hirdetés
hirdetés

Utazási boom jön a covid után

A légügyi piac már azt árazza, hogy a védőoltást követően rengetegen utaznak majd jövőre. Nem is nagyon találni már olcsó repjegyeket jövő tavaszra és nyárra.

hirdetés

Hihetetlen mértékű árrobbanás következett be az európai tőzsdéken múlt hétfőn. Nagyjából 20 perc alatt 4-5 százalékot nőttekl az indexek, az utaztatással foglalkozó cégek pedig ennek többszörösével ugrottak. A Lufthansa árfolyama például több mint 25 százalékot ment fel pár perc alatt, a Wizz Air bő 20-at, az Accor SA szűk 20-at. Évtizedenként egyszer ha előfordul, hogy ennyire gyorsan árazza a piac szektorokat, és ez most megtörtént: a tőzsde lényegében a koronavírus-járvány közelgő végét jelezte. A kiváltó ok: a Pfizer és a Biontech bejelentése arról, hogy a közösen fejlesztett védőoltásuk a harmadik klinikai fázisban végzett vizsgálatok szerint 90 százalékban hatékonynak tűnik, számol be az eseményről a forbes.hu portál.

pixabay.com
pixabay.com

Eltelt egy hét és majdnem percre pontosan egy héttel a Pfizer-hír után, e hét hétfőn délben jött a konkurens Moderna, ahonnét bejelentették: az ő vakcinája 94,5 százalékban hatásos és még csak annyira fagyasztani sem kell, mint a Pfizer-vakcinát, nehogy megromoljon. Erre pedig még jött egy újabb kisebb lelkesedés a piacokon és most már nagyon látványos, ahogy beárazták a válság nyerteseit és veszteseit is.

Megvalósul, amit légügyi szakemberek hangoztatnak már jóideje, hogy abban a pillanatban, ha egyértelművé válik a járvány lefutása, a forgalom nagyon gyorsan fog visszatérni. Noha ez látszott már nyáron is, a járvány első hullámának apadásakor, most mégiscsak a légitársaságok folyamatos járattörlései szerepelnek a hírekben, Budapesten is alig működik néhány járatpár november második felétől. De úgy tűnik, a Pfizer-bejelentés óta a piacot egyáltalán nem érdeklik a következő hónapok és már mindannyian azt árazzák, amint jön az oltás, a karanténból kiszabaduló emberek tömegesen kezdenek utazni.

A teljes cikk elolvasható: itt. 

 

(forrás: Forbes.hu / Turizmus Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai