hirdetés
hirdetés

Őszi rendezvény a kulturális örökség jegyében

Az idei Kulturális Örökség Napjait szeptember 20-21-én rendezi meg a Miniszterelnökség és a Forster Központ.

hirdetés

Kiemelt témái a holokauszt, az első világháború kitörésének 100. évfordulója és az Ybl bicentenárium. Központi témája a historizmus kora, az I. világháborúhoz és a holokauszthoz kapcsolódó épületek. Erről, az alkalomhoz illően, az Ybl Miklós tervei alapján épült Várkert Bazár déli palotájában szeptember 9-én sajtótájékoztatón számoltak be.

Mint L. Simon Lászlótól, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárától megtudtuk, a Kulturális Örökség Napjai alkalmából több száz olyan épület nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, amely máskor nem, részlegesen, időlegesen vagy csak a társadalom egyes rétegei számára látogatható. A folyamatosan nyitva tartók pedig ezen a két napon gyakran olyan helyekre is bevezetik a látogatót, melyek egyébként zárva vannak a nagyközönség előtt. A helyszínek túlnyomó többsége számtalan érdekes programmal várja az érdeklődőket.

Sághi Attila (MTI Fotó: Bruzák Noémi)
Sághi Attila (MTI Fotó: Bruzák Noémi)
Sághi Attila, a Forster Központ vezetője elmondta, hogy idei központi témájukat Ybl Miklós születésének 200. évfordulója, valamint a szintén jubiláló Feszl Frigyes és Fellner Sándor munkássága emelte a figyelem középpontjába. Hazánk építészetének egyik jellemző stílusa a historizmus, a korszakban épült közigazgatási, igazságügyi, múzeumi épületek, a város- és megyeházák, az oktatási épületek ma is meghatározzák egy-egy település arculatát. Az Ybl által tervezett épületek (pl. az Operaház, a budapesti paloták, a fóti Károlyi-, a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyok) mellett számos kortársa alkotását használjuk mind a mai napig. Idén ünnepeljük Kozma Lajos és Jánszky Béla építészek születésének évfordulóját is. Életművük bemutatása sok új ismerettel gazdagíthatja városaink értékeiről alkotott képünket.

Elhangzott, hogy az I. világháború kitörésének 100. és a holokauszt 70. évfordulójáról való megemlékezés, a tragikus eseményekhez kapcsolódó épületek, építmények, emlékművek ismertté tétele erősítik a történelmünkhöz és épített örökségünkhöz való szorosabb kötődést.

A rendezvényre 75 ezer példányban jelenik meg a Fidelio 36 oldalas, országos terjesztésű programfüzete.

A www.oroksegnapok.hu honlapon már több száz helyszín, rendezvény és séta hirdeti magát, ismerteti programját.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai