Magyar szállodaipar: közepes

A magyarországi szállodák szeptemberben a többi közép-kelet-európai országhoz hasonlítva közepes teljesítményt mutattak, de a 2011 január-szeptemberi hónapok átlagát nézve az egy kiadható szobára jutó nettó bevétel (revpar) mutatóban a vizsgált öt ország között csak a 4. helyet érték el - állapította meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) a turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság legfrissebb felmérése alapján készített elemzésében - adta hírül az MTI.

Az idén szeptemberben Budapest az STR riportban szereplő 41 város között szobafoglaltságban a 22., nettó átlag szobaárban és a nettó revparban is egyaránt a 39. helyen végzett.
2011 szeptemberében Magyarországon a szállodák iránti bel- és külföldi kereslet is lassult az első félévhez képest.
A belföldi kereslet alakulásában a szállodaszövetség szerint jelentős szerepe lehetett annak, hogy az üdülési csekk felszámolására vonatkozó döntés következtében a csekkek eladása január és szeptember között 30 milliárd forintra csökkent a múlt év hasonló időszakának 39,8 milliárd forintjával szemben. A visszaesés 24,6 százalék volt.
A szállodákban beváltott csekkek volumene idén 10,67 milliárd forintot tett ki, a bázis 13,47 milliárd forinttal szemben. A szállodai felhasználásban a visszaesés 20,8 százalék volt.
A Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) piaci bevezetését az OTP mellett a K&H Bank, illetve az MKB is megkezdte, szórványosan megjelentek a szállodákban a SZÉP-kártyával fizető vendégek is. Ezek száma egyenlőre olyan alacsony, hogy az általuk generált forgalom nagyságrendje nem érzékelhető - írta az MSZÉSZ.
A hazai szállodákban január és szeptember között a vendégéjszakák számának 5,8 százalékos emelkedése ellenére a 14.104 forint bruttó szállodai átlag szobaár csupán 0,1 százalékkal magasabb a bázisnál.
Az ugyanebben az időszakban elért 6.706 forint revpar mutató 3,5 százalékkal javult, ami részben a szobafoglaltság kismértékű növekedésének, illetve annak köszönhető, hogy főleg az ötcsillagos hotelek teljesítménye javult ugrásszerűen.
A szállodai átlagárak és revpar alakulásában jelentős szerepe volt annak is, hogy január és szeptember között az euró/forint átlag árfolyam 271,21 forint volt, a múlt év hasonló időszakának 275,14 forint árfolyamával szemben.
Bár január-szeptember között a magyarországi szállodákban realizált 91,49 milliárd forint bruttó szoba árbevétel 6 százalékkal magasabb a 2010 hasonló időszakának 86,28 milliárd forint szoba árbevételénél, de ez 1,1 százalékkal elmarad a 2007. évi 92,47 milliárd forinttól. Az eltelt 4 év alatt jelentősen nőtt a hazai szállodai kapacitás, mintegy 20 százalék infláció volt, miközben a szállodai bevételek gyakorlatilag a 2007. évi szinten maradtak. Ez a fő oka a szállodák rossz jövedelmezőségi, pénzügyi helyzetének - vélekedett a szövetség.
Budapesten a szállodák teljesítménye január és szeptember között az országos átlagot meghaladóan javult. A fővárosi szállodák 10.034 forint revpar mutatója 49,6 százalékkal magasabb az 6.706 forintos országos átlagnál.
A közlemény szerint a beutazás szempontjából meghatározó, Magyarország számára a 10 legfontosabb piac közül öt esetében - orosz, román, cseh, osztrák, amerikai - növekedés, míg öt esetében - német, olasz, francia, brit, lengyel - csökkenés történt. (MTI)


Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.