hirdetés
hirdetés

Élményutazás ég és föld között

Nézz a Napba!

Élményrepülés ég és föld között.

hirdetés

Kezdetek. Ugyan Pannónia volt a tisztességes neve, de mindenki csak Panniként ismerte. Az első magyar hőlégballont, amelyet a kaposvári reptér közelében épített több éven át Gulyás Géza, akit amúgy csendes őrültnek gondoltak a környékbeliek, mert azt látták, minden áldott nap valami rejtélyes fura dolgon ügyködött. Azonban, amikor 1976 márciusában Budaörsnél először a levegőbe emelkedett Pannival, hirtelen rengeteg követője lett az első magyar ballonos repülésének. Köztük vannak ma a Ballooning4YOU társaság kiváló pilótái is, akik több éve folyamatosan és biztonságosan vendégeket visznek fel ballonjaikkal napfelkelte és napnyugta idején a magasba, a fővárosnál és a Balaton környékén.

Szigorúan vett szakértelem.Ez persze nem a hőlégballonozásra jelentkezőkre vonatkozik, hanem a ballont kezelő személyzetre. Hiszen vendégeiktől nem várnak el mást, csupán azt, hogy kényelmes cipőben, sportos öltözetben érkezzenek a feledhetetlen élményrepülésre. A magas sarkú topán, papucs, szűk miniruha, vagy egy elegáns Armani öltöny ezúttal mellőzhető. Hiszen a ballon kosarában állva az utasok körülbelül egy órát töltenek, ahonnan gyönyörködnek a tájban, a nap ébredésében vagy nyugovóra térésében, az eléjük táruló természeti csodákban. 

Széllel bélelve. Welker Péter, a Ballooning4YOU balatoni pilótája elmondta, hogy az őszi időszakban gyakoribb a pára-, vagy a ködképződés hajnalban, mint a nyári hónapokban, és mivel korábban sötétedik, ezért a naplementés repülés ideje délutánra tolódik, nem a koraesti órákban kerekednek fel. Azonban a magasból látható őszi erdők pazar színei, a vágtató szarvas- és őzcsordák, vaddisznók, nyulak látványa, valamint a tó csíkja a lebukó nap ezüsthídjával, a Tihanyi-félsziget jellegzetes panorámájával olyan fenséges és stresszoldó élmény, ami elmesélhetetlen, ezt egyszer mindenkinek látnia kell. A Balatonnál repülő, 6000 mtérfogatú ballonjuk kosarában, a pilóta mellett egyszerre nyolcan repülhetnek. Október 31-ig jelentkezhetnek idén még a résztvevők, de az az igazság, igyekezni kell, mert sorra telnek be a szabad időpontok, már szinte alig-alig tudnak fogadni új jelentkezőt. Mivel a hőlégballonok együtt repülnek a széllel – a pilóta csak függőlegesen irányítja –, ezért igaz az állítás: arra repülnek a ballonok, amerre aznap épp a szél fújja azokat. Jellemző ez a leszállásra is: senki ne számítson angol gyepen történő landolásra, ott teszik le a ballont a pilóták – általában sík mezőn -, ahová az aznapi széliránnyal eljuthatnak a kosárban lévők. És bár ennél a repülési formánál kevesebb nyugodtabb és felszabadultabb extrém sport létezik, a fel- és leszállás, természetközeliségénél fogva, azért mindig izgalmakkal teli.

Like-királyság. Aki egyszer kipróbálja a hőlégballonozást, az ha módja van rá, ismét visszatér. Ugyanis ez nem olyan élmény, ami bakancslistás egyszeri élményként kipipálható, hanem mivel minden repülés más és más, ezért minden új alkalommal csodálatos és varázslatosan új az élmény. És nem mellesleg olyan képek, felvételek, videók készíthetők az utazás során végig a kosárból, amely a közösségi oldalakon mindig tarol. 

 

Ha kedvet kapott ahhoz, hogy kipróbálja ezt a nem mindennapi élményt, vagy meglepné vele ismerősét, netán közös baráti társaság tagjaként tartanának az ég felé,  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. jelentkezhet és választhat repülési időpontot, ill. helyszínt.

(x) 

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai