hirdetés
hirdetés

Ne szomorkodjon, ha most nem jut el Barcelonába!

Ugyanis nem marad le a város legfőbb turisztikai látványosságáról: a járvány miatt csúszik a  Sagrada Família befejezése.

hirdetés

A koronavírus-járvány miatt nem készül el 2026-ra a barcelonai Sagrada Família bazilika, jelentette be szerdán az intézmény építési tanácsának elnöke.

hu.wikipedia.org
hu.wikipedia.org

"Lehetetlen teljesíteni a határidőt", fogalmazott Esteve Camps barcelonai sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy az építési munkálatok márciusban leálltak, és a kényszerű bezárás, valamint a csökkent látogatószám miatt jelentős bevételtől estek el.
 Az ikonikus épületet évente mintegy 4,5 millióan látogatják. Míg tavaly júliusban naponta átlagosan 15 600 turista váltott belépőjegyet, addig idén ugyanebben a hónapban mindössze kétezren jártak a bazilikában.
Erre az évre 103 millió eurós bevétellel terveztek, amelyből 55 millió eurót fordítottak volna az építkezésre, ehhez képest most arra számítanak, hogy a bevételek nem haladják meg a 17 millió eurót az év végéig. 
Esteve Camps elmondta, hogy a Sagrada Família nehezebb időket is átvészelt, példaként említette a polgárháború éveit, amikor leállt az építkezés. Hangsúlyozta, hogy mindig folytatódott a projekt megvalósítása, és ez most sem lesz másként. "A templom el fog készülni", jelentette ki, de nem adott meg új határidőt a befejezésre.
 Az eredeti elképzelés különben az volt, hogy hat év múlva, a tervező Antoni Gaudí halálának századik évfordulója alkalmából adják majd át az elkészült épületet.
 A katalán modernizmus jelképének számító, gótikus és szecessziós elemeket egyénien ötvöző bazilikának jelenleg 8 befejezett tornya van, ha kész lesz, összesen 18 tornya magasodik majd a környező házak fölé.
A bazilika alapkövét 1882-ben fektették le, Antoni Gaudí építész egy évvel később vette át a munkálatokat és a megszállottjává vált: mindent újra és újra áttervezett, 1910-től felhagyott egyéb munkáival. Az építkezésen remeteként élt, maga gyűjtött a költségekre egészen 1926. június 10-én bekövetkezett haláláig. Ekkor az épületnek még csak a negyede, egy torony és a keleti homlokzat volt kész.
 A Sagrada Família ma a világon az egyetlen még épülő emlékmű. A Születés Kapuja nevet viselő homlokzatát és a kriptát 2005-ben az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. 
Az épületet 2010. november 6-án XVI. Benedek pápa bazilika rangjára emelte és megszentelte. A templom működik, miséket celebrálnak benne, de a legtöbben turistaként érkeznek, hogy megcsodálják az épületet.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai