Szeptemberi barangolás Friuliban

Szeptemberi barangolás Friuliban  

A szlovén és osztrák határ melletti Friuli-Venezia Giulia az egyik legkisebb olasz tartomány, de változatossága rabul ejtő. Tengerpart, gazdag kulturális örökség és megmászni való hegyek, szurdokok sora. Akár bringával is.
Kerékpáros túravezető képzés indul októberben

Kerékpáros túravezető képzés indul októberben 

Idén ősszel első alkalommal indul a hazai kerékpáros szakmai szervezetek által kidolgozott, egységes módszertant alkalmazó, 60 órás túravezető képzés
Kolostorok-királyok-művészek kerékpártúra

Kolostorok-királyok-művészek kerékpártúra 

A túra 62 km hosszú és a Bécsi-erdőn át vezet, mely során sokat megtudhatunk az itt található kolostorokról, a Habsburgokról és híres bécsi művészekről is.
Jön az országos kerékpárosbarát hétvége

Jön az országos kerékpárosbarát hétvége 

Szeptember 16-án és 17-én országszerte vehetünk részt a kerékpárosbarát hétvégén, ahol nem csak biciklisbarát szolgáltatásokat vehetünk igénybe és a szövetség annak, aki kerékpáros túrát szervez.
Hivatalosan is elindult a kerékpáros szezon

Hivatalosan is elindult a kerékpáros szezon 

Hivatalosan is elindult az idei kerékpáros szezon: egyre több biciklis indul útnak szervezett és egyéni keretek között is. A kerékpáros szezon a tömegek számára minden évben húsvét környékén kezdődik, és noha idén április elején az időjárás nem volt túl kegyes a biciklisekhez, egyre többen vágnak neki kerékpárral az utaknak. A jó idő beköszöntével ez a szám még inkább gyarapodni fog.
Agyoncsapta a villám a panettone süteményről híres dinasztia sarját

Agyoncsapta a villám a panettone süteményről híres dinasztia sarját 

Pénteken villám csapott a Balocco nevű olasz süteménygyártó cég 56 éves vezérigazgatójába, Alberto Baloccóba, aki a helyszínén életét vesztette.
Végre! Kerékpár és kutya szállításához is vásárolható már bérlet a MÁV-nál

Végre! Kerékpár és kutya szállításához is vásárolható már bérlet a MÁV-nál 

Közölte a MÁV-START legfrissebb közleményében.
Még kényelmesebben felfedezhető bringával a Balaton térsége

Még kényelmesebben felfedezhető bringával a Balaton térsége 

Közel 300 kilométer összefüggő, kitáblázott kerékpárút-hálózattal és széles szolgáltatási kínálattal várják a szabadidejükben két keréken túrázókat a Nyugat-Balaton térségébe.
Indul az első bringássztráda fejlesztése a fővárosban

Indul az első bringássztráda fejlesztése a fővárosban 

Ezt Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere jelentette be Facebook oldalán az I Bike Budapest kerékpáros felvonulás apropóján. Ilyen kerékpáros gyorssáv a biciklis közlekedésben élen járó Koppenhágában szolgálja naponta tömegek gyors és környezetbarát munkába járását.
Utrecht-ben megnyílt a világ legnagyobb bicikliparkolója

Utrecht-ben megnyílt a világ legnagyobb bicikliparkolója 

Akár fiatalok, akár idősek, akár sportosak, akár nem, Utrecht lakóiban egy valami közös: a kerékpározás imádata.

Négyévszakos lesz az eplényi síközpont 

Megújulás után Síaréna Vibe Park néven nyitja meg kapuit az eplényi síközpont, amely már nem csak télen várja a sportolni vágyókat, hanem mind a négy évszakban működni fog.

Sárvárról indul hazánk első gravel bringás eseménye 

A kavicsos, erdei terepen történő kerékpározás az elmúlt években rendkívüli népszerűségre tett szert külföldön, egy-egy ilyen esemény több száz fős tömegeket mozgat meg - tájékoztatta lapunkat a program főszervezője, a Vidéki Értékturizmus Kft.

Az évszázad "legbringásabb" hónapja volt a június Budapesten 

A Magyar Kerékpárosklub azt írta, hogy soha nem mértek ennyi biciklist egy hónap alatt a 21. században a fővárosban. Az eddigi "csúcstartó" a tavaly július volt.

Sokkal többen bicikliztek tavaly a nagy tavainknál 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából országszerte több mint 100 helyszínen elvégzett kerékpáros forgalomszámlálás adatai vélhetően részben a járványhelyzetnek betudható fordulatot jeleznek. Míg korábban a szabadidős és turisztikai célú biciklizés lendületes bővülése volt jellemző, a 2020-as mérés szerint negyedével-harmadával többen pattantak nyeregbe a hétköznapokon.

Egyre többen bringáznak a fővárosban 

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) számlálóinak összesített adatai alapján tavaly márciushoz képest lényegesen növekedett a kerékpáros forgalom a fővárosban - tájékoztatta a Magyar Kerékpárosklub kedden az MTI-t.

Nyitva maradhatnak a bringaszervizek 

A tavalyihoz hasonlóan újra közös levélben fordultak az ország legjelentősebb kerékpáros civil, szakmai, piaci és jótékonysági szereplői a kormányhoz a járműjavító műhelyek nyitvatartásának biztosítása érdekében. A péntek délutáni Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint nyitva maradhatnak a kerékpárboltok, szervizek és kölcsönzők.

Idén összeér két biciklis nagyprojekt 

A legjelentősebb hazai kerékpáros fejlesztések közé tartozó beruházások Balatonakarattyánál kapcsolódnak össze. A Veszprém megyei település térségében idén mindkét projektben elkészül egy-egy új szakasz.

Nem látni a bicikliktől a várost 

Annyi biciklit láncolnak a kis amszterdami csatornák felett átívelő hidak korlátjaihoz, hogy a város virágkosarak kihelyezésével igyekszik védekezni.

Ilyen népszerűek voltak a nagy tavak a bringások körében 

Dinamikusan nőtt a kerékpárosok száma a nyári szezonban a nagy tavak - a Fertő-tó, a Tisza-tó, a Velencei-tó és a Balaton - körül, a legnagyobb, kétszeres növekedést a Velencei-tónál mérték június-augusztus közötti három hónapban - derül ki az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. legfrissebb statisztikáiból.

A biciklisek Sopron környékén örülhetnek 

Mintegy 650 millió forintból fejlesztik a kerékpáros turizmust a Sopron-Fertő kiemelt turisztikai térségben.

Bringázva védik a klímát Bécsben 

"A kerékpározás klímavédelem" – Ezzel a mottóval rendezik meg Bécsben 2020. március 29-31. között a 13. Radgipfelt. A legnagyobb osztrák kerékpáros konferenciára mintegy 500 szakértőt várnak Ausztriából és egész Európából.

Indul az Olof Palme sétány átalakítása 

A Dózsa György úton 800, az Állatkerti körúton 700, a Hermina úton 275 férőhelyes mélygarázsok épülnek. A napokban indul az Olof Pálma sétány átalakítása is. Az elektromos autók mellett a kerékpárosok és a mozgássérültek számára is lesznek helyek.

Karintia idén is a biciklisek paradicsoma 

Karintia ezen a nyáron is a kerékpáros turizmusra fókuszál. Az osztrák tartomány a városligeti Nyereg Bisztróban tartott sajtótájékoztatóját stílusosan egy közös örömbicajozás előzte meg a fővárosban.

Több mint 545 ezer biciklit szállítottak a magyar vonatokon tavaly 

A kerékpáros jegy- és bérleteladások száma 13,4 százalékkal nőtt egy év alatt, tavaly több mint 545 ezer biciklit szállítottak a vonatokon. A legtöbb bringás Győr és Mosonmagyaróvár között, Budapest és a Velencei-tó menti állomások, illetve Siófok között utazik; a Dunakanyar felé a szobi és a köztes váci, dunakeszi és felsőgödi állomások is népszerű úti célok. 

1,6 milliárdból fejlesztik az EuroVelo-t 

A főváros újabb 800 millió forintot különített el költségvetéséből kerékpáros-fejlesztésekre, amihez az állam még 800 milliót ad. Az 1,6 milliárd forintból megkezdődhet az EuroVelo nemzetközi kerékpárutak fejlesztésének első üteme - jelentette be a főpolgármester hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Horvát-magyar együttműködésben épült kerékpárút 

Közel 1,6 millió eurós költséggel, horvát-magyar együttműködésben épült összesen, csaknem 8 kilométernyi kerékpárút Zalakaroson és a horvátországi Križevciben.

