Vigyázzanak a csomagjaikra!

Ezúttal a szállodások! Rászáll a NAV azokra akik az adóelkerülés érdekében bontják szét az utazási szolgáltatást. 200 adatbányászt is bevetnek.

Dr. Antalóczy Györgyné, könyvvizsgáló, adószakértő, főiskolai docens mint minden évben az idén is fáradhatatlan szorgalommal és alapossággal gyűjtötte egy csokorba a következő évre vonatkozó adóügyi változásokat, hogy tájékoztassa a Magyar Szállodák és Étteremek Szövetségének tagjait az őszi közgyűlésen.

A jelen jogszabály szerint egy szállodai szakembernek 62 adónemet kell ismernie és helyesen alkalmazni. Elmondta, hogy ebben az évben megváltozott az adóhatóság ellenőrzési gyakorlata, most már nem visszamenőleg ellenőriznek, hanem az aktuális jogkövető magatartást vizsgálják. Csak azoknál az adózóknál vizsgálódnak a múltra vonatkozóan is, amelyeknél adóelkerülés gyanúja merül fel. Az 1073 utazási irodából 270-et ellenőriztek az első félévben ezen elvek alapján és mindössze 5 iroda akadt fenn a rostán.

2019 első félévében a szociális hozzájárulási adó 19,5 százalékos, a második félévétől 17 százalékos lesz. A legkisebb cégek áfamentessége 8-ról 12 millióra nő 2019-ben. A szállodák tervezőit és a beruházókat érintheti, hogy jövőre megszűnik a kultúrális adó, informális nevén giccsadó, amelyet a homlokzatok és az utcakép magas minősége érdekében szedtek.

Eddig is sokat tudott spórolni az a szállodás, aki áttért a társasági adózásról a KIVA-ra, 2019-ben pedig tovább erősödhet az előny: a bevételi értékhatár 500 millióról 1 milliárdra emelkedik.

A magánszálláshely-kiadás rezsiköltségének adózását évek óta vita övezi. 2019-től azonban egyértelmű lesz a gyakorlat: a rezsi nem számít bele a jövedelem alapjába.

Antalóczyné saját kutatása szerint a szállodai szakmában a munkavállalóknak adott cafeteria juttatások aránya nem éri el a 20 százalékot. A szakember szerint azonban 2019-től érdemes lesz alkalmazni, mert most a bérbe beépítve a táppénz alapjául szolgál.

"A reggeli az 5 százalékos áfa hatálya alá esik, de ha pezsgős a bekészítés, az alkohol miatt a 27 százalékos áfa alkalmazandó rá. A kávé, ahol melegkonyhás ételkészítés is van 5, ahol nincs ott 27 százalékos áfavonzattal bír. A dobozos ice tea 27, a saját készítésű viszont csak 5 százalékos, és ugyanez vonatkozik a szódára is" - sorolta a szakember a kacifántos esettanulmányokat, majd felhívta a figyelmet a szálláshely-szolgáltatást érintő helyes adózásra.

Hiszen nem mindegy, hogy a szobát reggelivel kínáló félpanziós csomagot rendeli meg a vendég, vagy a szobát és külön a reggelit. Az előbbi esetében a teljes szolgáltatást, a szoba és a reggeli árát együttesen 18 százalékos áfa terheli, míg az utóbbinál a szoba árát 18 százalékos, a reggelijét pedig csak 5 százalékos áfa terheli. Ha a szolgáltató az elsőt reklámozza és azt rendeli meg a vendég, ő azonban a második eset szerint számláz, adóelkerülőnek tekinthető.

A jogász szakember hangsúlyozta, hogy 200, úgynevezett adatbányászt vettek fel a NAV-hoz, akiknek az a feladata, hogy utánanézzenek, vajon a szállásadó hirdetésében reklámozott szolgáltatás és a számlán szereplő szolgáltatás megegyezik-e. Ilyenkor a NAV a vendégeket is lekáderezi.

Forrás: Turizmus Online


Turisztikai fejlesztés Nógrádban

Turisztikai fejlesztés Nógrádban 

Jelentős felújításon esik át az 1973 óta működő Salgó Hotel.
Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen

Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen 

A Hunguest Hotels szállodaláncnál a lánc számos szállodája teljes körűen megújult, köztük hévízi egységeik is.
Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken

Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint eddig 2,4 millió belföldi és 2,6 millió nemzetközi turistát regisztráltak a hazai szálláshelyek.
Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén

Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén  

Két észak-magyarországi szálláshely nyerte el ma a nemzetközi Good Travel Seal minősítést, amelyet a világ egyik vezető fenntarthatósági turisztikai értékelőrendszereként tartanak számon.
MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly

MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly 

Márciusi trendriport a KSH adatai alapján.
Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál

Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál 

A Mövenpick bejelentette a Mövenpick Hotel Budapest Centre megnyitását.
Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra

Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra 

Évekkel ezelőtt, fejlesztés céljából zárt be az egri Hunguest Hotel Flóra azért, hogy 2024. december 18-án megújult külsővel és belsővel születhessen újjá.
A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke

A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke  

Május 7-én a nemrég újranyitott hajdúszoboszlói Hunguest Béke szállodában rendezik meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) keleti régióülését.  
Igazgatóváltás a Dorothea Hotel élén

Igazgatóváltás a Dorothea Hotel élén 

Az ötcsillagos budapesti belvárosi ház vezetése 2025 március elsejétől változott.
Új ötcsillagos ház nyílik Hévízen

Új ötcsillagos ház nyílik Hévízen 

Az ötcsillagos szállodában a vendégeket nem csak a luxus legmagasabb foka, hanem valódi testi-lelki feltöltődés várja.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.