Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Idén először került be a St. Andrea Szőlőbirtok a nemzetközi szinten is magas szinten jegyzett bormagazin, a Falstaff ajánlott borászatai közé.

Az osztrák szaklap szakértői köreinél az első megjelenés rögtön komoly elismerést kapott:

apa és fia, a két Lőrincz György és a Szőlőbirtok munkáját négy csillaggal jegyzik, míg a hat kóstolt St. Andrea tétel közül több kiemelkedő eredmény is született, közöttük az Agapé Egri Bikavér Grand Superior 2019 az igen magasnak számító 96 pontot nyerte el.

A most megjelent Falstaff Borkalauz 2025/26 összesen 440 szőlőbirtok mintegy 3600 tételét mutatja be Ausztria és Közép-Európa borai közül.

Apa és fia: a két Lőrincz György
Apa és fia: a két Lőrincz György
Fotó: Pintér Árpád/St. Andrea Szőlőbirtok

A nemzetközi borkalauz az egerszalóki Szőlőbirtok Mária 2023, Boldogságos 2023, Örökké 2023, Hangács 2022, Merengő 2022 és az Agapé 2019 tételeit értékelte, közülük az utolsó három 94, 92, illetve 96 pontot érdemelt ki.

Az Agapéről Lőrincz György ezt mondta:

Ez életünk legfontosabb bora, amely Eger emblematikus termőhelyéről, a Nagy-Eged-hegy dűlőről származik. Tengerüledékes mészkő, meredek lejtők, déli kitettség és már-már mediterrán klíma a hűvös Egri Borvidéken.

A Falstaff-győztes egri tétel
A Falstaff-győztes egri tétel
Fotó: Földházi Árpád/Magyar Krónika

A Falstaff kalauz a következő kóstolói jegyzettel mutatja be az Agapé 2019-es évjáratát: „Mély, sötét rubinvörös szín lilás árnyalattal, a peremen finom világosodással. Erdei gyümölcsökből készült konfitt, kandírozott narancshéj, egy csipetnyi édesgyökér, valamint friss szilvára és szederre emlékeztető finom aromák. Jó komplexitás, a lecsengésben fekete ribizlis jegyek, kiegyensúlyozott tanninok és visszatérő szedres gyümölcsösség. Határozott érlelési potenciállal bír.” (Peter Moser kóstolási jegyzete)

A St. Andrea Szőlőbirtok az elmúlt években folyamatosan hozza a hazai és nemzetközi sikereket: két alkalommal választották egy-egy tételüket a világ 50 legjobb bora közé (Nagy-Eged 2017 – Decanter Best In Show 2021-ben és Agapé 2018 – James Suckling, 2023-ban), idén júniusban pedig a Decanter nemzetközi bormagazin 95 ponttal díjazta az Agapé 2019 és a Nagy-Eged 2021 borokat.

A teljes kalauz elérhető: ITT

 


Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.