hirdetés
hirdetés

Megdöbbentő újítás hajózik Alaszka felé

A világ első, dízel-elektromos üdülőhajója hétfőn futott ki első útjára Norvégiából, a Roald Amundsen ezután az Északnyugati átjárón át Alaszka felé indul, majd útját dél felé folytatva októberben éri el az Antarktiszt.

hirdetés

A világ első, részben akkumulátorral hajtott üdülőhajója hétfőn futott ki első útjára Norvégia északi részéről, a Roald Amundsent zord éghajlati viszonyok közötti hajózásra tervezték és maximálisan ötszáz utast szállíthat. Az üzemeltető hajótársaság szerint a Roald Amundsen elsősorban gázolajjal üzemel, azonban az ideális körülmények fennállása esetén a hajó 45-60 percig is képes kizárólag az akkumulátorai által hajtva haladni. A társaság becslése szerint a hajó akkumulátorainak használatával csökkenthető a felhasznált üzemanyag, továbbá a hajó szén-dioxid kibocsátása nagyjából húsz százalékkal alacsonyabb, mintha a hajó kizárólag gázolajjal működne. 

A Roald Amundsen a norvég Tromso községből ezen a héten az Északnyugati átjárón át Alaszka felé indul, majd útját dél felé folytatva októberben éri el az Antarktiszt. Az üdülőhajó Roald Amundsenről, a norvég felfedezőről kapta nevét, aki 1903-ban először hajózott ár az Északnyugati átjárón, majd expedíciójával ő érte el elsőként a Déli-sarkot, 1911-ben.

(forrás: portfolio.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai