hirdetés
hirdetés

Késve, de indul a szezon a mediterrán üdülőhelyeken

Az uniós turisztikai miniszterek vállalták, mindent megtesznek az európai turizmus gyors és teljes helyreállítása érdekében. Az ágazat adja az EU GDP-jének tizedét.

hirdetés

Görögország elindítja a turistaszezont, az egész évben nyitva tartó szállodák már június 1-jén kinyitnak, a többi hotel pedig június 15-én. Júliustól a charterjáratok is beindulnak a nyaralóhelyekre. A kormány csökkentette a közlekedési jegyek, a kávé, és az alkoholmentes italok áfáját (24 százalékról 13-ra). A görög miniszterelnök közölte, a beutazóknak nem kötelező a koronavírus teszt, de "tesztelhetik a látogatókat, és be kell tartani az egészségügyi protokollt."

A görög szállodások gőzerővel készülnek a szezonra. A legtöbb hotel meglehetősen rugalmasan kezeli a foglalásokat, így nem sokan mondták le eddig a szállásukat, de nem tudni, végül hányan érkeznek meg. – Mindent megteszünk majd azért, hogy a szobákból időben kijelentkezzenek, és azok 48 óráig üresen álljanak, hogy a szobában bármilyen potenciális szennyeződés eloszoljon – mondja a Palace Hotel Astir igazgatója, Philippe Roux-Dessarps. – Elválasztjuk a szobákat is, a különböző csoportok között nem lesz érintkezés, a családok együtt lehetnek, de elválasztjuk őket a többiektől, amennyire lehet.

A vendégek lázát érkezéskor és azután naponta megmérik. A személyzetet pedig gyakran tesztelik koronavírusra. A járvány kordában tartása szempontjából a távolságtartásnak még mindig központi jelentősége van. A napozóágyak között legalább négy méter távolság lesz. Ehhez a szállodáknak minden egyes extra négyzetméterre szüksége van. Az étkezéseket a szálloda nyílt tereiben szolgálják majd fel, az ételek elkészítésében külön biztonsági és higiéniai szabályokat alkalmaznak.

Olaszország is készül a nyaralók fogadására. Június 3-án megnyit az összes repülőtér a belföldi és a nemzetközi járatok előtt. És a szállodák zöme is várja már a vendégeket. "A valódi fordulópont határaink megnyitása lesz. Akiknek az ügyfelei 60 százalékban külföldiek, fontos tudniuk, mikortól érkezhetnek a vendégek" - mondja az egyik szálloda menedzsere. Az Európai Bizottság a múlt héten javasolta az utazási korlátozások fokozatos feloldását.

Franciaország egyelőre csak az indokolt esetben történő beutazást engedélyezte külföldről. A strandok megnyitottak, de a napozás, fürdőzés még tilos. A szlovén kormány 200 eurós belföldi utazási csekket tervez adni minden egyes állampolgárának, ezzel ösztönöz a belföldi nyaralásra a külföldre utazás helyett. Spanyolországban régiónként eltérő ütemben oldjak fel a korlátozásokat. Valószínű, hogy a szigetekre, így Mallorcára is hamarabb utazhatnak külföldiek, mint a nagyvárosokba. Barcelona csupán néhány napja nyitotta meg parkjait, strandjait saját lakosai előtt. A spanyol kormány is támogatja az ágazatot, de az összes nyaralóhelyen elvárja a társadalmi távolságtartás és a higiéniai szabályok szigorú betartását.

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai