hirdetés

Durva büntetést kapott a Booking.com

2,5 milliárd forintos megabírságot kapott a holland szállásfoglaló cég a GVH-tól.

hirdetés

A Booking.com  tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a fogyasztókkal szemben azzal, hogy többek között megtévesztően hirdette egyes szálláshelyeit ingyenes lemondási lehetőséggel, valamint agresszív, pszichés nyomással késztett mihamarabbi foglalásra – íolvasható a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közleménye a forbes hírportálon. 

A hivatali 2018-ban indított versenyfelügyeleti eljárást a holland szállásfoglaló cég ellen, ezek mentén alakult a bírság is. Egyike ezeknek, hogy a tévéreklámokban gyakran hangoztatott „ingyenes lemondhatóság” a szerv szerint nem minden esetben volt igaz, csak korlátozottan lehetett igénybe venni, „továbbá magasabb árat is fizettek, mint ugyanazért a szállásért „ingyenes lemondás” nélkül, azaz az ingyenesség árát beépítették az érintett szállás díjába”.

Aggályosnak találta a hivatal továbbá, hogy a Booking honlapján és appjában látható szálláshelyek esetében sokszor kapott olyan üzenetet az érdeklődő, hogy az általa nézett szállást mások is nézik, az „nagyon keresett” – a GVH úgy látja, ez a gyakorlat „pszichés nyomásgyakorlásra alkalmas, és megzavarja a fogyasztó döntéshozatali folyamatát”.

A SZÉP Kártya elfogadóhelyek feltüntetését sem találta korrektnek a hivatal. „A fogyasztók ugyanis nem valamennyi, a SZÉP Kártyát elfogadó szálláshely esetében észlelhették azonos módon és helyen e fizetési mód elérhetőségét, ami szintén torzíthatta döntésüket” – írják.

„A GVH – figyelembe véve a vállalkozás jogsértéssel érintett, magyar foglalások utáni jutalékbevételét – 2,5 milliárdos összegű versenyfelügyeleti bírságot szabott ki. A bírság kiszabása mellett a GVH az első két vizsgált magatartás tekintetében, határidő kitűzésével el is tiltotta a vállalkozást a további jogsértéstől.”

(forrás: forbes.com)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy érinti a vállalkozásukat a februárban bevezetésre kerülő új SZÉP-kártya rendelet, amely már élelmiszervásárlást is engedélyez?

Kiadónk társoldalai