Tematikus zöld utak Hajdú-Bihar megyében

Új munkahelyek létrejöttét, a gazdasági növekedés javulását, és a természeti értékek hatékonyabb védelmét várja a hajdú-bihari önkormányzat attól a két, hamarosan induló nemzetközi projekttől, amelynek a nyerteseiről szóló döntést március 13-án hirdették ki Franciaországban.

A pályázatok összköltségvetése csaknem 3 millió euró (933 millió forint), amelyből a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat több mint 310 ezer eurót használhat fel. 

Pajna Zoltán a megyei közgyűlés elnöke elmondása alapján az egyik nyertes pályázat, az OUR WAY keretében induló projekt célja az európai természeti és kulturális örökség megőrzése, védelme, népszerűsítése és fejlesztése tematikus zöld utak kialakításável. A hajdú-bihari önkormányzat nyolc másik országgal partnerségben nyerte el a nemzetközi támogatást, a megvalósításban a magyarok mellett spanyol, ír, francia, lengyel, olasz, belga, bolgár és szlovén partner vesz részt. Az első időszakban a zöld utakkal kapcsolatos jó gyakorlatokat, működési modelleket térképezik fel. Ezen túlmenően feltárják a fenntartáshoz szükséges forrásokat, és új finanszírozási formákat is kidolgoznak, de a program turisztikai termékfejlesztést is finanszíroz - ismertette a szakember.

A másik projekt a gasztronómiai hagyományokra építve fejlesztené a gazdaságot. Az EUREGA pályázat célja, hogy erősítse az Európában fellelhető gasztronómiai régiókat, segítse a helyi kulináris kulturális örökség megőrzését. A hajdú-bihari önkormányzat a munkahelyteremtést és gazdasági növekedést is támogató Interreg Európa Programban nyert forrást hat másik országgal - Hollandia, Finnország, Spanyolország, Írország, Görögország és Románia - partnerségben használja fel.

A projekt egyik célja, hogy az egyes régiók jellegzetes ételeit és étkezési szokásait beillessze az európai, regionális és nemzeti fejlesztési stratégiákba. Ennek érdekében többek között megvizsgálják, hogyan erősíthetik a gasztronómia és a kreativitás szerepét az oktatásban, valamint, hogy milyen növekedési lehetőségek rejlenek a fenntartható turizmusban - magyarázta a program részleteit Tuska-Mátrai Melinda, az önkormányzat nemzetközi csoportjának vezetője. 

Forrás: MTI


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.