NAV-állásfoglalás a felszolgálási díjról

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a felszolgálási díj után fizetendő áfát érintő problémával kapcsolatban a NAV-hoz fordult, mert tavaly megjelent egy hivatalos tájékoztatás (2022/3. Adózási kérdés - Felszolgálási díj adómentessége), amely a korábbi gyakorlattal szemben nem tette volna lehetővé a jogosultak részére kifizetendő felszolgálási díj áfával történő csökkentését - tájékoztatta lapunkat az MVI.

A felszolgálási díjjal kapcsolatos jogértelmezési kérdés tekintetében a NAV arról tájékoztatta az MVI-t a jogalkotóval történt egyeztetéseket követően, hogy a felszolgálási díj jogcímén befolyt áfával számított (bruttó) összegnek az áfa nélkül számított (nettó) összegét kell a felosztás szabályairól, arányáról megkötött megállapodás alapján felosztani a felszolgálási díjra jogosult magánszemélyek között, és az így egy főre jutó összeget a magánszemély jövedelmét terhelő társadalombiztosítási járulék összegével csökkentve kell a jogosultak részére kifizetni. Ugyanakkor a beszedett felszolgálási díj bruttó összege az egyébként a kifizetőt terhelő más közterhekkel (pl. turizmusfejlesztési hozzájárulás, kisvállalati adó) nem csökkenthető.



A részletes NAV-os tájékoztató:

Tisztelt Főtitkár Asszony!

A felszolgálási díjjal kapcsolatos jogszabályi értelmezés tárgyú megkeresésére az alábbi tájékoztatást adom.

Az általános forgalmi adó (a továbbiakban: áfa) tekintetében a vendéglátóhely által nyújtott szolgáltatás adóalapja az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 65. §-a szerint az a pénzben kifejezett ellenérték, amelyet a jogosult kap, vagy kapnia kell a szolgáltatás igénybevevőjétől.

A kötelező jelleggel történő felszolgálási díj fizetési kötelezettségét – a nem az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény hatálya alá tartozó – egyes ágazati jogszabályok szerint fel kell tüntetni a vendéglátóhelyen. Ennek megfelelően a felszolgálási díj a vendégek előtt úgy jelenik meg, mint annak az ellenértéknek a része, amelyet a vendéglátási szolgáltatás igénybevételéért kell fizetni. A felszolgálási díj esetében tehát egyértelmű, hogy az, az Áfa tv. 13. §-a szerinti szolgáltatásnyújtás ellenértékének, ezáltal az Áfa tv. 65. § szerinti adóalap részének minősül, és a szolgáltatásra egyébként irányadó adómértékkel adózik.

A felszolgálási díjat az ismertetett rendelkezések alapján áfa fizetési kötelezettség terheli, azonban a Magyar Vendéglátók Ipartestületének megkeresése alapján jogértelmezési probléma merült fel azzal kapcsolatban, hogy a vendéglátásban közvetlenül közreműködők részére kifizetendő felszolgálási díjat a felszolgálási díj után fizetendő áfával csökkentheti-e a felosztás és kifizetés előtt a kifizető. A 2022/3. sz. Adózási kérdés alapján a felszolgálási díj összege az alkalmazottak részére történő felosztás és kifizetés előtt nem lenne csökkenthető az egyébként a kifizetőt terhelő közterhekkel, így az áfával sem.

Ezen jogértelmezés alapján a felszolgálási díj után fizetendő – és egyébként az ellenérték részeként a vendégektől beszedett – és a költségvetés részére befizetendőként elszámolandó áfát úgy kellene a kifizetőnek megfizetnie, hogy azt nem vonhatja le a felszolgálási díjra jogosult magánszemélyektől.

A felszolgálási díj mértékének megállapításáról, valamint a felszolgálási díj alkalmazásának és felhasználásának szabályairól szóló 71/2005. (IX. 27.) GKM rendelet (a továbbiakban: GKM rendelet) 1. § (4) bekezdése alapján a felszámított felszolgálási díjat havonta kell a vendéglátásban közvetlenül - az üzletben - közreműködőknek kifizetni. A kifizetésnek meg kell egyeznie a felszolgálási díj befolyt összegének - külön jogszabályokban meghatározott - adókkal és járulékokkal csökkentett hányadával, azonban a jogszabály nem nevesíti azon adónemeket, amelyek a számítás során figyelembe vehetők.

A felszolgálási díj, mint kifizetési jogcím bevezetésének célja az volt, hogy a vendéglátásban közvetlenül közreműködő magánszemélyek (felszolgáló, szakács stb.) átlátható formában, személyi jövedelemadó mentesen kapják meg a vendégtől közvetlenül származó összeget, de úgy, hogy ez az összeg alapot képezzen a társadalombiztosítási ellátások igénybevétele szempontjából. A felszolgálási díj címén megszerzett összeg a foglalkoztatottak járulékalapot képező jövedelmének minősül, amely után foglalkoztatottnak társadalombiztosítási járulékot kell fizetnie. A felszolgálási díj alapot képez valamennyi társadalombiztosítási pénzbeli ellátás igénybevétele szempontjából és az azt terhelő 18,5 % társadalombiztosítási járulékot - a munkabérhez hasonlóan – a kifizetőnek kell megállapítania és levonnia a felszolgálási díj összegéből.

Ugyanakkor a GKM rendeletből nem következik az az értelmezés, hogy a felszolgálási díj összege az alkalmazottak részére történő felosztás és kifizetés előtt csökkenthető lenne az egyébként a kifizetőt terhelő közterhekkel (pl. turizmusfejlesztési hozzájárulás, kisvállalati adó) is.

Álláspontunk szerint a felszolgálási díj jogcímén befolyt áfával számított (bruttó) összegnek az áfa nélkül számított (nettó) összegét kell a felosztás szabályairól, arányáról megkötött megállapodás alapján felosztani a felszolgálási díjra jogosult magánszemélyek között, és az így egy főre jutó összeget a magánszemély jövedelmét terhelő társadalombiztosítási járulék összegével csökkentve kell a jogosultak részére kifizetni.

Ez azt jelenti, hogy a beszedett felszolgálási díj bruttó összege az alkalmazottak részére történő felosztás és kifizetés előtt az áfa összegével csökkenthető, azonban az, egyébként a kifizetőt terhelő más közterhekkel nem csökkenthető.

Tájékoztatom, hogy a válaszlevél tartalma szakmai véleménynek minősül, kötelező jogi erővel nem bír.

Tisztelettel:
 
Horváth Gábor
főosztályvezető
 
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Központi Irányítás
Ellenőrzési Főosztály

 


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.