Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Először Fehérvár Bisztró néven nyílt meg, utána lett belőle Albapark, és most már évek óta ismét visszatért a jól bevált elnevezéshez – ez az M7 Bisztró a Balaton felé vezető autópályán, félúton.

Egy hely, ahol állandóan betérő vendég volt az Omega együttes, ahová cigarettára gyújtva befordult, majd sértődötten kirobogott, aztán évek múlva ismét visszatért Kern András, meg a Pa-Dö-Dő és még sokan mások. És rajtuk kívül sok mindenki, úton a Balaton felé – a székesfehérvári kitérőnél gyakran megálltak az emberek egy rövid pihenőre. A legendás hely idén nyáron ünnepli 50. születésnapját – íme, egy fél évszázadnyi történet, ahol a helyet tulajdonló és üzemeltető Szakály családon kívül ami mindig állandó: a jó minőségben kínált ételek, italok és a bőséges kínálatból nyert gyors kiszolgálás.

Családi tulajdon, ahol a fahéjas csiga örök

1975. augusztus 1-jén, az M7-es autópálya Fehérvárig tartó szakaszának átadásával egy időben nyitotta meg kapuit Magyarország első autópálya menti vendéglátóhelye, akkor még Fehérvár Bisztró néven.

(j-b): Szakály Antal és fia, Attila a műsorvezetővel és a város alpolgármeserével, Horváth Miklós Csabával
(j-b): Szakály Antal és fia, Attila a műsorvezetővel és a város alpolgármeserével, Horváth Miklós Csabával

Az étterem kezdeti időszakáról a születésnap alkalmából tartott tájékoztatón az alapító-tulajdonos, Szakály Antal mesél: 

A Fehérvár Bisztrónak én készítettem el a konyhatechnológiai terveit a Fejér Megyei Vendéglátóipari Vállalat munkatársaként. A nyolcvanas évek közepén már vezetőként tért vissza ide, majd a kilencvenes évek elején – a privatizáció időszakában – megpályáztam a hely tulajdonosi jogát.

Fehérvár Bisztró anno - valamikor az indulás éveiben
Fehérvár Bisztró anno - valamikor az indulás éveiben

A ma már nyugdíjas éveit élvező, a fiánat a stafétabotot 2009-ben átadó Szakály Antal azt is elmesélte, hogy a kezdetekkor még teljesen rapszodikus volt a forgalom az autópályán: a statisztikai adatok szerint csupán napi 5-8000 autó fordulhatott meg rajta, ez a szám ma már minimum a tízszeresére nőtt, azaz

egy forró nyári napon közel 100 ezer autó is áthaladhat az M7-esen. 

És egyre többen álltak meg nálunk, nem csak azért, hogy egyenek, igyanak egy jót, hanem félúton megpihenve, hogy beszélgessünk is, folytatja Szakály Antal a házuk történetét, majd hozzáteszi:

Sokan visszatérő vendégek lettek, ismerősként üdvözölhettünk családokat, üzleti ügyekben utazókat. Ekkor készült először a cukrászüzemünkben, Kovács Ferencné Erzsike jóvoltából az ikonikus fahéjas csigánk, amelyért ma is sokan beugranak hozzánk, hiszen azóta is ugyanannak az eredeti recept alapján készítjük.

Közben teltek az évek, és az elrohanó öt évtized számos fordulópontot hozott: 2009-ben új, nagyobb. modernebb épületbe költözött az étterem, helyet biztosítva egy gyorséttermi lánc új egységének is, majd 2017-ben teljeskörű építészeti és márkafrissítésen esett át, és azóta M7 Bisztró néven működik.

Nagy kedvencek és folyamatos megújulás

Antal visszaemlékezései után fia, a korábban ismert újságíróként kitérőt tett, majd a vendéglátás területén édesapja nyomdokaiba lépő Szakály Attila veszi át a szót.

A péktermékek közül nem kizárólag a fahéjas csiga, hanem a sajtos pogácsa, a virslis roló és a túrós batyu is az első naptól kezdve a kínálatunk része, és a vendégeink nagy kedvence. Emellett minden nap ott szerepel a ház kínálatában az erőleves májgombóccal, a babgulyás, a rántott sertésborda és a sertés- és marhapörkölt

– sorolja Attila.

Így fest ma az önkiszolgáló étterem, de nincs megállás, Attila már további fejlesztéseket készít elő
Így fest ma az önkiszolgáló étterem, de nincs megállás, Attila már további fejlesztéseket készít elő

Az M7 Bisztró közönsége elsősorban a házias ízeket keresi, mondja a tulajdonos, akik utazás közben pihenőt tartva, a városból kiruccanva, vagy éppen munkaidőben a környező fehérvári iparnegyedből érkeznek. Az étterem saját statisztikája szerint a vendégek egyharmada Székesfehérvárról, illetve egy másik harmada a fővárosból indulva áll meg a fehérvári benzinkút mellett.

Jelenleg 20 fővel dolgozunk, De természetesen más forgalommal számolunk egy átlag hétköznapon és mással egy kánikulaii nyári hétvégén, vagy egy többnapos ünnepek esetén. És nem egyszer van annyira húzós napunk, hogy nem csak a bisztróban, hanem cateringszolgáltatóként mellette még egy esküvőn is helyt kell állnunk.

- mondja Attilla.

Amit a számok mutatnak: a közönség és a márka kapcsolata

Egy friss kutatás szerint, amelyet bemutatott a tájékoztató alkalmával Perjés Tamás, a kutatás vezetője,  

Székesfehérváron a felnőttek 60 százaléka havonta látogat étterembe, az M7 Bisztrót az étterembe járók többsége ismeri, a helyet látogatók közül pedig sokan a „háziasságot”, a megszokott ízeket és a barátságos kiszolgálást emelik ki, mint fő vonzerőt.

Az is elhangzott, hogy sokan örülnének, ha a jövőbeli tervek között szerepelne egy hasonló egység nyitása a fehérvári belvárosban is, ahol ugyanilyen kedvező áron lehetne megbízható minőségű házias kosztot fogyasztani.

Szakmai együttműködés a Costes Csoporttal 

A jubileumi év különleges változást is hozott: elindult egy stratégiai együttműködés a hazai gasztronómia egyik legismertebb szereplőjével, a Gerendai Károly alapította Costes Csoporttal. 

2024-ben tulajdonosi döntés született arról, hogy a fine dining mellett más gasztronómiai szegmensekben is aktívan jelen kívánunk lenni. Egyre gyakrabban érkeznek piaci megkeresések hozzánk arra vonatkozóan, hogy gasztronómiai szaktudást, kapcsolati tőkét és működési modellhez tanácsadási vagy mentori szolgáltatást kérnek tőlünk. A belső akvizíciós döntések előkészítéséért felelős csoportra építve

a vállalatunk egy, kifejezetten a vendéglátóiparra specializált, M&A tanácsadási és stratégiai üzletág kiépítésébe kezdett. 

Az M7 Bisztró kapcsán is erősen hiszünk abban, hogy közösen egy olyan üzleti modellt alakíthatunk ki, amely hosszú távon fenntartható és értékteremtő mindkét fél számára. A Kádár étkezde, a Kismező és a VIBE megnyitása után az M7 Bisztróval való együttműködés sem tűnt első látásra tűnt kézenfekvőnek, hiszen itt nem egy sztárséf köré épülő konyháról és nem csúcsgasztronómiáról van szó, azonban a lokáció, a szakmai elhivatottság és az 50 évnyi tapasztalat és a hagyományőrző koncepció meggyőző volt számunkra

 – fogalmazott a Costes Csoport képviseletében a szerdai tájékoztatón Tóth-Harsányi Kornél társtulajdonos, a VIBE vezetője.

Arra a kérdésre pedig, miszerint beszállnak-e a közeljövőben és még szorosabbra fűzik az együttmődést az M7 Bisztróval, azt válaszolta a Costes Csoport jelen lévő képviselője, hogy

a minőségi vendéglátás mindig is nagy vonzerő és hívószó volt számukra – ők mindig üzletvitel szempontjából vizsgálnak egy-egy projektet. Azt látják, hogy ebben az esetben az ételkínálatba nem kell belenyúlni, azonban az üzleti tervek területén és stratégiai döntések oldaláról mindenképp együttműködnek most is és a jövőben is az M7 csapatával.

Jelenleg az együttműködés első fázisában vagyunk, fogalmazott Kornél, majd hozzátette: 

a célunk egy olyan üzleti modell kialakítása, amely hosszú távon fenntartható és értékteremtő lehet mindkét fél számára. Hogy a jövőben ez kiegészül-e azzal, hogy a Costes Csoport tulajdonosi részt is szerez az autópálya melletti bisztróban, az még a jövő zenéje.

 


Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.