Ha leválik a zárjegy...

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a levált vagy sérült zárjegyekkel kapcsolatos gyakorlati problémák megvitatása és rendezése érdekében konzultációs lehetőséget kért a NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságától. A felek közötti egyeztetésre 2018. szeptember 26-án került sor, amelyen mindkét szervezet illetékes szakértői képviseltették magukat.

A hatóság részéről dr. Minya Mihály igazgató úr köszöntötte a résztvevőket és hangsúlyozta a kölcsönös párbeszéd és kapcsolattartás fontosságát a felmerülő szakmai problémák megoldásában. Az MVI elnöke, Kovács László megköszönte a konzultáció lehetőségét és elmondta, hogy a vendéglátó vállalkozások oldaláról alapvető célként jelenik meg a jogszabálykövető magatartás, azonban vannak olyan rendelkezések, amelyek módosításra, illetve korszerűsítésre szorulnak. Az MVI képviselői a zárjegyeket érintő gyakorlati problémák között elsősorban arra hívták fel a figyelmet, hogy a nem megfelelő ragasztás miatt aránylag sokszor előfordul a zárjegyek leválása a palackokról, ezért minden esetben a zárjegy cseréjére vonatkozó, jogszabályban rögzített szigorú eljárásrend nem betartható. Erre tekintettel fontos lenne egy olyan megoldást találni, amely jogszabályi módosítás nélkül érdemben kezelné a fennálló gyakorlati problémát.

A NAV illetékes képviselői szerint a korábbiakhoz képest a hatályos rendelkezések nagyobb mozgásteret biztosítanak a vállalkozások számára a zárjegyproblémával érintett termék forgalmazására. Mindazonáltal a hazai és külföldi gyártók, illetve forgalmazók jelentős számára tekintettel, nagyban segítené a hatóság munkáját, ha kapnának egy kimutatást arról, hogy pontosan honnan származó és milyen típusú termékek esetében fordul elő a zárjegy leválása. Ennek alapján a hatóság kész megtenni a szükséges jelzést az érintett gyártók, illetve forgalmazók irányába.

Az igazgatóság szakterületi képviselői kérdésre elmondták, hogy a zárjegyköteles alkoholtermékek esetén a palack felbontása során a zárjegy eltépődik, így ezt követően egy esetleges ellenőrzés során a zárjegy adatainak megbízható ellenőrzésére nincs mód, ezért a bontott állapotban lévő alkoholtermékek esetén ezen szempontú ellenőrzés már nem alkalmazható minden esetben, többnyire a zárjegymaradvány, vagy annak nyoma (ragasztás) kerül szempontként ellenőrzésre, annak eldöntésére, hogy a termék legális csatornán került a kereskedőhöz, vagy sem. Ha a bontott alkoholterméken szereplő zárjegymaradványból nem azonosítható pontosan a termék legális forgalomba kerülése, azt egyéb, a palack címkéjén található gyártó, forgalmazó által rögzített adatokból, illetve a jövedéki termék eredetét hitelt érdemlően bizonyító okmányokból ellenőrzi a hatóság. Zárjegy „cseréjére” kizárólag annak sérülése, vagy leválása esetén jöhet szóba, csak ebben az esetben kell a vonatkozó jogszabályok rendelkezései szerint eljárni. A palackról teljes egészében levált, egész zárjegyek bejelentés nélkül történő megőrzése jogszabálysértést valósít meg.

A zárjeggyel kapcsolatos problémán kívül a megbeszélésen még felmerült kérdésként a borravaló ÁFA szempontjából történő kezelése, a felszolgálási díj mértékének az étlapon történő feltüntetése, valamint a dolgozóknak esetenként adandó 50%-os kedvezmény természetbeni juttatásoktól való elhatárolása is. Emellett az MVI a borravaló és a felszolgálási díj kezeléséről, illetve adóügyi vonatkozásairól készített egy tájékoztató anyagot, amelyet véleményezés céljából el fog juttatni a hatóság részére. Az MVI végezetül fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a vendéglátó vállalkozásokat érintő adóügyi és jövedéki szabályok áttekinthetősége érdekében, a NÉBIH által kiadott jó higiéniai gyakorlathoz hasonlóan a NAV is legyen partner egy jogszabályokon alapuló gyakorlati útmutató jövőbeni elkészítésében.

Forrás: Vendég & Hotel


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.