Pünkösdi Örökség Ünnep a Skanzenben

Pünkösdi Örökség Ünnep a Skanzenben 

Két napon át szellemi kulturális örökség bemutatók, színpadi produkciók, kézműves foglalkozások, zenei és táncos programok várják a látogatókat a Skanzenben.

„A városnak lehetnek turistái, de a város ne legyen a turistáké” 

Budapest is csatlakozott a fenntartható turizmusról és a kulturális örökség tiszteletéről szóló Barcelonai nyilatkozathoz. „Better Places To Live. Better Places To Visit” címmel 2018. április 19-én rendezett Barcelonában konferenciát a NECSTouR, a fenntartható és versenyképes turizmus európai régióinak hálózata. A workshoppal egybekötött találkozó mintegy 17 európai desztináció (Barcelona mellett Bécs, Bilbao, Brüsszel, Budapest, Cardiff, Dubrovnik, Girona, Graz, Hamburg, Helsinki, London, Madrid, München, Párizs, Reykjavík, Zürich) vezető szakértőinek részvételével zajlott. Budapestet a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) képviselte — tudtuk meg hétfőn a BFTK-tól.

Tematikus zöld utak Hajdú-Bihar megyében 

Új munkahelyek létrejöttét, a gazdasági növekedés javulását, és a természeti értékek hatékonyabb védelmét várja a hajdú-bihari önkormányzat attól a két, hamarosan induló nemzetközi projekttől, amelynek a nyerteseiről szóló döntést március 13-án hirdették ki Franciaországban.

Jelentős hasznot hozhat a megfelelően kezelt kulturális örökség 

Befejeződött a Forster Központ a kulturális örökség gazdasági és társadalmi hatásainak feltárását vizsgáló norvég projektje, amelynek eredményeiről hétfőn számoltak be a kutatók.

Évi 200 milliót ad a kormány határon túli, magyar vonatkozású örökségek védelmére 

Elfogadta a kormány a határon túli magyar vonatkozású épített kulturális örökség értékeinek feltárását, megóvását és megismertetését célzó Rómer Flóris Tervet - olvasható a Magyar Közlöny pénteki számában.

Haladnak a korral a svéd múzeumok 

Svéd múzeumok digitális eszközök segítségével szeretnék elérhetőbbé tenni az ország kulturális örökségét mind a regionális, mind az országos, mind a globális közönség számára - írja a brit Telegraph internetes kiadása.

Módosul az örökségvédelemről szóló törvény 

A Kormány benyújtotta a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV törvény módosítására vonatkozó javaslatát. Az indítvány tárgyalását november utolsó hetében kezdi meg a Parlament, döntés pedig december közepén születhet.

Kulturális örökség mesterszak indult a pécsi egyetemen 

Kulturális örökség tanulmányok mesterszakot indított a Pécsi Tudományegyetemen (PTE). Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár csütörtökön Pécsen, az új szak indítása alkalmából szervezett eseményen azt mondta: a kulturális iparra úgy kell tekinteni, mint Magyarország gazdasági fejlődésének egyik fontos elemére.

Kulturális fejlesztés a Felső-Tisza-vidéken 

Nyolc templomot érintő, csaknem kétmillió euró (620 millió forint) összértékű kulturális örökségvédelmi fejlesztés indult el a Felső-Tisza-vidéken.
Elbaltázott "restaurálás"

Elbaltázott "restaurálás" 

Emlékeznek még a spanyol nénire, aki moncsicsisre pingálta Jézus arcát. Kína nagy ország, ott sokkal durvábbat tudnak  - úgy restaurálnak, hogy az eredetiből semmi se marad, írja az Asiaport.

Mozgó múzeumba kerülnek kulturális örökségeink 

Novemberben a szlovéniai Mariborban találkoznak az Európai Unió által támogatott Sagittarius-projektben résztvevő nyolc ország  képviselői, hogy előkészítsék a program jövő évi zárását  - tájékoztatta lapunkat dr. Dávid Lóránt (PhD.), a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola Turizmus-, Területfejlesztési- és Idegennyelvi Intézetének igazgatója.

A Hild-villát is megkaphatja az MMA 

A XII. kerületi Hild-villa is a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tulajdonába kerülhet, ha az Országgyűlés megszavazza azt a zárószavazás előtti módosító javaslatot, amelyet Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter csütörtökön nyújtott be a köztestületről szóló törvényjavaslathoz.

Amerikában mutatkozik be Magyarország kulturális öröksége 

Célegyeneséhez érkezett az idei tíznapos washingtoni Smithsonian Folklife Festival (SFF) előkészítése, amelynek meghívott díszvendége Magyarország lesz.

Kulturális örökségvédelmi fejlesztés a Felső-Tisza vidéken 

Templomokhoz kapcsolódó, turisztikai kínálatbővítő kulturális örökségvédelmi fejlesztésbe kezdett a Felső-Tisza Vidéki Többcélú Kistérségi Társulás.

Egy napig látogatható a BGF impozáns Lotz Terme 

Egy napig látogatható lesz a Budapesti Gazdasági Főiskola impozáns Lotz Terme. A Főiskola Markó utcai épülete (1055 Budapest, Markó u. 29-31.) szeptember 15-én, szombaton 10-15 óra között a Kulturális Örökség Napjai keretén belül nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt.

Ellenszavazat nélkül ratifikálták a farói egyezményt 

A kulturális örökséghez való egyéni és közösségi jogot az egyetemes emberi jog részének nyilvánítja az Európa Tanács kulturális örökség társadalmi értékéről szóló farói keretegyezménye, amelyet hétfőn ellenszavazat nélkül ratifikált az Országgyűlés.

Magyarország aláírta a kulturális örökségvédelmi keretegyezményt 

2012. június 8-án Magyarország kormánya aláírta az Európa Tanács kulturális örökség társadalmi értékéről szóló, 2005-ös farói keretegyezményét. Ezzel hazánk jelentős lépést tett a kulturális örökség komplex védelme, kezelése és fenntartása érdekében. 

Örökségvédelmi programokat indít a román kulturális tárca 

Újabb örökségvédelmi programokat indít útjára a román kulturális minisztérium - jelentette be az európai örökség napja alkalmából Kelemen Hunor tárcavezető a Szilágy megyei Krasznán.

Megnyílik a szegedi vár is 

A szegedi vár nyugati tornyának maradványában, a szegedi Főügyészség alatt kalandozhatnak mindazok, akik részt vesznek a Kulturális Örökség Napján Szegeden.

Egyedülálló sárközi épületegyüttes került védelem alá Decsen 

A sárközi népi építészetben egyedülálló módon fennmaradt épületegyüttes került védelem alá Decsen, ahol 100-120 éves lakóházakat nyilvánítottak műemlékké.

Húszmillió látogatóra számítanak 

Ötven ország több ezer, egyébként ritkán felkereshető látnivalója és különleges programja várja az érdeklődőket a kulturális örökséget hagyományosan népszerűsítő szeptemberi rendezvénysorozaton.

Tizenegy nap alatt nyolcvanhat rendezvény Pécsen 

Színes, tartalmas és szórakoztató programkínálattal igyekszik ízelítőt adni Pécs és Magyarország kulturális örökségéből az Örökség Fesztivál - Pécsi Napok elnevezésű rendezvénysorozat, amelyet szeptember 15. és 25. között immár huszonegyedik alkalommal rendeznek meg a Dunántúl legnagyobb városában.

Európai Örökség cím az európai identitás megerősítésére 

A magyar Európai Uniós elnökség egyik jelentős eredménye, hogy az Unió kultúráért felelős miniszterei csütörtökön, május 19-én Brüsszelben elfogadták az Európai Örökség címről szóló politikai megállapodást, amellyel gyakorlatilag lezárult az erre vonatkozó érdemi döntési folyamat.

Önálló világörökségi törvényt terveznek 

Első körben hétfőn, május 16-án tárgyalhatja majd az Országgyűlés a világörökségi törvény tervezetét, amely széleskörű társadalmi egyeztetés után született meg - jelentette be csütörtökön a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalban megtartott sajtótájékoztatón Hammerstein Judit.

Nem történt Tokajban és Budapesten állapotromlás 

Rendkívüli ülést tartott hétfőn a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága (VÖMNB), világörökségi ügyekben a kulturális örökségért felelős miniszter tanácsadó testülete a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalban.

Perzsa szőnyeg a kulturális örökségek listáján 

Perzsa - így ismeri mindenki világszerte e szőnyegremekeket, amelyek szövési technikáját hivatalosan is védetté nyilvánították.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!