hirdetés
hirdetés

Ahány ország, annyiféle gyerekfogadás

Július 1-től, ha minden jól megy, jön végre az EU-s covid-igazolvány, és akinek csak módja van rá, csomagol, és máris indul. Ahol gyerek van a családban, ott a legkisebb családtag is sok esetben a szüleivel tart. Az euronews.com portál összeállításában szerepel, melyik országban miképp érkezhetnek a legkisebbek, milyen jogszabályok érvényesek - most.

hirdetés

A hírportál összeállításában a jelenleg érvényes szabályokat ismertetik az EU-tagállamok esetében.

123rf
123rf

Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy július elsejétől is ezek a szabályok lesznek érvényben. Már csak azért sem, mert több EU-s tagállam használja a vörös-sárga-zöld besorolást járványügyi szempontból, és a javuló járványhelyzettel ez akár a tesztkötelezettség megszűnését is jelentheti. Azoknak a tagállamoknak, ahol jelenleg kötelező karantén várja a negatív teszttel rendelkezőket is, várhatóan változtatniuk kell ezen a szabályon az EU-s igazolvánnyal rendelkezők esetében.

Ausztria

Aki negatív teszteredménnyel lépne be az ország területére, annak 48 órán belül kell antigén vagy 72 órán belüli PCR tesztet végeznie. Amennyiben ezt elmulasztotta 24 órával a határátlépés után pótolnia kell. A kötelezettség alól mentesülnek a 10 évesnél fiatalabb gyerekek.

Ez azt jelenti, hogy a 10 és 18 év közötti, oltási vagy védettséget igazoló dokumentummal nem rendelkezőknek tesztre van szükségük.

Belgium

Jelenleg a Belgiumba belépni szándékozóktól 72 óránál nem régebbi PCR-teszt eredményt kérnek. Ez alól kivétel, ha valaki Belgium területén rendelkezik lakóhellyel, vagy a szokásos tartózkodási helye Belgiumban van.

Ez a rendelkezés nem vonatkozik a 6 évesnél fiatalabb gyermekekre. Azaz a 6 és 18 év közöttiektől kérnek negatív teszteredményt.

Bulgária

Az országba lépéshez szükséges 72 óránál nem régebben, hivatalos szerv által kiállított negatív PCR-teszt, vagy 48 óránál nem régebben, hivatalos szerv által kiállított antigén gyorsteszt.

Ez alól 5 éves korig mentesülnek a gyermekek. Azaz a 5 és 18 év közöttiek csak tesztelés után utazhatnak.

Ciprus

12 éves kor alatt nem áll fenn tesztelési kötelezettség.

Csehország

Csehországba a belépés feltételeit aszerint változnak, hogy hol járt előtte az illető. Eszerint lehet szükség utazás előtti tesztelésre, de helyben is a magas kockázatú országból érkezőknek.

A tesztkötelezettség alól felmentést kapnak az 5 év alatti gyermekek, ill. mentális betegségben szenvedő kiskorúak.

Dánia

Dániában jelenleg szükséges a belépéshez egy 48 óránál nem régebben elvégzett negatív koronavírus-teszt (PCR vagy gyorsteszt) bemutatása.

A tesztkötelezettség alól kivételt képeznek a 15 éven aluliak.

Észtország

Magyarország jelenleg az „erősen fertőzött” ország kategóriába tartozik. Ez azt jelenti, hogy a 12 évnél idősebb beutazóknak indulásuk előtt 72 órán belül Covid-19 PCR tesztet kell csináltatni. Akik ezt elmulasztják, pótolhatják Észtországban térítés ellenében, azonnal megérkezésük után. Emellett 10 napos karantén kötelezettség is van, ami a 6. napon elvégzett újabb negatív eredményű teszttel váltható ki.

A 12 éven aluliak mentesülnek a tesztelés alól.

Finnország

A Finnair légitársaság a Finnországba az induláskor negatív koronateszt eredményt kér. Ez lehet 72 órával az utazás előtt végzett PCR- vagy LAMP-teszt, illetve 48 órával az utazás előtt végzett antigén teszt.

A tesztelési kötelezettség alól mentesülnek a 12 éves, vagy annál kisebb gyermekek.

Franciaország

A belépőknek 72 órán belüli negatív SARS-CoV-2 PCR tesztet kell felmutatniuk, tranzit esetén is.

Kivételt jelentenek a 11 év alatti gyerekek.

Görögország

A Görögországban az 5 év alatti gyermekektől nem kérnek PCR tesztet.

Hollandia

A tesztelési kötelezettség alól mentesülnek a 13 éves kor alatti gyerekek.

Horvátország

A 7 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési és karantén-kötelezettség alól, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők/kísérők rendelkeznek a horvát szabályok szerint előírt védettségi dokumentációval.

Ez azt jelenti, hogy a 7-18 év közötti – az előzőekben említett oltással nem rendelkező – fiatalkorúak beutazása teszteredménnyel lehetséges, ami lehet 48 óránál nem régebbi PCR teszt vagy az EU-által elfogadott antigén-alapú gyorsteszt felmutatásával.

Írország

Az Írországba történő beutazáshoz egy darab, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR covid teszt eredményét kell bemutatni a határnál. A negatív teszt eredménnyel rendelkezők számára is kötelező a karantén.

A tesztkötelezettség alól mentesülnek a 6 évesnél kisebb gyermekek.

Lengyelország

Lengyelország az egyike azon tagállamoknak, ahol nincs egyelőre semmilyen könnyítés megadva a gyermekeknek. Ez a gyakorlatban azt jelent(het)i, hogy akár a féléves gyermek is lehet tesztköteles.

Lettország

A Lettországba érkező 11 év alatti gyermekektől nem kérnek negatív tesztet a belépéshez.

Litvánia

Március 10-től minden beutazónak 72 óránál nem régebbi negatív tesztet kell bemutatnia.

Ez alól mentesülnek a 16 év alattiak.

Luxemburg

Az indulást megelőzően 72 óránál nem régebben készült negatív PCR tesztet, vagy gyors antigén tesztet kell az utazáshoz papír alapon illetve elektronikus formában bemutatni.

Ez nem érvényes a 6 évesnél kisebb gyermekekre.

Málta

Aki nem kívánja letölteni a 14 napos karantént beutazása után, az választhatja a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet bemutatását. A máltai szabályozásban nem szerepel külön mentesítés gyermekeknek.

Németország

Németországban a 6 év alatti gyermekek mentesülnek a tesztkötelezettség alól.

Olaszország

A két éven aluli gyermekek mentesülnek a PCR/antigén teszt bemutatásának kötelezettsége alól

Portugália

Bármely országból érkező utasnak az indulás előtt 72 órán belül elvégzett negatív PCR tesztet kell bemutatnia, ez alól kivételt jelent a 2 évesnél fiatalabb gyermek.

Románia

A beoltott személlyel utazó, oltást nem kapott gyermekekre vonatkozóan nincs külön szabályozás, ezért az általános szabályok alapján kerülnek karanténba, azaz nincs külön enyhítés a gyermekeknek.

Mivel Magyarország járványügyi szempontból zöld besorolású, ezért jelenleg nincs sem teszt- sem karanténkötelezettség.

Spanyolország

A 6 év alatti kiskorúaknak nem szükséges teszttel rendelkezniük a Spanyolországba történő belépéshez.

Svédország

Svédországban nem kérnek negatív teszteredményt a kiskorúaktól, azaz csak 18 év felett van ez a kötelezettség a beutazáshoz.

Szlovákia

Szlovákiában egyelőre kötelező a karantén. A COVID–19 PCR teszt minden esetben legkorábban a karantén 8. napján végeztethető el, viszont a 10 évesnél fiatalabb gyermeket csak akkor szűrik, ha ezt a körzeti orvos vagy az illetékes regionális közegészségügyi hivatal elrendeli.

Szlovénia

Mentesül a karantén- illetve tesztkötelezettség alól a karanténba nem rendelt, illetve a Szlovén Köztársaságba beengedett közeli családtaggal együtt utazó 15 év alatti gyermek.

 
A teljes összeállítás megtalálható: ITT
(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai