Vigyázzanak a csomagjaikra!

Ezúttal a szállodások! Rászáll a NAV azokra akik az adóelkerülés érdekében bontják szét az utazási szolgáltatást. 200 adatbányászt is bevetnek.

Dr. Antalóczy Györgyné, könyvvizsgáló, adószakértő, főiskolai docens mint minden évben az idén is fáradhatatlan szorgalommal és alapossággal gyűjtötte egy csokorba a következő évre vonatkozó adóügyi változásokat, hogy tájékoztassa a Magyar Szállodák és Étteremek Szövetségének tagjait az őszi közgyűlésen.

A jelen jogszabály szerint egy szállodai szakembernek 62 adónemet kell ismernie és helyesen alkalmazni. Elmondta, hogy ebben az évben megváltozott az adóhatóság ellenőrzési gyakorlata, most már nem visszamenőleg ellenőriznek, hanem az aktuális jogkövető magatartást vizsgálják. Csak azoknál az adózóknál vizsgálódnak a múltra vonatkozóan is, amelyeknél adóelkerülés gyanúja merül fel. Az 1073 utazási irodából 270-et ellenőriztek az első félévben ezen elvek alapján és mindössze 5 iroda akadt fenn a rostán.

2019 első félévében a szociális hozzájárulási adó 19,5 százalékos, a második félévétől 17 százalékos lesz. A legkisebb cégek áfamentessége 8-ról 12 millióra nő 2019-ben. A szállodák tervezőit és a beruházókat érintheti, hogy jövőre megszűnik a kultúrális adó, informális nevén giccsadó, amelyet a homlokzatok és az utcakép magas minősége érdekében szedtek.

Eddig is sokat tudott spórolni az a szállodás, aki áttért a társasági adózásról a KIVA-ra, 2019-ben pedig tovább erősödhet az előny: a bevételi értékhatár 500 millióról 1 milliárdra emelkedik.

A magánszálláshely-kiadás rezsiköltségének adózását évek óta vita övezi. 2019-től azonban egyértelmű lesz a gyakorlat: a rezsi nem számít bele a jövedelem alapjába.

Antalóczyné saját kutatása szerint a szállodai szakmában a munkavállalóknak adott cafeteria juttatások aránya nem éri el a 20 százalékot. A szakember szerint azonban 2019-től érdemes lesz alkalmazni, mert most a bérbe beépítve a táppénz alapjául szolgál.

"A reggeli az 5 százalékos áfa hatálya alá esik, de ha pezsgős a bekészítés, az alkohol miatt a 27 százalékos áfa alkalmazandó rá. A kávé, ahol melegkonyhás ételkészítés is van 5, ahol nincs ott 27 százalékos áfavonzattal bír. A dobozos ice tea 27, a saját készítésű viszont csak 5 százalékos, és ugyanez vonatkozik a szódára is" - sorolta a szakember a kacifántos esettanulmányokat, majd felhívta a figyelmet a szálláshely-szolgáltatást érintő helyes adózásra.

Hiszen nem mindegy, hogy a szobát reggelivel kínáló félpanziós csomagot rendeli meg a vendég, vagy a szobát és külön a reggelit. Az előbbi esetében a teljes szolgáltatást, a szoba és a reggeli árát együttesen 18 százalékos áfa terheli, míg az utóbbinál a szoba árát 18 százalékos, a reggelijét pedig csak 5 százalékos áfa terheli. Ha a szolgáltató az elsőt reklámozza és azt rendeli meg a vendég, ő azonban a második eset szerint számláz, adóelkerülőnek tekinthető.

A jogász szakember hangsúlyozta, hogy 200, úgynevezett adatbányászt vettek fel a NAV-hoz, akiknek az a feladata, hogy utánanézzenek, vajon a szállásadó hirdetésében reklámozott szolgáltatás és a számlán szereplő szolgáltatás megegyezik-e. Ilyenkor a NAV a vendégeket is lekáderezi.

Forrás: Turizmus Online


Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.