Ez történt az Ukrajnában ragadt Wizz Air-repülőgépekkel

Ez történt az Ukrajnában ragadt Wizz Air-repülőgépekkel 

Egy olasz cikk alapján elterjedt, hogy a Wizz Air örökre elveszítette két repülőgépét Ukrajnában. Csakhogy a légitársaság most részletes cáfolatot küldött és tisztázta a helyzetet.
Hét Banksy-alkotás Ukrajnában, közülük az egyik most bélyegre került

Hét Banksy-alkotás Ukrajnában, közülük az egyik most bélyegre került 

Hét, Ukrajnában felbukkant graffitiről ismerte el már korábban az arctalan street-art művész, Banksy, hogy az ő alkotása. A falfestmények többek között Kijevben, Irpin külvárosában és Borodyanka városában, tehát az orosz bombázások által leginkább sújtott helyeken tűntek fel, írja a The Art Newspaper.  
Ukrajnában tűnt fel egy újabb Banksy-falfestmény

Ukrajnában tűnt fel egy újabb Banksy-falfestmény 

A világhírű brit művész ezúttal egy lebombázott borodjankai épületre festett fel titokzatos körülmények közt egy tornászlányt, aki törmelékek között kézen áll.
Ezeket az utazókat a háború sem tartóztatja fel

Ezeket az utazókat a háború sem tartóztatja fel 

Ultraortodox zsidók tömegei szokásos zsidó újévi zarándoklatukra Ukrajnába, Uman városba tartanak a figyelmeztetések ellenére - jelentette a helyi média.
Hová tűntek az ukrán repülők?

Hová tűntek az ukrán repülők? 

Az immár fél éve tartó orosz agresszió teljesen lenullázta az ukrán polgári repülést. Az utasszállító gépek egy része külföldi reptereken állomásozik, a teherfuvarozás viszont tovább működik - igaz, csak az ország határain kívül - írja laptársunk, az mfor.hu.
Szlovénia még gondolkodik az oroszok turistavízumáról

Szlovénia még gondolkodik az oroszok turistavízumáról 

Szlovénia továbbra is "az EU-tagállamokkal közösen keresi a megoldásokat", viszont a külügyminisztérium szerint Ljubljana még nem döntött az orosz állampolgárok turistavízumának felfüggesztésére tett javaslatról.
Családi pihenésre is invitál Ukrajna

Családi pihenésre is invitál Ukrajna 

Látogasd meg most Ukrajnát! – invitál a VisitUkrainetoday információs portál. Bár azt hihetnénk, hogy a háborúban a múzsák – meg a turizmus – hallgatnak, szó sincs erről - írja laptársunk, az mfor.hu.
Padlón Ukrajna mezőgazdasága

Padlón Ukrajna mezőgazdasága 

Ukrajna délkeleti részein a háborús pusztítás a termőterület 90 százalékát használhatatlanná tette.
Irányváltás: “lecserélik” az olajat

Irányváltás: “lecserélik” az olajat 

Az Ukrajnában zajló katonai konfliktus és az Oroszországgal szemben érvénybe léptetett szankciók nagy felfordulást okoztak a piacokon, többek között a nyersanyagoknál is. 
Rendkívüli bejelentés a Wizz Airtől

Rendkívüli bejelentés a Wizz Airtől 

Oroszországi járatairól tette közzé a légitársaság.

További szabad helyek a Wizz Airtől a menekültek számára 

A Wizz Air bejelentette, hogy az ukrán menekültek számára továbbra is jelentős számú szabad hely érhető el az ukrán határmenti országokból induló összes európai járatára. A légitársaság az ingyenes repülőjegyek felhasználásának időszakát szintén meghosszabbította április 10-ig - tájékoztatta lapunkat a légitársaság.

A következő cégek függesztik fel oroszországi működésüket 

A cégek is elmondták véleményüket az oroszok által indított háborúról: kivonulással, szolgáltatások leállításával jelzik, hogy nem értenek egyet az agresszióval.   

Léghajós demonstráció Ukrajnáért 

A ballonokkal a tervek szerint átrepültek volna a vilnius-i orosz nagykövetség felett is, azonban a szél elfújta őket.