Elindult a balatoni bringaszezon 

Egyre népszerűbbek a profi és amatőr kerékpározók körében a balatoni biciklis túrák, így a jövőben jelentős fejlesztések várhatók új túraútvonalakkal. A kerékpáros szezon márciusban indult, és egészen október végéig alkalmas az időjárás kisebb-nagyobb túrákhoz, melyeknek ideális kiindulási helyszíne Siófok.

Határ menti kerékpáros rendezvények létrejöttét segítik 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 23 millió forinttal támogatja a környezettudatos szemléletet erősítő, határokon átnyúló kerékpáros túrák, programok megvalósítását a Kerékpárral 7 határon át programsorozatban - közölte a szaktárca pénteken az MTI-vel.

Összefogás a biztonságos biciklizésért 

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) csatlakozott a kerékpáros közlekedés biztonságát szolgáló "1,5 m-es előzési oldaltávolság" kampányhoz jelentette be az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Kerékpárosbarát fejlesztések Balatonalmádiban 

Több mint 350 millió forintból kezdődtek meg kerékpárosbarát fejlesztések Balatonalmádiban, ahol új kerékpárút és jelzőlámpás csomópont is épül - közölte a város önkormányzata.

Mi kell a kerékpárosoknak? 

Egy kerékpáros számára fontos, hogy útja során legyenek megállópontok, WC-k, árnyékot, vagy az esőtől védelmet adó pihenőhelyek, szervizpontok, ahol vizet tud venni. Ennek a rendszernek a kiépítése egy négy lépcsős kétmilliárd forint keretösszegű fejlesztés során fog megvalósulni. A Magyar Turisztikai Szövetség zártkörű sajtóreggelijén jártunk.

A kerékpársport, a turizmus és az országmárka kapcsolata 

A biciklisek jól költő turisták, viszonylag kevés dolgot hordanak magukkal, amire szükségük van, azt megvásárolják. Hogyan hatnak a turizmusra és hogyan lehet számukra számára megfelelő szolgáltatásokat nyújtani? A többi között ezekről beszélgettük a Magyar Turisztikai Szövetség zártkörű sajtóreggelijén. 

Kerékpárszállítási próbaüzem 

Jelenleg Budapesten a HÉV vonalakon, a fogaskerekűn (60-as villamoson), a 65-ös, 165-ös és 212-es autóbuszon, a 77-es trolibuszon, valamint az 56-os, 59-es és 61-es villamoson, továbbá a Dunai hajókon (D11, 12) és kompon (D14) lehet kerékpárt szállítani. A budapesti közösségi közlekedési járatokon eddig bevezetett kerékpárszállítási lehetőségek tovább bővülnek: európai példákhoz hasonlóan, a lifttel akadálymentesen elérhető M4-es metróban – kísérleti jelleggel – a BKK a BKV-val együttműködésben elindítja a kerékpárszállítás tesztelését.

Átadták a Fertő-Balaton kerékpáros túraútvonalat 

Révész Máriusz kerékpározásért és aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a Fertőd - Celldömölk - Hévíz - Keszthely kerékpáros túravonal avatásán beszédet mondott, majd el is indult a mintegy130 kilométeres távon - írta meg a kisalföld.hu.

Négymilliárd kerékpárútra 

Négymilliárd forint keretösszeggel pályázati felhívás jelent meg kerékpárutak létesítésére, felújítására a Pest megyei önkormányzatoknak - közölte Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Átbringázná az ötödik kerületet? 

A Magyar Kerékpárosklub megpróbál megoldást nyújtani a belváros lég- és zajszennyezettségére valamint  balesetveszélyességére. Ehhez a kerékpáros közlekedés népszerűsítésén túl a biciklisek érdekvédelméből is oroszlánrészt vállalnak. Ennek részeként tavasszal kerületi egyeztetés-sorozat indult, melynek legutóbbi találkozóján felvetődött, hogy a Váci utca keresztirányú biciklis átjárhatóvá tételével javuljna a Duna és a Kiskörút közti közlekedés. 

Forgalmi javaslatok a bulinegyedben 

A Magyar Kerékpárosklub egy, a Szimpla kertben tartott fórum után levelet írt a VII. kerület főépítészének, melyben komplex megoldást javasoltak Erzsébetváros legforgalmasabb területének élhetőbbé tételére.

Biciklisbarát fejlesztések Kiskunhalason 

Megkezdődnek Kiskunhalason, a TOP-3.1.1-16-BK1-2017-00013 azonosító számú, „Komplex közlekedésfejlesztési intézkedések Kiskunhalason” projekt keretében történő útfelújítások. Kerékpárosbarát fejlesztési intézkedések keretében 2 településrész közlekedési úthálózatának kerékpárosbarát alakítása történik kerékpárforgalmi létesítmény építésével.

70 cent egy nap a drótkecskéért 

Kerékpárok számára létesítettek P+R parkolót Bécsben. A liesingi pályaudvarnál található zárt kerékpártárolóban 28 bringának van hely; egy napra 70 centért lehet letenni a biciklit - tudtuk meg Bécs városának helyi képviseletétől. A Hauptbahnhofnál 760 bringa fér el.

4 híd, 2 rakpart és az Andrássy út. Mi lehet ez? 

Április 22-én a tabánból indul az I Bike Budapest bringás felvonulás, ami örömtekerés a város legszebb részein, egyben demonstráció a belváros forgalomcsillapításáért, a rakpartok és a hidak bringázhatóbbá tételéért, a Városligetben pedig az Olof Palme sétány megmentéséért. 

„A kerékpársport fel tud zárkózni" 

Ahogyan a múlt héten megírtuk, egy március elején megjelent kormányhatározat szerint, idén a Magyar Kerékpáros Szövetség fejlesztési céljainak megvalósítására a költségvetésből 200 millió forint többlet támogatás jut. Az MKSZ a támogatást nem fordíthatja a napi működésre, hanem csak a szövetség sportágfejlesztési stratégiájában meghatározott célokra. Ilyen cél a hazai versenyek színvonalának emelése, az utánpótlás-nevelés, az edző- és sportszakember képzés fejlesztése vagy a kommunikáció javítása. Az infrastruktúra fejlesztése, a pályák építése és színvonalának javítása másik forrásból várható. A támogatás kapcsán dr. Princzinger Péterrel, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnökével beszélgettünk. Ez egy rövid kedvcsináló, a teljes cikket ne felejtse el elolvasni a Turizmus & Vendég áprilisi számában!

300 milliós kerékpáros fejlesztés Muraföldén 

A magyar-horvát határon átnyúló európai uniós program keretében.

Megkezdődött a turisztikai kerékpárutak táblázása 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2017-ben 350 millió forint hazai forrást biztosít a kiemelt fontosságú turisztikai kerékpárutak kitáblázására. Az új, egységes arculatú táblák elsőként a Pannonhalma-Balatonfüred és a Fertőd-Keszthely szakaszokon jelennek meg.

640 kilométernyi bicikliút épülhet meg a következő években 

2019 végéig összesen 27,2 milliárd forintból tervez kerékpárút-fejlesztéseket megvalósítani a kormány, de a távolabbi tervekkel együtt összesen 640 kilométernyi bicikliút épülhet meg hazánkban a következő években - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból. 

Budapest már nem kerékpárosbarát város 

2011-ben a legjobbak között szerepelt, 2013-ban már csak a 18. helyre futott be, azóta nem kerül be a legjobb húsz kerékpárosbarát város közé Budapest.

3,2 milliárd forintot költenek a kerékpárút-hálózat bővítésére Hajdú-Bihar megyében 

A következő években jelentősen bővülhet Hajdú-Bihar megye kerékpárút-hálózata - közölte a megyei közgyűlés elnöke hétfőn sajtótájékoztatón, Debrecenben.

Paloznaki tekergő – bringás vendégeket várnak a faluba 

Kedvezményes díjú kerékpárkölcsönzővel, a Balaton-felvidék keleti részét behálózó túrajavaslatokkal, a kirándulásba épített munkabemutatót tartó őstermelőkkel, kézművesekkel, művészekkel, kedvezményt adó vendéglátóhelyekkel, élményparkokkal, kiállítóhelyekkel és más szolgáltatókkal csábítják a vendégeket Paloznakra.

Ingyenes tanácsadással várják a bringásokat az Intersportnál 

A világ legnagyobb sportkereskedőjének számító Intersportnál Magyarországon is a „Kerékpározás éve“ a 2017-es esztendő. Az áruházlánc csatlakozott a BikeSafe programhoz és ingyenes tanácsadással is segíti a kerékpárosok tavaszi felkészülését.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!