki a Magyar Biztosítók Szövetsége sajtótájékoztatóján.

A tokaji aszú és a Puskás Öcsi képével díszített gyomorkeserű 

Három évvel ezelőtt született meg a Hungarikum Törvény, azóta folyamatosan gyarapodik a Hungarikumok Gyűjteménye, amelyen ma már 56 tétel szerepel, ugyanakkor sok még a tennivaló a nemzeti értékek megismertetése terén – derült ki egy mai sajtóbeszélgetésen.

Kivárás érezhető a kiutazási piacon  

A korábbi évekhez hasonlóan az idén is számba vettük a kiutazási piac legfontosabb várható trendjeit. Charternaptárunkban összesítettük a klasszikus charterjáratok menetrendjét, ugyanakkor cikkünkből kiderül, hogy a touroperátorok melyik Wizz Air-járatokon foglaltak le maguknak helyeket. Horvátország, Görögország és Bulgária biztos befutónak látszik az idén, ugyanakkor nagy a bizonytalanság, az utasok jó része last minute ajánlatokban bízik. Hogy lesz-e akciódömping, az csak a következő hónapokban derül ki.

Nem fogja kitalálni, hol rendezik a világ legnépszerűbb zenei fesztiválját 

3500 kilométer hosszú tengerpart, az Atlasz-hegység hófedte csúcsai, történelmi városok, élő hagyományok, kiváló ízek és a világ legnépszerűbb zenei fesztiválja – ezt kínálja a turistáknak a Marokkói Királyság.

„Nem harcolni jöttünk” – megnyitott a Christian Tour budapesti irodája 

Első ízben a budapesti Utazás kiállításon találkozhatott a szakma és a nagyközönség egy új brit-román hátterű utazásszervező, a Christian Tour munkatársaival, amely március 7-én nyitotta meg budapesti irodáját a Rákóczi úton.

A jó öreg lebbencsleves esete a molekuláris gasztronómiával 

Észak-Alföldön eddig is komoly hagyománya volt a  helyi terményekre és fogásokra épülő gasztronómiai rendezvényeknek. Idén - a „Gasztroélmények Éve” keretén belül - még hangsúlyosabb szerephez jutnak a régió különleges ízei.

További növekedés előtt az Orbis Hotel Group  

„A kelet-európai AccorHotels szállodák üzemeltetésének 2015. januári átvételével a Csoport nemzetközivé vált, megteremtve az új piacokon való további növekedés lehetőségét” – nyilatkozta Gilles Clavie, az Orbis SA elnök-vezérigazgatója. Egy év telt el azóta, hogy az Orbis Hotel Group átvette az AccorHotels valamennyi márkájának kelet-európai üzemeltetését, ezzel a régió legnagyobb szállodahálózatává vált, több mint 100 szállodával, melyből 17 Magyarországon Sofitel, MGallery, Novotel, Mercure és ibis márkanevek alatt üzemel.

Interjú a kínai turisztikai hivatal budapesti irodájának igazgatójával 

A Selyemútra csábító plakátok lepték el Budapestet – a reklámkampányt az Utazás kiállítás díszvendége, Kína rendelte meg, amely most nyitotta meg regionális turisztikai képviseletét a magyar fővárosban. Ebből az alkalomból beszélgettünk Liu Cheng úrral, a CNTA-iroda igazgatójával.

Lángos – pontykrémmel töltve 

Ki kell-e dobni minden régi elgondolást, ha újra akarjuk márkázni Budapestet és a Balatont? Erre a kérdésre is megkaptuk a választ az Országmárka 2.0 konferencia délutáni programjában, amikor is két téma, a városmárkázás és a Balaton került terítékre.

Januári napfürdő Tunéziában 

Első ízben rendezte meg külföldön katalógus-bemutatóját a Taurus Reisen. A tunéziai hátterű utazásszervező az idegenforgalmi hivatal és a nemzeti légitársaság támogatásával Tunéziában látta vendégül közel 110 viszonteladó partnerét január utolsó napjaiban.

Workshoppal és partival indította az évet a Green Travel 

A biztonsági aggályokon előbb-utóbb túlteszik magukat a magyar utasok, és néhány héten belül újra beindulnak a foglalások – állítja Göktas Merdol, a Green Travel ügyvezetője, aki szerint Törökország az idén is verhetetlen lesz az ár/érték arányt tekintve.

A hazai utazásszervezők toplistáján a Wizz Tours 

Miután 2015 áprilisában Wizz Tours Kft. néven saját utazásszervező céget alapított a Wizz Air Holdings Plc, tavaly október eleji hatállyal megkapták a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól az engedélyt az utazásszervezői tevékenység végzésére. Az MKEH nyilvántartása szerint a társaság 750 millió forintos vagyoni biztosítékot igazolt a 12%-os kategóriában. Ezzel a nem-charterező utazásszervezők hazai toplistáján rögtön a második helyre ugrottak, alig lemaradva az immár évek óta listavezető Fehérvár Traveltől. 

19-re lapot húzott 

A CARTOUR vezetése 2015 tavaszán gondolt egy nagyot, és átvette a bezárt Quaestour 22 dolgozóját. Az akkor 28 főt alkalmazó cég létszáma ezzel a duplájára nőtt, és rögtön három új irodát is nyitottak Nyíregyházán, Kaposváron és Kecskeméten. Az elmúlt kilenc hónap igazolta a merész lépés megalapozottságát: a cég árbevétele 50%-kal nőtt.

Phad thai és ferihegyi C terminál a MUISZ-vacsorán 

Szokás szerint telt ház előtt, nyolcvan fő részvételével zajlott a legutóbbi MUISZ-vacsora a Tom Yum thai étteremben. Az est vendége volt a Thaiföldi Királyság magyarországi nagykövete, Kanthong Unakul asszony, valamint Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója volt, utóbbi a reptér fejlesztési terveit osztotta meg a hallgatósággal.

Jack Sparrow kapitány és a pápa nyári rezidenciája 

Libalakomával lepte meg viszonteladó partnereit őszi-téli programmagazinjának bemutatóján a több mint 20 éves múltra visszatekintő Haris Travel Club, amelynek útjain a Karib-tenger kalózainak nyomába eredhetünk, vagy megnézhetjük a pápa nyári rezidenciáját.

Bérelhető lelátó, toronyugrás a Dunába, dematerializált Budapest Kártya 

A Groupama Arénában rendezték meg a legutóbbi MUISZ-vacsorát, amelyen 60 szakember vett részt.

A kínai turizmusdiplomáciai sikerektől az üres vidéki nyaralókig 

Egy évvel ezelőtt foglalta el pozícióját dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára, ebből az alkalomból foglalta össze a sajtónak az elmúlt időszak történéseit és a várható legfontosabb eseményeket.

Szappanoperával nyerhetjük meg a koreai turistákat 

Az ázsiai küldőpiacok kapcsán a legtöbb hazai turisztikai szakembernek Japán és Kína jut először eszébe, pedig a Dél-Koreai Köztársaságból közel annyi turista érkezik hozzánk, mint Japánból, a növekedés tempója pedig sokkal gyorsabb, mint a kínai relációban. Ezért is volt hasznos az a szakmai nap, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. szervezett a Budapesti Gazdasági Fősikola, a Budapest Airport és a Koreai Kulturális Központ támogatásával Budapesten.

A kínai turizmusdiplomáciai sikerektől az üresen álló vidéki nyaralókig 

Egy évvel ezelőtt foglalta el pozícióját dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára, ebből az alkalomból foglalta össze a sajtónak az elmúlt időszak történéseit és a várható legfontosabb eseményeket.

A törökök tíz év alatt mindenkit lenyomtak 

Érdekes előadásokkal, ugyanakkor szolid érdeklődés mellett és elsősorban gyógyászati szolgáltatók részvételével rendezett regionális orvosi turizmussal foglalkozó konferenciát a minap Budapesten az EuroEvents. Míg a régió jóformán összes országa elvi szinten tárt karokkal várja a gyógyulni vágyó vendégeket, az összehangolt, tudatos fejlesztésnek köszönhetően a törökök már rég lehagytak mindenkit, és a világ vezető egészségturisztikai desztinációi közé léptek elő.

A törökök tíz év alatt mindenkit lenyomtak 

Érdekes előadásokkal, ugyanakkor szolid érdeklődés mellett és elsősorban gyógyászati szolgáltatók részvételével rendezett regionális orvosi turizmussal foglalkozó konferenciát a minap Budapesten az EuroEvents. Míg a régió jóformán összes országa tárt karokkal várja a gyógyulni vágyó vendégeket, az összehangolt, tudatos fejlesztésnek a törökök már rég lehagytak mindenkit, és a világ vezető egészségturisztikai desztinációi közé léptek elő.

MUISZ-vacsora: buszparkolás és új jogszabályok 

Immár negyedik alkalommal rendezett vacsorát a tagok részére a Magyar Utazási Irodák Szövetsége. Ezúttal a Kossuth Múzeumhajó és a Vén Hajó Étterem adott otthont az eseménynek, amelynek meghívott vendége Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere volt. Gyenizse Dorottya, az NGM főtanácsosa az utazási irodai tevékenységért felelős személyre vonatkozó jogszabályok friss változását ismertette. 

Folytatódhat a kínai turistaözön 

Az utóbbi hét év alatt megnégyszereződött a Magyarországra érkező kínai turisták száma. Hazai turisztikai szakemberek a forgalom további erősödésében bíznak, miután az Air China május elején budapesti járatot indított. A schengeni biometrikus vízum tervezett őszi bevezetése azonban lassíthatja a folyamatot.

TDM-rendszer: új alapokon, központi szabályozásra és pályázatokra várva 

Hévíz adott otthont a napokban a XIII. Országos TDM Konferenciának, amelyen jelentős számban jelentek meg a 86 hazai turisztikai desztináció menedzsment szervezet képviselői.

Aktuális turisztikai fejlesztések Magyarországon 

Látogatóközpontok épültek, vallási kegyhelyek, túraútvonalak, kilátók, fürdők, szállodák újultak meg az utóbbi időben országszerte, jelentős részben uniós támogatásokból. A fejlesztési hullám az idén is folytatódik, számtalan projekt  átadása várható a turisztikai szezon kezdetére, de vannak olyan fejlesztések is, amelyek év végére készülnek el.  Cikkünkben a 2014-ben átadott, illetve az idén befejezésre váró turisztikai projekteket gyűjtöttük össze a Magyar Turizmus Zrt. regionális marketingigazgatóságainak segítségével.

Háromezer éves kultúra a Kaukázus lábainál 

Acéltesteken megcsillanó fények, tömjénfüstből előbukkanó szakállas férfiak, olvadt vajban úszkáló sajtdarabok – ezek az emlékképek ugranak be elsőre grúziai utazásomról. Aztán a fenyőerdők illata, a harapnivalóan hűvös hegyi levegő, majd a helyi borok különleges, agyagos íze jut eszembe. 

„Megyünk a saját utunkon” 

Március közepén a nyárra tervezett charterjáratokon rendelkezésére álló kapacitásai jelentős részét már megtöltötte a Sun & Fun Holidays, amely hat év alatt vagyoni biztosítékát több mint tízszeresére emelte.

Gyöngyvirágtól lombhullásig 

A tavasz és az ősz a városlátogató programok és a kulturális körutazások szempontjából ideális időszak. Cikkünkben az idei szezon legfontosabb újdonságait gyűjtöttük össze specialista utazásszervezők segítségével. A körutas piac még a válság évei alatt is stabil maradt, most pedig, hogy a fellendülés jelei mutatkoznak a kiutazásban, ezen a területen is bizakodás érezhető.

Csehországban és Jordániában terjeszkedik az Anubis Travel 

Folytatja nemzetközi terjeszkedését az Anubis Travel, amely hamarosan új munkatársakkal erősíti magyarországi csapatát.

Az idegenvezető dédmamától a Trabant-raliig 

December elején új elnököt választott a Magyar Utazási Irodák Szövetsége. Az azóta eltelt rövid idő alatt már több vitás kérdésben – például a parlamenti látogatás rendje – is hangoztatta határozott álláspontját a szakmai szervezet. Erdei Bálint terveiről nyilatkozott lapunknak.

Speciális légiforgalmi ösztönzőprogramot indított Egyiptom 

A közelmúltban új vezetőt nevezett ki bécsi képviselete élére az Egyiptomi Turisztikai Hivatal. Mohamed Desouky, aki az osztrák mellett a magyar, a szlovák és a cseh piacért is felel, lapunknak kiemelte, hogy országa speciális légiforgalmi ösztönzőprogramot indított a közelmúltban.

MUISZ-vacsora: minden hely elkelt 

Óriási érdeklődés kísérte a Magyar Utazási Irodák Szövetsége ez évi első vacsoráját, amelyet a napokban rendeztek meg a belvárosi Aszú étteremben. Közel hatvan fő jelezte részvételét az esten, ami végül valóban telt ház előtt zajlott.

Hol van az új Európa közepe? 

Idén már hetedik alkalommal rendezték még Ljubljanában a Conventa nevű kiállítást, amely idén új szlogennel, Az új Európa üzleti vásáraként határozta meg önmagát.

Durván drágul a parlamenti belépő az Unión kívüli turistáknak 

Levélben fordult a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke, Dr. Erdei Bálint a parlamenti látogatásokat bonyolító irodához, mivel 10 hónap alatt közel 50%-kal nőttek a parlamenti belépők árai az Európai Unión kívüli országokból érkező turisták számára.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!