hirdetés
hirdetés

Szaporcai és zalakarosi attrakciók lettek az év ökoturisztikai létesítményei

Tarolt az Ős-Dráva Látogatóközpont és a Csiga-túra tanösvény, különdíjat kapott a Zselici Csillagpark Az év ökoturisztikai létesítménye versenyen.

hirdetés

A Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint a Magyar Turizmus Zrt. „Az év ökoturisztikai létesítménye 2015” elnevezésű közös pályázatán Látogatóközpont és Tanösvény kategóriában három-három nyertest hirdetett, egy komplex ökoturisztikai élményt nyújtó helyszín pedig különdíjas lett. A díjátadó ünnepség a Turizmus Világnapján, szeptember 27-én, vasárnap volt az Országos Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Kiállítás és Vásáron (OMÉK).

A pályázatban az ökoturisztikai létesítmények kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján mérettettek meg, a címet idén hatodik alkalommal adták át. Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára és dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója nyújtották át a díjakat.

Fotó: Mészáros Cecília
Fotó: Mészáros Cecília

„A turizmus fontos területe az ökoturizmus, célunk, hogy legyenek bejárhatók, hozzáférhetők és láthatók az itt található kincsek – mondta köszöntőbeszédében a miniszter. – A nemzeti parkok és a védett területek másfél milliós látogatottsága bizonyítja, hogy nő az érdeklődés irántuk” – tette hozzá.

Dr. Ruszinkó Ádám a díjazottakat üdvözlő beszédét így kezdte: „Nagy nap ez a turizmus számára is. A turizmusfejlesztésben most a szerényebb jövedelműek által is igénybe vehető turisztikai kínálat bővítése hangsúlyos, különös tekintettel a természetjárásra, a kerékpáros és falusi turisztikai lehetőségekre, a vallási turizmusra és az ökoturizmusra” – mondta.

Dr. Faragó Péter szerint bár az utazási motivációk időről időre módosulnak, egy valami közös bennük: az utazók igénye arra, hogy kilépjenek a hétköznapi rutinból. A Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy kiemelt stratégiai céljuk az ökoturizmus fejlesztése, amely napjainkban népszerű és viszonylag új tendenciának tekinthető.

Dr. Fazekas Sándor (Fotó: Mészáros Cecília)
Dr. Fazekas Sándor (Fotó: Mészáros Cecília)


Dr. Faragó Péter (Fotó: Mészáros Cecília)
Dr. Faragó Péter (Fotó: Mészáros Cecília)


Dr. Ruszinkó Ádám (Fotó: Mészáros Cecília)
Dr. Ruszinkó Ádám (Fotó: Mészáros Cecília)


Díjazottak

Látogatóközpont kategóriában

I. helyezett: Ős-Dráva Látogatóközpont – Szaporca (Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság)

II. helyezett: Fekete István Látogatóközpont – Kaposvár, Deseda-tó (Rippl-Rónai Múzeum)

III. helyezett: Természet Háza Látogatóközpont – Gyenesdiás (Bakonyerdő Zrt.)

Tanösvény kategóriában

I. helyezett: Csiga-túra tanösvény – Zalakaros (Zalaerdő Zrt.)

II. helyezett: Erzsébet-ligeti tanösvény, kilátó és lombkorona-sétány – Gyomaendrőd (Gyomaendrődi Liget Fürdő Nonprofit Kft.)

III. helyezett: Örvényi Pákász tanösvény – Tiszafüred-Tiszaörvény (Szabics Bt.)

Különdíj a leginnovatívabb létesítménynek:
Zselici Csillagpark – Zselickisfalud (SEFAG Zrt.)

A nyertesek (Fotó: Mészáros Cecília)
A nyertesek (Fotó: Mészáros Cecília)

A tavalyi évhez hasonlóan idén is lehetőség volt különdíjak odaítélésére. A különdíjat idén a Zselici Csillagparknak, mint komplex ökoturisztikai élményt nyújtó helyszínnek ítélték oda. A látogatóközpontot üzemeltető SEFAG Zrt.-t a Zselicben megvalósított átfogó turisztikai fejlesztéseiért, innovatív megoldásaiért és követendő példáiért díjazták.

A címet elnyert létesítményeket a pályázat lebonyolításában közreműködő szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik. A kategóriák győztesei korlátlan ideig használhatják „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2015” és „Az év ökoturisztikai tanösvénye 2015” címet.

A pályázat kiírása és lebonyolítása a Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyért Felelős Helyettes Államtitkársága, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turizmusért felelős Helyettes Államtitkársága és a Magyar Turizmus Zrt. együttműködésében valósult meg.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai