Nem jó adóellenőrnek lenni a Balatonnál

Nem jó adóellenőrnek lenni a Balatonnál 

A NAV ellenőreit többször érte atrocitás, így próbálták őket munkájukban akadályozni - előfordult, hogy rendőrt kellett hívni a vizsgálat befejezéséhez.
Láncdohányost fogtak Ferihegyen

Láncdohányost fogtak Ferihegyen 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy külföldi állampolgárnál 97 000 szál cigarettát találtak a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
Ha még nem adta be, nem késett le semmiről

Ha még nem adta be, nem késett le semmiről 

Természetesen az szja-bevallásról van szó. Ugyanis lehalt a NAV rendszere, emiatt meghosszabbították a beadási határidőt.
NAV-állásfoglalás a felszolgálási díjról

NAV-állásfoglalás a felszolgálási díjról 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a felszolgálási díj után fizetendő áfát érintő problémával kapcsolatban a NAV-hoz fordult, mert tavaly megjelent egy hivatalos tájékoztatás (2022/3. Adózási kérdés - Felszolgálási díj adómentessége), amely a korábbi gyakorlattal szemben nem tette volna lehetővé a jogosultak részére kifizetendő felszolgálási díj áfával történő csökkentését - tájékoztatta lapunkat az MVI.
Egészen szürreális akcióba kezdett a NAV

Egészen szürreális akcióba kezdett a NAV 

Tömény árverés címszóval hirdeti eladásra a NAV az általa lefoglalt szeszesitalokat.
Átfogó ellenőrzésre készül a NAV

Átfogó ellenőrzésre készül a NAV 

Célpontjai ezúttal a hazai szőlészetek, pincészetek.
NAV: külföldi nyaralás előtt célszerű tájékozódni a szabályokról

NAV: külföldi nyaralás előtt célszerű tájékozódni a szabályokról 

Külföldi nyaralás előtt célszerű tájékozódni az áruk kiviteli szabályairól vagy a házikedvencek utaztatásáról, mások vonatkoznak ugyanis az Európai Unió (EU) határain belüli, illetve azon kívüli utazásokra - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.
Kik vannak idén a NAV célkeresztjében?

Kik vannak idén a NAV célkeresztjében? 

A NAV bármikor, bárkit ellenőrizhet, de azért az egyes adóalanyok nem egyforma eséllyel kerülnek a hivatal látóterébe. Szerencsére a hatóság minden évben kiadja az aktuális ellenőrzési tervét, így ha nem is teljes bizonyossággal, de lehet tudni, mely területek, cégek és személyek számíthatnak intenzívebb ellenőrzésekre az év során. Az idei dokumentumot Karácsony Balázs, a magyarországi BDO adóigazgatója kivonatolta - tájékoztatta lapunkat a társaság.
Lényeges változás az online számlákkal kapcsolatban

Lényeges változás az online számlákkal kapcsolatban 

Október 5-i tájékoztatójuk szerint a NAV 2021. októberétől az elektronikus tárhelyen keresztül tájékoztatja a cégeket arról, ha sikertelen az online számláikkal kapcsolatos adatfeltöltés. Ezzel egy régi kifogást orvosolnak, hiszen többször előfordult, hogy hiba miatt az online számla adatszolgáltatás sikertelen volt, de erről a cégek nem, vagy csak későn szereztek tudomást – összegzi a Niveus Consulting Group.
NAV: egyre kevesebb a szabálytalanság a Balatonnál

NAV: egyre kevesebb a szabálytalanság a Balatonnál 

Egyre kevesebb a szabálytalanság a Balatonnál, két évvel ezelőtt még minden negyedik, az idén már csak minden hatodik balatoni vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai - közölte az adóhivatal szerdán az MTI-vel.

Az adó- és vámszabályokra is figyeljen külföldi utazásnál! 

Érdemes a külföldi nyaralás előtt tájékozódni az adó- és vámszabályokról, a szükséges engedélyekről, hogy az utazók megóvják magukat a felesleges adminisztrációtól vagy a pluszköltségektől - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfői közleményében.

Kérhetik a társasági adóelőleg elengedését a vendéglátósok 

Az MVI az alábbiakra szeretné felhívni a vendéglátó vállalkozások figyelmét.

A NAV-végrehajtások szüneteltetését kéri a kormánytól a szakma 

A Facebook-on 4800 szakmabeli felhasználót tömörítő Turisztikai Szektor Saját Érdekképviselete ismét a kormányhoz fordul segítségért, ezúttal a NAV-végrehajtások kapcsán.

Tíz nap múlva óriási bírságolásba kezdhet a NAV 

A koronavírus-járvány miatt eddig eltekintettek attól, ha valaki a július 1-től kötelezővé tett számlaadat-szolgálatást elmulasztotta, vagy rosszul hajtotta végre. Most viszont szeptember 30-án jön a türelmi idő vége és vele együtt a bírságok is.

Szakmai és adózási kérdésekről tárgyalt a NAV a vendéglátó ágazat képviselőivel 

A lehetséges együttműködési formákról és a vendéglátókat érintő adózási kérdésekről egyeztettek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a vendéglátó ágazat meghatározó képviselői.

Fekete utazásszervezéssel bukott meg egy nő Békésben 

Békés megyében kapcsolták le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai azt az utazásszervezőt, aki mindenféle engedély nélkül, saját szakállára szervezett buszos kirándulásokat. Adót nem fizetett, az utasainak pedig semmilyen jogi lehetőségük, biztosításuk nem lett volna kártérítésre, ha valami rosszul sül el az utazások alatt - olvasható a NAV honlapján.

Együttműködési megállapodást írt alá az MVI és a NAV 

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a vendéglátóhelyek adótudatos magatartásának elősegítése érdekében.

Csodafegyvere lesz a NAV-nak 

Blokkolhatja az élelmiszer-automatákat az adóhatóság.

115 milliós bírságot ért a balatoni szabálysértés 

Csaknem minden negyedik vállalkozásnál talált valami szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) balatoni ellenőrzéssorozatán, a kiszabott mulasztási bírság pedig megközelíti a 115 millió forintot.

Már csak egy hónap és büntet a NAV 

Az üzemeltetőknek még egy hónapjuk van az automaták regisztrálására az adóhivatalnál, augusztus 1-től a NAV már szigorúan ellenőrzi, hogy minden érintett eleget tett-e regisztrációs kötelezettségének - hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium.

NAV: adózási szempontból felnőttek a nyári munkát vállaló diákok 

A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak, bejelentésükre, adózásukra - a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével - ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

MVI – NAV közös konferencia 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága közös szervezésében 2019. május 29-én immáron harmadik alkalommal rendeztek szakmai konferenciát, ahol a vendéglátósok többek között a borravaló és a felszolgálási díj kezelésének legfontosabb szabályairól, a jövedéki termékeket érintő ellenőrzési gyakorlatról, valamint a vendéglátó-ipari vállalkozások esetében feltárt leggyakoribb hiányosságokról tájékozódhattak.

Online számlák: egyhavi haladék a NAV-tól az új formátum alkalmazására 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) május 2. helyett június 4-re tolta ki az online számla adatszolgáltatás új sémája szerinti jelentés határidejét - hívta fel a figyelmet az RSM Hungary.

Idén is lesz MVI és NAV egyeztetés 

Az áfáról és a jövedéki termékekről és a helyszíni ellenőrzésekről lesz szó a Magyar Vendéglátók Ipartestülete és a NAV közös konferenciáján.

A szálláshely-szolgáltatók figyelmet kapnak: a NAV-tól 

Komolyan elkezdte ellenőrizni a NAV a szálláshely-szolgáltatókat (booking.com, airbnb stb.), illetve az ezeken a portálokon hirdetőket a külföldről származó kontrolladatok alapján- írja az adózóna.hu.

Megjelent a NAV idei ellenőrzési terve 

Megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idei ellenőrzési terve, ez alapján kiemelten ellenőrzik az internetes kereskedelmet, az alkalmazottak bejelentését, a vám- és jövedéki szabályok betartását és az online számlaadat-szolgáltatást - közölte a hivatal szerdán az MTI-vel.

Vigyázzanak a csomagjaikra! 

Ezúttal a szállodások! Rászáll a NAV azokra akik az adóelkerülés érdekében bontják szét az utazási szolgáltatást. 200 adatbányászt is bevetnek.

Ha leválik a zárjegy... 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a levált vagy sérült zárjegyekkel kapcsolatos gyakorlati problémák megvitatása és rendezése érdekében konzultációs lehetőséget kért a NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságától. A felek közötti egyeztetésre 2018. szeptember 26-án került sor, amelyen mindkét szervezet illetékes szakértői képviseltették magukat.

Online pénztárgép 8 pontja 

Az utóbbi hetekben végzett fővárosi és balatoni ellenőrzéseken tapasztaltak nyomán nyolc pontban összegyűjtöttük azokat a legfontosabb tudnivalókat, amelyek ismerete segíti az online pénztárgépet használókat, hogy betartsák a vonatkozó szabályokat. A plusz egy tudnivaló pedig a mulasztás következményeire hívja fel a figyelmet - írja a nav.gov.hu.

Szabálytalanság: minden negyedik balatoni vállalkozásnál 

A Balatonnál július közepén tartott egyhetes ellenőrzéssorozat alatt minden negyedik vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot a  Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai, akik  csaknem háromezer vizsgálatot végeztek el

Élesítés előtt ellenőrzés 

07.31-én lejár a türelmi idő a NAV online számlaadatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére, 2018. július 31-ig regisztrálnia kell az érintett adózóknak a hatóságnál. A Billzone.eu arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy éles számlázás előtt ellenőrizzék, sikeres volt-e regisztrációjuk.

Balatoni vállalkozó, van félnivalója? 

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2018. július 16-tól fokozott jelenléttel, több száz revizor részvételével összehangoltan ellenőrzi a Balaton környéki települések kereskedőit - közölte honlapján a NAV.

Nagyban folyik a simlizés 

Egy héten keresztül tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési akciója a főváros nagy forgalmú szórakoztató negyedeiben, vendéglátóhelyein, vásárcsarnokaiban. Minden negyedik ellenőrzött vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot a hivatal munkatársai. A NAV-ellenőrök és a pénzügyőrök mellett a Rendőrség és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felügyelői is megjelentek a budapesti helyszíneken.

MVI - NAV konferencia 

Az MVI a NAV-val közösen ismét konferenciát szervez 2018. június 5-én kedden 10 órától az aktuális, vendéglátást érintő kérdésekről.

Mennyit számolhatok el benzinpénzként májusban? 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban májusban alkalmazható üzemanyagárakat.

Egyre tisztábban látszanak a Turizmusfejlesztési Hozzájárulás részletei 

A 2018. január elsejétől a vendéglátóhelyekre a kedvezményes áfa fejében kirótt 4%-os turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatban még a Turizmus & Vendég márciusi számába szánt cikkünkhöz kértük a NAV állásfoglalását. Az adóhatóság a cikkben olvashatókhoz küldött némi kiegészítést, amiből újabb részletek derülnek ki a hozzájárulás áthárításával kapcsolatban.

Van még idő február 26-ig? 

Az egyéni vállalkozóknak a személyi jövedelemadó (szja) bevallásukat idén február 26-áig kell eljuttatniuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), az 1+1 százalék felajánlásról május 22-éig dönthetnek - hívja fel a figyelmet a NAV csütörtökön.

Keddtől indul a januári bérek ellenőrzése 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a munkaügyi hatóságokkal közösen ellenőrzi azt, hogy a munkáltatók januárban a szabályokat betartva jelentették-e be dolgozóikat. Az adóhivatal, illetve a kormányhivatalok munkaügyi szakemberei azt vizsgálják, hogy dolgozók megkapták-e a 8 százalékkal megemelt minimálbért, illetve a 12 százalékkal magasabb összegű garantált bérminimumot — közölte hétfőn az NGM.

Áttért már a kivára, katára? 

December 31-én három – a vállalkozásoknak jelentős adómegtakarítást eredményező – választási határidő jár le. Az év utolsó napjáig választható a kisadózók tételes adója (kata) és a kisvállalati adó (kiva), - ha már január elsejétől ezen igen kedvező adózási módok egyike szerint kíván adózni a vállalkozó - illetve az alanyi mentesség az áfában. Ehhez mindössze annyit kell tenni, hogy 2017. december 31-én éjfélig az erre vonatkozó nyilatkozatot el kell juttatni az adóhivatalnak — figyelmeztetett közleményében az NGM.

Állásfoglalást kért az MVI a NAV-tól a turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatban 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete folyamatosan figyelemmel kíséri a vendéglátó vállalkozásokat érintő jogszabályi változásokat, ezért a jövő évtől fizetendő új közteher, a turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatban állásfoglalást kért a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.

NAV: eltérő szabályok vonatkoznak a rövid és a hosszú távú szobakiadásra 

Eltérő adószabályok vonatkoznak a hosszú távú és a rövid távú lakáskiadásra - hívta fel a figyelmet Kiss Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője kedden az M1 aktuális csatornán.

Alkalmi rendezvényeken is kötelező a számla- és nyugtaadás 

A nyári időszakban sok kereskedő és vendéglős kitelepül alkalmi rendezvényekre, sőt vannak, akik kifejezetten csak ilyen keretek között működnek, értékesítenek. A számla- vagy nyugtaadás az alkalmi rendezvényeken is kötelező, az pedig, hogy kell-e online pénztárgépet használni, a tevékenység statisztikai besorolásától függ - hívta fel a figyelmet az adóhatóság a honlapján. 

Green Holidays - lefoglalja a NAV a tulajdonos vagyoni részesedését, végrehajtás indult a SzállásOutlet Kft. ellen 

A cégbíróság elrendelte a július elején fizetésképtelenséget jelentett Green Holidays Kft. utazási iroda tagja (részvényese) vagyoni részesedésének lefoglalását, az erről szóló határozat a Cégközlönyben jelent meg.

NAV: június 30-ig kell átvenni az új jövedéki engedélyeket 

Június 30-ig kell átvenni és kitölteni a jövedéki engedélyes gazdálkodónak az ügyfélkapura érkező új jövedéki engedélyeket a július elsejével hatályos törvény szerint - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön.

A bérbeadó magánszemélyt számlaadásra kötelezi az áfatörvény 

Az online foglalási rendszeren, így például az Airbnb-n keresztül akár egy szobát vagy teljes ingatlant szálláshelyként bérbeadó magánszemélyeket számlaadási kötelezettség terheli - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a honlapján. 

NAV: számos változást hoz a jövedéki szabályozásban az új törvény 

Számos változást hoz a jövedéki szabályozásban az új jövedéki törvény, amely július 1-jén lép hatályba - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn. 

Előnyös állásfoglalást kapott Magyar Vendéglátók Ipartestülete a NAV-tól 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) két vendéglátást érintő adóügyi kérdésben, illetve gyakorlati problémával kapcsolatban hivatalos állásfoglalást kért a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól. Az egyik kérdés a borravaló kezelésére, míg a másik a vendéglátó üzleten belüli, előre megrendelt csoportos étkezéseket érintő áfa-szabályozás egyértelműsítésére vonatkozott. Az MVI által a NAV elnökének (egyben adóügyi államtitkárnak), Tállai Andrásnak küldött megkeresést a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete is támogatta — közölte szerdán az MVI.

Több a megbízható adózó 

Decemberhez képest húszezerrel több vállalkozás büszkélkedhet azzal, hogy megbízható minősítést kapott a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól. Idén már az „alvó” cégeket is kidobja a rendszer, ezért gazdasági teljesítmény nélkül egy cég sem kerülhet a megbízható kategóriába - tudtuk meg a NAV-tól.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!