hirdetés
hirdetés

Veszélyben a Balaton és a fürdőzők

A jogszabályi kiskapukon a Balaton vízére olyan motoros hajók szivárogtak be, amelyeknek semmi keresnivalójuk a fürdőzők, vízi biciklik és vitorlások között. Az LMP Pintér Sándor belügyminisztertől már hetekkel ezelőtt, a bizottsági meghallgatásán kérte a helyzet azonnali megoldását - olvasható a párt honlapján szereplő közleményben.

hirdetés

Ugyan kormányrendelet tiltja, hogy a nyaralók a Balatonon hobbicélra motoros meghajtású hajókat használjanak, a jogszabály mégis lehetőséget teremt arra, hogy a vízitaxi-szolgáltatás, a mentést végző hajók, illetve a vitorlásegyesületek kísérőhajó-szolgáltatást végző hajói a tiltás alól felmentést kapjanak. Ezzel a jogalkotó annak idején olyan kiskapukat nyitott meg, amelyek lehetővé teszik, hogy ügyeskedők egyre nagyobb számban játsszák ki a tilalmat - áll a párt a közleményében.

Papírhajó

A leggyakoribb trükk az, hogy a tulajdonos létrehoz egy csak papíron működő vízi közforgalmú személyszállítással foglalkozó céget, és járművét vízitaxi-szolgáltatást végző hajóként regisztráltatja. Gyakori az olyan kreatív megoldás is, amikor a tulajdonosok vitorlásegyesület bejegyeztetésével szereznek jogosultságot arra, hogy motoros jachtjaikat kísérőhajóként használják.

Amennyiben a motoros hajók, jachtok elterjedése a jelenlegi ütemben folytatódik, ez az LMP szerint végzetes hatással lehet a Balatonra. Még a legmodernebb belső motoros hajók szervizelése, karbantartása is olajszennyezéssel jár. A biztonságos tankolás, fenékvíz-szivattyúzás, ártalmatlanítás infrastruktúrája teljesen hiányzik. Nincsenek eszközök az olcsóbb, hanyagul karbantartott motoros hajók használatával szemben sem. A jelenleg a vízen közlekedő járművek hatása már így is a tó környezeti terhelhetőségének határát súrolja, és akkor még nem beszéltünk a zajterhelésről, illetve a fürdőzőket fenyegető balesetveszélyről.

Szigorú, de...

Az LMP szerint nem a rendelet szigorával, hanem a betartatásával van a baj. A hatóságok feladata az engedélyeztetéssel kapcsolatos feltételek „papír szerinti” teljesítésénél még messze nem ér véget. Az erre kijelölt szerveknek kutya kötelessége a Balaton védelmét szigorú ellenőrzéssel biztosítani. Ezért kulcsfontosságú a cégek, egyesületek bejegyzéséhez szükséges feltételek tényleges teljesítésének, az engedélyt szerzett hajók rendeltetésszerű használatának, illetve a legális szolgáltatások tényleges működtetésének rendszeres vizsgálata. Ha a hatóságok rosszul végzik a dolgokat, akkor nyugodt szívvel bűnrészesnek tekinthetjük őket legfontosabb természeti és turisztikai kincsünk tönkretételében - figyelmeztet a párt. Ezért az LMP azt kéri Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy haladéktalanul gondoskodjon az ellenőrzések szigorításáról. Közös érdekünk, hogy a Balaton vize tiszta maradjon, és a nyaralók ne száguldozó motorcsónakok között legyenek kénytelenek szabadságukat eltölteni.

Máshol is

Mint arról a Turizmus Online oldalain több ízben beszámoltunk, a száguldozó motoros jachtok komoly fejtörést okoznak illetve közlekedésbiztonsági valamint etikai kérdéseket vetnek fel a Duna Római parti szakaszán valamint a szentedrei kis Dunaágban. Az ügyben Gál Attila, a Mi Dunánk civilmozgalom vezetője folytat egy ideje kiterjedt levelezést az illetékes szervekkel és gyűjt tilatkozó aláírásokat a helyzet rendezése érdekében. A Római parton különösen a hétvégén zavaró a nagyteljesítményű motoros jachtok száguldozása a hazai evezős élet egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező helyszínén.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai