hirdetés
hirdetés

Nyitva maradhatnak a bringaszervizek

A tavalyihoz hasonlóan újra közös levélben fordultak az ország legjelentősebb kerékpáros civil, szakmai, piaci és jótékonysági szereplői a kormányhoz a járműjavító műhelyek nyitvatartásának biztosítása érdekében. A péntek délutáni Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint nyitva maradhatnak a kerékpárboltok, szervizek és kölcsönzők.

hirdetés

A Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztoshoz írt levél így fogalmaz:


Gulyás Gergely miniszter úr ma délelőtti bejelentésében beszámolt a március 8-tól érvényes járványügyi korlátozásokról. Ezek között külön kiemelte a boltok és szolgáltatások zárva tartását. Nem egyértelmű ugyanakkor, hogy a korlátozások vonatkoznak-e a járműjavító műhelyekre.

Az ország legjelentősebb kerékpáros civil, szakmai, piaci és jótékonysági szereplőiként arra kérjük a kormányt, hogy a távolságtartásra és kiszolgálásra vonatkozó megfelelő óvintézkedések elrendelése mellett a járműjavító (kerékpár- és autószerelő) műhelyek nyitvatartását biztosítani szíveskedjenek. Határozott véleményünk szerint a járműjavító műhelyek nyitvatartásának biztosítása szükséges a lakosság mobilitási igényeinek kiszolgálása és a gazdaság működtetése szempontjából.

Az örökbecsű Monty Python jelenet a kerékpárszerelők tiszteletére: https://www.dailymotion.com/video/x7uv0n7

A kerékpár a magyar felnőtt lakosság 75 százaléka számára elérhető közlekedési eszköz, egyes régiók lakosságának mintegy harmada elsődlegesen kerékpárral közlekedik Akik utazásaikat - amennyiben elengedhetetlenek - kerékpáron teszik meg, elkerülhetik az emberekkel való közvetlen találkozást, és fertőző felületek érintését. Ezzel egy időben testmozgást végeznek, aminek szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében, illetve az immunrendszer erősítésében játszott szerepe régóta ismert. A kerékpározással járó testmozgás a bezártság okozta mentális nehézségeket is oldja.

Járványmegelőzési és egészségügyi hatásai mellett a kerékpározás egy környezetbarát, helytakarékos és széles tömegeknek elérhető közlekedési forma, mely világszerte bizonyította hasznosságát a vírushelyzetben.

A járványmegelőzési szempontok elsődlegességét szükségesnek tartva, a kerékpáros civil és piaci szereplők fontosnak látják - a megfelelő óvintézkedésekre való felhívás mellett -, hogy minél több ember számára elérhető maradjon a kerékpáros közlekedés. A szolgáltatási tevékenységek során természetesen szükségesnek tartjuk az emberi találkozások minimalizálását, a védőfelszerelések használatát és a közösségi terekben csak a szükséges esetekben való tartózkodást.

Úgy gondoljuk, hogy a 2020.03.28-án hatályba lépett rendeletben alkalmazott megoldás – melyben biztosították a járműjavító műhelyek nyitvatartását – továbbra is alkalmazható lenne. Kérjük, hogy a levelünkben leírtakat szíveskedjen továbbítani a kijárási korlátozások ügyében döntést hozó testületek felé.

    

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai