hirdetés
hirdetés

Újabb luxus ingatlanszörnyet építenének a Balatonnál

A komplexumról látványterveket is közöltek a partneri véleményezésre szánt tervezetben, aminek a megvalósítása ellen már petíció is indult, és időközben kiderült, a Miniszterelnökség sem támogatja.

hirdetés

Zamárdi önkormányzata hivatalos oldalán arról tájékoztatott, hogy elkészült a város településrendezési eszközeinek módosítása, ami a kiemelt fejlesztési területté nyilvánított 3604/3, 3613/6, 3616/1 és 3616/2 helyrajzi számú ingatlanokra vonatkozik. A több mint 300 oldalas anyagot az önkormányzat honlapján lehet tanulmányozni. A dokumentumban egy nagy volumenű fejlesztésről írnak részletesen, ami egy hatalmas terület nagyvárosias lakóterületté nyilvánítása révén valósulna meg lakóépületek és szálloda építésével, amelyet Zamárdi új nyugati városkapujaként álmodtak meg - írja az építészfórum.

Látványterv: Skicc-Art Építésziroda Kft.
Látványterv: Skicc-Art Építésziroda Kft.


A beépítést így ismertetik összefoglalóan: "A fejlesztés 756 db lakóegység és az ezekhez kapcsolódó üzletek, szolgáltatások kialakításával számol, továbbá a turisztikai, pihenési rendeltetéshez kapcsolódóan sport és rendezvényi funkciók megvalósítását is magában foglalja. A terület központjában intenzívebb beépítésű, igazi városi alközpontot tervezünk, éttermekkel, kávézókkal, szolgáltatásokkal, sétányokkal, nagy vízfelületekkel, szökőkutakkal és rengeteg fával, zölddel kialakítva. A központ déli részén 72 szobás, négycsillagos konferencia és wellness hotel fog megvalósulni. A központtól keletre és nyugatra szimmetrikusan elhelyezkedő, lazább beépítésű, nagy zöldfelületekkel, medencékkel, spotpályákkal ellátott lakó- és pihenőövezetet alakítunk ki. A Szent István utca mentén, de az utca vonalától visszahúzva, alacsonyabb, pince + földszint + 3 szint + tetőszintes lakóépületek, míg az úttól távol, magasabb, pince + földszint + 5 + 2 tetőszintes társasházak épülnek. A magasabb épületek előnye egyrészt, hogy a terület beépítettsége alacsonyabb tud maradni ahhoz képest, mintha több alacsony épületet helyeznénk el, másrészt a magasabban lévő lakásokból egyedülálló panoráma nyílik a Balaton nyugati medencéjére, valamint a Tihanyi-félszigetre.

Látványterv: Skicc-Art Építésziroda Kft.
Látványterv: Skicc-Art Építésziroda Kft.

A partneri véleményezésre szánt tervezet több platformon is tiltakozást váltott ki. Egyebek mellett indult egy online petíció is, amit a Zamárdi Civil Összefogás jegyez. Mint írják, azt kérik a döntéshozóktól, hogy utasítsák el a terület átminősítését és a teljes építkezést. Hozzáteszik még, hogy a komplexum közvetlenül a Brettyó nevű, Natura 2000 besorolású, "Dél-balatoni berkek kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület" mellett épülne, amelynek kiemelt jelentősége van a Balaton vízminőség védelmében is, területén számos védett madár és gerinces állat, rovar él. A beépítendő terület jelenleg fás, sűrű növényzettel benőtt terület, így az építkezés több száz fa kivágásával járna.

Látványterv: Skicc-Art Építésziroda Kft.
Látványterv: Skicc-Art Építésziroda Kft.


Az építészfórum arról is beszámol, hogy a tiltakozók szerint az óriási lakótelep méretű komplexum hegyként magasodna a parti ingatlanok és a természetvédelmi terület fölé, gigantikus tájsebet képezve, bármilyen irányból szemlélve, mind a déli part lankáiról, mind a mellette lévő üdülőterületről, mind Tihanyból és az északi partról. Méretét jól érzékelteti, hogy Zamárdiban, és a szomszédos Szántódon is a meglévő néhány nagyobb épület közül a legmagasabb is csak 3 szintes, itt pedig egy több mint 10 hektáros területen sorakoznának sűrű beépítéssel a toronyházak, összesen 19 darab. Zamárdi végleg elveszítené kisvárosi báját. Az itt keletkező 756 darab új lakás és 72 hotelszoba minimum 2200 új fő megjelenését jelenti, amely megegyezik Zamárdi jelenlegi állandó lakosságszámával. Ez mind Zamárdi közműhálózatára, úthálózatára, forgalmára, légszennyezésre, a Balaton parti emberlétszámra óriási többletterhet jelentene" - olvasható a leírásban.

A hvg.hu értesülése szerint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordult Witzmann Mihály fideszes országgyűlési képviselő a Zamárdiba tervezett ingatlanfejlesztéssel kapcsolatban. A miniszter egyetértett a képviselővel abban, hogy "a kisvárosba tervezett 19 társasház és szálloda aránytalanul nagy beruházás, nem illeszkedik a település képébe, az építkezéssel elveszne Zamárdi Balaton-parti hangulata és a tihanyi védett tájkép is sérülne” – olvasható a Miniszterelnökség közleményében

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!