hirdetés
hirdetés

Ha ezeket mindenki betartaná...

Egyre több elektromos közlekedési eszköz jelenik meg a főváros utcáin. Ahhoz, hogy gördülékeny legyen az együttélés, és könnyebben megtalálhassák a helyüket a város életében az új típusú közlekedési eszközök, néhány dolgot érdemes szem előtt tartaniEzeket az Ogre & Co vezetője, Tóth-Báló Tamás meg is osztotta velünk.

hirdetés

1. A Budai vár és a Margitsziget tabu. Gyerekkorunk óta ismerjük a sziget saját közlekedési eszközét (Bringóhintó) – így nem is kell oda több jármű. Az ok prózaian egyszerű: asziget elsősorban a családi élet színtere, amitől persze még közlekedhetnének arra, de a „békés társadalmi együttélés” jegyében talán mindenkinek jobb, ha ez háborítatlanul így is marad

 2. Egyik járművel sem szabad elhagyni BudapestetEz a segédmotoros kerékpárokra, így például az ogremobilokra mindenképp igaz. A hatályos KRESZ szabályok szerint lakott területen kívül láthatósági mellényt kell viselnie a jármű vezetőjének (ami nem része a mellékelt felszerelésnek), valamint pl. autópályára, autóutakra kifejezetten tilos ráhajtani.  

3. A bukósisak használata kötelező. A közút veszélyes üzem: bármikor történhet nem várt eset, ilyenkor pedig a legjobb, ha testi épségünk is védve van a nem kívánatos behatásokkal szemben.

4. Ha lemerült, ne akarjuk tölteni, azt majd elintézik a azakemberek! Részben arra szolgál a bérleti díj, hogy cserébe a szolgáltató, akitől béreljük a járművet, feltöltve és tisztán tartsa forgalomba azt – ami persze neki is jogos érdeke. 

5. Az alkohollal szemben zéró a tolerancia. Az összes szolgáltató azonban egységfrontba tömörül – ahogy a közlekedésben résztvevő más szereplők, vagy éppen „felügyeleti szervek” is – senki sem tolerálja az ittas vezetést.

6.A járda a gyalogosoké, a biciklisáv pedig bicikliseké. Nem nehéz belátni, hogy egy 45 km/h-val száguldó jármű mennyire veszélyes a sokkal lassabban haladókra. Cserébe viszont a buszsávokban haladva (ez szabályos) nagyon gyorsan lehet haladni. Csak akkor lehetünk biztonságban, ha mások is biztonságban vannak tőlünk.

7. Nem kell órákat parkoló kereséssel tölteni – de a jó illem fontos. Segédmotorral szinte bárhova lehet parkolni a járdán, de néhány szabályt mindenképp tartsunk be: hagyjunk legalább 1,5 méternyi helyet, hogy legyen elegendő mozgástér egy babakocsinak is, ne állítsuk a robogót az üzletek bejárata elévagy képezzünk belőle bármilyen akadályt. 

Már ennek a 7 pontnak a betartásával is élhetőbb, közösebb lehet az e-közlekedés.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai