NAV-állásfoglalás a felszolgálási díjról

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a felszolgálási díj után fizetendő áfát érintő problémával kapcsolatban a NAV-hoz fordult, mert tavaly megjelent egy hivatalos tájékoztatás (2022/3. Adózási kérdés - Felszolgálási díj adómentessége), amely a korábbi gyakorlattal szemben nem tette volna lehetővé a jogosultak részére kifizetendő felszolgálási díj áfával történő csökkentését - tájékoztatta lapunkat az MVI.

A felszolgálási díjjal kapcsolatos jogértelmezési kérdés tekintetében a NAV arról tájékoztatta az MVI-t a jogalkotóval történt egyeztetéseket követően, hogy a felszolgálási díj jogcímén befolyt áfával számított (bruttó) összegnek az áfa nélkül számított (nettó) összegét kell a felosztás szabályairól, arányáról megkötött megállapodás alapján felosztani a felszolgálási díjra jogosult magánszemélyek között, és az így egy főre jutó összeget a magánszemély jövedelmét terhelő társadalombiztosítási járulék összegével csökkentve kell a jogosultak részére kifizetni. Ugyanakkor a beszedett felszolgálási díj bruttó összege az egyébként a kifizetőt terhelő más közterhekkel (pl. turizmusfejlesztési hozzájárulás, kisvállalati adó) nem csökkenthető.



A részletes NAV-os tájékoztató:

Tisztelt Főtitkár Asszony!

A felszolgálási díjjal kapcsolatos jogszabályi értelmezés tárgyú megkeresésére az alábbi tájékoztatást adom.

Az általános forgalmi adó (a továbbiakban: áfa) tekintetében a vendéglátóhely által nyújtott szolgáltatás adóalapja az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 65. §-a szerint az a pénzben kifejezett ellenérték, amelyet a jogosult kap, vagy kapnia kell a szolgáltatás igénybevevőjétől.

A kötelező jelleggel történő felszolgálási díj fizetési kötelezettségét – a nem az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény hatálya alá tartozó – egyes ágazati jogszabályok szerint fel kell tüntetni a vendéglátóhelyen. Ennek megfelelően a felszolgálási díj a vendégek előtt úgy jelenik meg, mint annak az ellenértéknek a része, amelyet a vendéglátási szolgáltatás igénybevételéért kell fizetni. A felszolgálási díj esetében tehát egyértelmű, hogy az, az Áfa tv. 13. §-a szerinti szolgáltatásnyújtás ellenértékének, ezáltal az Áfa tv. 65. § szerinti adóalap részének minősül, és a szolgáltatásra egyébként irányadó adómértékkel adózik.

A felszolgálási díjat az ismertetett rendelkezések alapján áfa fizetési kötelezettség terheli, azonban a Magyar Vendéglátók Ipartestületének megkeresése alapján jogértelmezési probléma merült fel azzal kapcsolatban, hogy a vendéglátásban közvetlenül közreműködők részére kifizetendő felszolgálási díjat a felszolgálási díj után fizetendő áfával csökkentheti-e a felosztás és kifizetés előtt a kifizető. A 2022/3. sz. Adózási kérdés alapján a felszolgálási díj összege az alkalmazottak részére történő felosztás és kifizetés előtt nem lenne csökkenthető az egyébként a kifizetőt terhelő közterhekkel, így az áfával sem.

Ezen jogértelmezés alapján a felszolgálási díj után fizetendő – és egyébként az ellenérték részeként a vendégektől beszedett – és a költségvetés részére befizetendőként elszámolandó áfát úgy kellene a kifizetőnek megfizetnie, hogy azt nem vonhatja le a felszolgálási díjra jogosult magánszemélyektől.

A felszolgálási díj mértékének megállapításáról, valamint a felszolgálási díj alkalmazásának és felhasználásának szabályairól szóló 71/2005. (IX. 27.) GKM rendelet (a továbbiakban: GKM rendelet) 1. § (4) bekezdése alapján a felszámított felszolgálási díjat havonta kell a vendéglátásban közvetlenül - az üzletben - közreműködőknek kifizetni. A kifizetésnek meg kell egyeznie a felszolgálási díj befolyt összegének - külön jogszabályokban meghatározott - adókkal és járulékokkal csökkentett hányadával, azonban a jogszabály nem nevesíti azon adónemeket, amelyek a számítás során figyelembe vehetők.

A felszolgálási díj, mint kifizetési jogcím bevezetésének célja az volt, hogy a vendéglátásban közvetlenül közreműködő magánszemélyek (felszolgáló, szakács stb.) átlátható formában, személyi jövedelemadó mentesen kapják meg a vendégtől közvetlenül származó összeget, de úgy, hogy ez az összeg alapot képezzen a társadalombiztosítási ellátások igénybevétele szempontjából. A felszolgálási díj címén megszerzett összeg a foglalkoztatottak járulékalapot képező jövedelmének minősül, amely után foglalkoztatottnak társadalombiztosítási járulékot kell fizetnie. A felszolgálási díj alapot képez valamennyi társadalombiztosítási pénzbeli ellátás igénybevétele szempontjából és az azt terhelő 18,5 % társadalombiztosítási járulékot - a munkabérhez hasonlóan – a kifizetőnek kell megállapítania és levonnia a felszolgálási díj összegéből.

Ugyanakkor a GKM rendeletből nem következik az az értelmezés, hogy a felszolgálási díj összege az alkalmazottak részére történő felosztás és kifizetés előtt csökkenthető lenne az egyébként a kifizetőt terhelő közterhekkel (pl. turizmusfejlesztési hozzájárulás, kisvállalati adó) is.

Álláspontunk szerint a felszolgálási díj jogcímén befolyt áfával számított (bruttó) összegnek az áfa nélkül számított (nettó) összegét kell a felosztás szabályairól, arányáról megkötött megállapodás alapján felosztani a felszolgálási díjra jogosult magánszemélyek között, és az így egy főre jutó összeget a magánszemély jövedelmét terhelő társadalombiztosítási járulék összegével csökkentve kell a jogosultak részére kifizetni.

Ez azt jelenti, hogy a beszedett felszolgálási díj bruttó összege az alkalmazottak részére történő felosztás és kifizetés előtt az áfa összegével csökkenthető, azonban az, egyébként a kifizetőt terhelő más közterhekkel nem csökkenthető.

Tájékoztatom, hogy a válaszlevél tartalma szakmai véleménynek minősül, kötelező jogi erővel nem bír.

Tisztelettel:
 
Horváth Gábor
főosztályvezető
 
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Központi Irányítás
Ellenőrzési Főosztály

 


Új koktélok és pezsgőpremierek: indul a szezon a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek: indul a szezon a főváros tetején 

A téli szünet után ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.