hirdetés

Szakács, mint álommunka

Szegeden negyedik alkalommal rendezték meg a „Neked MUNKA, Nekem ÁLOM!” napot, hogy a fogyatékkal élő fiatalok több munkakörben próbálhassák ki magukat. A hátrányos helyzetű fiatalok közül volt, aki rendőrnek, tűzoltónak, fotóriporternek állt, Fehér Zsolt siketként a szakács szakmával ismerkedhetett meg közelebbről az Art Hotel Szegedben.

hirdetés

Hallássérültek, értelmi fogyatékosok és mozgáskorlátozottak kaptak lehetőséget arra május 16-án, hogy egy napra kipróbálhassák álmaik munkáját. A látássérültek életét segítő szegedi Kreatív Formák Alapítvány az Art Hotel Szegedet azzal a kéréssel kereste meg, hogy a szakképző iskolai tanuló Fehér Zsolt ezen a napon beállhasson a konyhába, megismerje a szakácsok és felszolgálók életét. A Klúg Péter Iskola végzős diákja számítógép szerelőnek és karbantartónak tanul, ám nagyon szeret a konyhában tüsténkedni, így számára az egyik álommunka a szakácsoké.

Az „álomnap” célja éppen az, hogy ilyenkor bármit kipróbálhatnak a jelentkezők, amit csak akarnak. Az Írországból induló kezdeményezés 2015 óta Magyarországon is népszerű, ráadásul az évek során a csatlakozó civil szervezeteknek köszönhetően országos méretűvé vált. Idén május 16-23. között Magyarországon 230-an állhattak munkába egy nap erejéig „álommunkahelyükön”. A szemléletformáló kezdeményezés lényege, hogy a kiválasztott munkakörben tevékenykedő kolléga egy napját nyomon követik. Fehér Zsolt is ezt tette, méghozzá a szálloda séfjének, Goda Gábornak az oldalán. Természetesen Zsolti nem csak a főzés mesterségét próbálhatta ki a szegedi négycsillagos hotelben, de annak minden zegét-zugát is bejárhatta, megnézhette.

A „Neked MUNKA, Nekem ÁLOM!” programkiváló lehetőség arra, hogy a fogyatékos emberek bizonyíthassák, ők is képesek ugyanúgy teljesíteni, mint egészséges társaik. Nagygyörgy Éva, a Kreatív Formák Alapítvány munkatársa szerint ez a nap a munkaadókat is ráébresztheti arra, hogy a sérült emberek is végezhetnek jó munkát, nekik is vannak olyan kompetenciáik, amelyeket a cégeknél esetleg nem is feltételeznek. Arról nem is beszélve, hogy a résztvevőket ez a tapasztalat segítheti a későbbi pályaválasztásban.

Az Art Hotel Szegedben nagyon sikeresen zajlott az „álomnap”, ez elsősorban annak köszönhető, hogy a szállodában dolgozó kollégák nyitottan és elfogadóan álltak a témához. Az empátia mellett a fogyatékkal élők számára talán a legfontosabb, hogy támogassák őket önálló életük kialakításában, és ehhez természetesen a munka is szervesen hozzátartozik. Rokolya Krisztina, a hotel HR és marketing vezetőjének tapasztalatai szerint a megváltozott munkaképességű emberek önbecsülése sokat nő, ha hasznos és értékteremtő munkához juttatják őket.

Örül, hogy jó példaként szolgálnak környezetük számára.A szállodának nem ez az egyetlen együttműködése fogyatékkal élőkkel, az országban elsőként látássérültként Kurucsai Szabolcs náluk sajátította el a szakács szakmát, illetve a fogyatékos gyermekeket és felnőtteket segítő szegedi GEMMA Iskolával is rendszeresen vannak közös projektjeik. A programokon a hotel munkatársai értékes tapasztalatokat gyűjtenek a fogyatékos emberekkel történő közös munka során, így nemcsak a résztvevők, hanem a házigazdák is sokat tanulnak, érzékenyebbé válnak.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint lesznek újabb bértámogatási intézkedések?

Kiadónk társoldalai