Martfű Heineken nélkül is Martfű marad

Martfűn erdei tornapálya, 200 négyzetméteres közösségi tér, és infrastrukturális fejlesztés vár megvalósításra. Minderről a hét végén megrendezett második médiahorgász-verseny eredményhirdetés után megtartott közös sajtótájékoztatón számolt be a város polgármestere és a Martfű Termál SPA vezetője. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Dr. Papp Antal a város művelődési központ felújításáról, a cipőgyártásról, a művészeti életről és a felújított kényelmes moziról beszélt, amely színházterem is egyben. Szó esett arról is, hogy 5-6 kiemelkedő fesztivál zajlott le idén Martfűn, többek között a Nemzetközi karmesterverseny és az Örökzöld Tisza korában minősített fesztivál.

A városban a munkanélküliség három százalékos. A megye, és talán az ország legbiztonságosabb városában 6500 ember él, sajnos az utóbbi időben 11 százalékos az elvándorlás, mivel a jól képzett fiatalok nem találnak munkát. És ehhez most hozzájárul a Heineken-gyár „kivonulása” is, amely a napi hírek közt is szerepel. A leépítés után logisztikai központként működik majd tovább minimális létszámmal.

A város első embere úgy véli, hogy negyven ember marad munka nélkül, és még több külsős is lesz, mert van, aki vállalkozásban dolgozott a gyárnál.

A városnak is nehézségei lesznek, mert a helyi iparűzési adó 20 százalékát teszi ki a gyárból beérkező pénz, az évi 78 millió forint hiányozni fog a költségvetésből. Próbálják saját erőből is pótolni, segíteni a várost, de támogatást is kérnek az ország vezetésétől. 

Telephelyet tudnak biztosítani, harmadik ipartelep lenne Martfűn, ha legutóbbi pályázatukat elfogadják.
Tomasovszky László egyetértett azzal, hogy a város kitörési pontja lehet a turizmus, főleg úgy, hogy napokon belül megérkezhet az értesítés arról, hogy gyógyhely lesz a város. Ilyen minősítéssel kevés város dicsekedhet.

A Martfű Termál SPA Gyógyászati Központ, Uszoda és Gyógyszálló vezetője szerint a gyógyhely megléte olyan pályázatokat alapoz meg, amely többek között majd virágosításra és a zöld területek bővítésére is ad lehetőséget.

A fürdőbe száz gyerek jár ide a megyéből gyógyúszásra, ezen kívül a városban minden gyerek itt tanul meg úszni. Sok a kapcsolódási pont az önkormányzattal, és jó az együttműködés.

Mint mondta, annyi a vásárló a két cipőboltban, hogy már építeni lehetne az üzletszerű cipőturizmusra is, és nem elvetendő ötlet lehetne az ipartelepen látható kémény tetejére tervezni egy kilátót, ahonnan lehet látni a Tiszát. Ebből pedig egyenesen következhet egy kávézó, kis ajándékbolt is a magasban.

Hogy szélesítse a fürdő és a szálloda turisztikai kínálatát, a hét végére felépült a karám, megérkeztek a lovak, lesz állatsimogató, a horgásztó pedig várja a halakat szeretőket. Több idegenforgalmi látványosság is kínálja magát a városban és környékén, és közkedvelt a szállodában a szokásos szombati filmvetítéssel egybekötött fürdés.

Tavaly pályáztak a tó melletti terület infrastrukturális fejlesztésére, amely nem a halak, hanem az emberek életével foglalkozik, 200 m2 közösségi tér épülne, a horgászok is használhatnák, mellette egy erdei tornapálya.

Több pályázatuk is fut, van amelyet már elbíráltak, és van, amire még várnak. ezek többek között munkahelyteremtésre, a munkaerő tanítására és képzésére lenne tervezhető.

Média horgászverseny – vándorol a kupa

Egy újságíró csoporttal megnéztük a második média horgászversenyt, lestük mit fognak a kollégák. A Martfűi Termál Horgászegyesület és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Patakpart Horgászegyesülete horgászai a hét végén már hajnalban a martfűi turisztikai komplexum horgásztavánál vártak a kapásra.

A Patakpart Horgászegyesülete elhódította a vándorkupát a Martfűi Termál horgászegyesülettől, amelyet a tavalyi verseny eredményeként a martfűi szálloda halljában őriztek. Kilenc csapat indult, az első helyen a Patakpart Horgászegyesület csapata végzett (28.900 gramm kifogott hal), és az egy-egy különdíjat a legeredményesebb vendég, valamint helyi horgász kapta.

A Martfűi Termál horgászegyesületnek 42 felnőtt, 3 ifi tag, és 17 gyerek tagja van. Az óvodásokat és iskolásokat is szívesen látják, hogy megmutassák nekik, milyen a víz melletti élet.

A tó mellett régi felszereléseket, hálókat, varsákat tesznek ki a horgászegyesület tagjai. Van mit nézegetni a martfűi horgásztónál, költenek ki itt kacsák is, akik aztán átviszik a kicsinyeket a Tiszára.

Gyurcsek Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész kalauzolásával megnéztük köztéri szobrait, többek között a platánfákkal, örökzöldekkel tarkított Szent István Hild-díjas téren Szent István király bronzszobrát, és az Időkapu-t, amelyen minden ott házasodó pár átsétál.

Kulturális hagyományokat, tárgyi emlékeket őriznek Martfű Néprajzi, Hely- és Ipartörténeti Gyűjteményei a Városi Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótereiben. Az intézmény 500 személyes színház- és 3D-s mozi teremmel, táncteremmel, klubtermekkel, kiállítótérrel és táncpróba termekkel várja látogatóit.

A Bata téren áll Jan Antonin Bata, a település születésében és fejlődésében meghatározó cseh cipőgyáros bronzszobra. Az ő döntése alapján az 1940-es évektől itt épült fel Magyarország sokáig legnagyobb cipőgyára.

A Bata múzeum is sok látogatót vonz. A Bata lakótelep cipőgyárral együtt épült típusépületei helyi védett épített értékeink között őrzik a múltat. A település egyik legrégebbi épülete, a Kastélyszálló is a védett értékek közé tartozik, természeti értékként pedig a Gesztenye sor két oldalán végigvonuló vadgesztenyesort őrzi a város.

A turisztikai kínálatot színezi a Tiszaföldvár mellett lévő homokréti állatfarm, ahol a tulajdonos, Nagy Ferenc őshonos, magyar és nem magyar hidegvérű lovakat tenyészt. Kiss Ferenc telepvezető mutatta be a lovakat.

A 2005-ben alakult telep először hobbiszinten tartottak lovakat, majd a tulajdonos átállt a tenyésztésre. A hidegvérű lovakat szelíd óriásoknak is nevezik, mivel nyugodtak és félénkebb és súlyosabb lovagolni vágyóknak is kiválóak. Itt a tulajdonos nem lovagoltat, a turistáknak mutatják be a gyönyörű lovakat.

Részt vesznek fogathajtó versenyeken is, a telepvezető szerint egyre többen jönnek rá, hogy a hidegvérű lovakat jól lehet használni mezőgazdasági, vagy erdészeti munkákhoz. Több lovat is megnézhettünk, többek között egy Albin névre hallgató francia import mént, egy almásderest. A most még csak hét éves ló néhány év múlva hófehér lesz.

Martfű egyre ismertebb és keresettebb kiránduló és turista és sporthely lesz, a szálloda és az önkormányzat szorosan együtt dolgozva még több érdekességet hoz létre.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.