NAV-állásfoglalás a felszolgálási díjról

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a felszolgálási díj után fizetendő áfát érintő problémával kapcsolatban a NAV-hoz fordult, mert tavaly megjelent egy hivatalos tájékoztatás (2022/3. Adózási kérdés - Felszolgálási díj adómentessége), amely a korábbi gyakorlattal szemben nem tette volna lehetővé a jogosultak részére kifizetendő felszolgálási díj áfával történő csökkentését - tájékoztatta lapunkat az MVI.

A felszolgálási díjjal kapcsolatos jogértelmezési kérdés tekintetében a NAV arról tájékoztatta az MVI-t a jogalkotóval történt egyeztetéseket követően, hogy a felszolgálási díj jogcímén befolyt áfával számított (bruttó) összegnek az áfa nélkül számított (nettó) összegét kell a felosztás szabályairól, arányáról megkötött megállapodás alapján felosztani a felszolgálási díjra jogosult magánszemélyek között, és az így egy főre jutó összeget a magánszemély jövedelmét terhelő társadalombiztosítási járulék összegével csökkentve kell a jogosultak részére kifizetni. Ugyanakkor a beszedett felszolgálási díj bruttó összege az egyébként a kifizetőt terhelő más közterhekkel (pl. turizmusfejlesztési hozzájárulás, kisvállalati adó) nem csökkenthető.A részletes NAV-os tájékoztató:

Tisztelt Főtitkár Asszony!

A felszolgálási díjjal kapcsolatos jogszabályi értelmezés tárgyú megkeresésére az alábbi tájékoztatást adom.

Az általános forgalmi adó (a továbbiakban: áfa) tekintetében a vendéglátóhely által nyújtott szolgáltatás adóalapja az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 65. §-a szerint az a pénzben kifejezett ellenérték, amelyet a jogosult kap, vagy kapnia kell a szolgáltatás igénybevevőjétől.

A kötelező jelleggel történő felszolgálási díj fizetési kötelezettségét – a nem az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény hatálya alá tartozó – egyes ágazati jogszabályok szerint fel kell tüntetni a vendéglátóhelyen. Ennek megfelelően a felszolgálási díj a vendégek előtt úgy jelenik meg, mint annak az ellenértéknek a része, amelyet a vendéglátási szolgáltatás igénybevételéért kell fizetni. A felszolgálási díj esetében tehát egyértelmű, hogy az, az Áfa tv. 13. §-a szerinti szolgáltatásnyújtás ellenértékének, ezáltal az Áfa tv. 65. § szerinti adóalap részének minősül, és a szolgáltatásra egyébként irányadó adómértékkel adózik.

A felszolgálási díjat az ismertetett rendelkezések alapján áfa fizetési kötelezettség terheli, azonban a Magyar Vendéglátók Ipartestületének megkeresése alapján jogértelmezési probléma merült fel azzal kapcsolatban, hogy a vendéglátásban közvetlenül közreműködők részére kifizetendő felszolgálási díjat a felszolgálási díj után fizetendő áfával csökkentheti-e a felosztás és kifizetés előtt a kifizető. A 2022/3. sz. Adózási kérdés alapján a felszolgálási díj összege az alkalmazottak részére történő felosztás és kifizetés előtt nem lenne csökkenthető az egyébként a kifizetőt terhelő közterhekkel, így az áfával sem.

Ezen jogértelmezés alapján a felszolgálási díj után fizetendő – és egyébként az ellenérték részeként a vendégektől beszedett – és a költségvetés részére befizetendőként elszámolandó áfát úgy kellene a kifizetőnek megfizetnie, hogy azt nem vonhatja le a felszolgálási díjra jogosult magánszemélyektől.

A felszolgálási díj mértékének megállapításáról, valamint a felszolgálási díj alkalmazásának és felhasználásának szabályairól szóló 71/2005. (IX. 27.) GKM rendelet (a továbbiakban: GKM rendelet) 1. § (4) bekezdése alapján a felszámított felszolgálási díjat havonta kell a vendéglátásban közvetlenül - az üzletben - közreműködőknek kifizetni. A kifizetésnek meg kell egyeznie a felszolgálási díj befolyt összegének - külön jogszabályokban meghatározott - adókkal és járulékokkal csökkentett hányadával, azonban a jogszabály nem nevesíti azon adónemeket, amelyek a számítás során figyelembe vehetők.

A felszolgálási díj, mint kifizetési jogcím bevezetésének célja az volt, hogy a vendéglátásban közvetlenül közreműködő magánszemélyek (felszolgáló, szakács stb.) átlátható formában, személyi jövedelemadó mentesen kapják meg a vendégtől közvetlenül származó összeget, de úgy, hogy ez az összeg alapot képezzen a társadalombiztosítási ellátások igénybevétele szempontjából. A felszolgálási díj címén megszerzett összeg a foglalkoztatottak járulékalapot képező jövedelmének minősül, amely után foglalkoztatottnak társadalombiztosítási járulékot kell fizetnie. A felszolgálási díj alapot képez valamennyi társadalombiztosítási pénzbeli ellátás igénybevétele szempontjából és az azt terhelő 18,5 % társadalombiztosítási járulékot - a munkabérhez hasonlóan – a kifizetőnek kell megállapítania és levonnia a felszolgálási díj összegéből.

Ugyanakkor a GKM rendeletből nem következik az az értelmezés, hogy a felszolgálási díj összege az alkalmazottak részére történő felosztás és kifizetés előtt csökkenthető lenne az egyébként a kifizetőt terhelő közterhekkel (pl. turizmusfejlesztési hozzájárulás, kisvállalati adó) is.

Álláspontunk szerint a felszolgálási díj jogcímén befolyt áfával számított (bruttó) összegnek az áfa nélkül számított (nettó) összegét kell a felosztás szabályairól, arányáról megkötött megállapodás alapján felosztani a felszolgálási díjra jogosult magánszemélyek között, és az így egy főre jutó összeget a magánszemély jövedelmét terhelő társadalombiztosítási járulék összegével csökkentve kell a jogosultak részére kifizetni.

Ez azt jelenti, hogy a beszedett felszolgálási díj bruttó összege az alkalmazottak részére történő felosztás és kifizetés előtt az áfa összegével csökkenthető, azonban az, egyébként a kifizetőt terhelő más közterhekkel nem csökkenthető.

Tájékoztatom, hogy a válaszlevél tartalma szakmai véleménynek minősül, kötelező jogi erővel nem bír.

Tisztelettel:
 
Horváth Gábor
főosztályvezető
 
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Központi Irányítás
Ellenőrzési Főosztály

 


Életműdíj a villányi borásznak

Életműdíj a villányi borásznak 

A most díjazott villányi szakembert a 2017-ben alapított Életmű Díj átadásán családtagjai, a Magyar Bor Akadémia tagjai és barátai köszöntötték.
Szalonnás fagylalt és többezer dolláros nuggets: amerikai mekikben tesztelték az AI-t

Szalonnás fagylalt és többezer dolláros nuggets: amerikai mekikben tesztelték az AI-t 

A technológia már a kezdetek kezdetén ellentmondásos volt, bár eleinte csak azért aggódott mindenki, hogy a mesterséges intelligencia elveszi majd az emberek munkáját.
Görögnek már a vevők felé a magyar görög dinnyék

Görögnek már a vevők felé a magyar görög dinnyék 

Jövő hétvégétől érkeznek a Lidl Magyarország raktáraiba a kizárólag magyar termelőktől és beszállítóktól származó görögdinnyék.
Kiderült, ki a legjobb fagylaltkészítő mester

Kiderült, ki a legjobb fagylaltkészítő mester 

Fazekas Ádám kétszázhuszonhét ponttal és három koronával ugrott a nemzetközi dobogó legfelső fokára.
Újabb világsztár reklámoz egy HELL-terméket

Újabb világsztár reklámoz egy HELL-terméket 

Először Bruce Willis, majd az olasz szívtipró, Michele Morrone után újabb világsztárt mondott igent a HELL felkérésére.
Cipőt a cipőboltból, BalatonBort a Balatontól!

Cipőt a cipőboltból, BalatonBort a Balatontól! 

Június 16-án a tihanyi Balaton Pikniken tartotta a Balatoni Kör a BalatonBor, Hegybor premier rendezvényét. Itt megtudhattuk idén melyik tó körüli pincészetek adják majd a legjobb fröccsbort?
Új visszaváltási megoldások a vendéglátás és a rendezvények számára

Új visszaváltási megoldások a vendéglátás és a rendezvények számára 

Fontos információk az új visszaváltási rendszerrel kapcsolatban.
Bezárt a Rutin Budaörsön

Bezárt a Rutin Budaörsön 

Pallag Dávid alapító-tulajdonos videóban mesélt a helyzetről.
Exkluzív csúcsgasztronómiai találkozó a Bükk lábánál

Exkluzív csúcsgasztronómiai találkozó a Bükk lábánál 

Borsod vármegyébe érkezik a legendás Thummerer Pincészet országjárása.
Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből

Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből 

Utoljára 2020-ban volt nyereséges a cég, bár akkor is mindössze 3,3 milliós profitot könyvelhetett el.