A Kifli segít az ukrán határ menti településeken 

Vásárlóival összefogva küld adományokat a Kifli.hu az Ukrajnából menekültek megsegítésére. A webshopból vásárolva, a kiszállítást a cég raktárába kérve a vásárlók adományokat adhatnak le, ezeket a Kifli.hu Záhonyba juttatja el a rászorulókat segítő civil összefogásnak. 

Szálláshelyek is segítenek az Ukrajnából menekülőknek 

Most az Airbnb tett bejelentést, de a napokban számos szálláshely ajánlotta fel szobáit a humanitárius katasztrófa áldozatainak.

Hatalmas pofon a lábadozó európai turizmusnak? 

Az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus várhatóan nagy hatással lesz a régió, de talán az egész kontinens a járványból kilábaló turizmusára, nem beszélve az Ukrajnával határos Magyarországról...

Tíz légitársaság azonnali hatállyal felfüggesztette ukrajnai járatait 

Ukrajna infrastrukturális minisztere leszögezte, hogy az ország légtere továbbra is nyitva marad, annak ellenére, hogy tíz légitársaság fefüggesztette vagy módosította menetrend szerinti járatait a növekvő feszültség miatt.

Ne most tervezzen ukrajnai körutazást! 

Az ukrajnai utazás elhalasztását javasolja a konzuli szolgálat, olvasható honlapjuk most megjelent ajánlásában.

Nagyot bővít a Wizz Air Ukrajnában 

A Wizz Air nagyszabású bővítést indít az ukrán piacon, ahol az eddigiekhez képest dupla akkora kapacitással lesz jelen. A döntés előzménye, hogy Ukrajna 2021. október 12-én az Európai Unióval közösen aláírta a Nyitott Égbolt egyezményt.

Hazai piacokon az ukrán szilva 

Rekordalacsony ára van az ukrán szilvának, Romániába és Lengyelországba is szállítanak belőle.

Ukrajna: mégsem jöhetnek szabadon a Szputnyikkal oltottak 

Ukrajna nem engedi be az országba azokat, akik az oltási dokumentumuk szerint az orosz Szputnyik V vakcinát vették fel a koronavírus ellen, mivel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Ukrajna ezt az oltóanyagot nem ismeri el - közölte kedden Valentin Melnik, a kijevi Boriszpil-1 nemzetközi repülőtér határőrszolgálatának helyettes vezetője.

Péntektől akár Szputnyikkal is Ukrajnába 

Péntektől szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a koronavírus ellen már beoltott ukrán és magyar állampolgárok a két ország között, függetlenül attól, hogy milyen oltóanyagot kaptak - nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a közmédiának.

Új légitársaságok indulnak a régiónkban 

Az ukrán Bees Airlines startup cég átvette első két Boeing 737-800-asát, már márciusban elindíthatja első járatait, bár engedélyei még nincsenek. Szlovéniában eközben a csődbe ment Adria Airways egykori pilótája alapít légitársaságot, és Montenegró sem marad légitársaság nélkül - írja az AIRportal.hu.

A helyzet tőlünk keletre 

A COVID19 fertőzöttek száma 63,2 millió, a halálos áldozatoké 1,46 millió a világon.  A fertőzés 191 országban és régióban van jelen. Alábbi cikkünkben Oroszországgal és Ukrajnával foglalkozunk, annyit előre is elárulunk, hogy nagyot nőtt az esetszám.

Ukrajna újra lezárja határait a külföldiek előtt 

A koronavírus-járvány fokozódása miatt Ukrajna egy hónapra, azaz augusztus 29-től szeptember 28-ig ismét lezárja határait a külföldiek előtt - jelentette be Denisz Smihal miniszterelnök az ukrán kormány szerdai ülésén.

Ügynökséget hoznak létre a turizmus fejlesztésére Ukrajnában 

Nagy reményeket táplál a kormány a turizmus fejlesztésével kapcsolatban, közli a korrespondent.net.

Miskolc ukrán sikerei 

Miskolc az új városarculati elemekkel készült magyar, orosz és angol nyelvű kiadványaival először az Ungváron megrendezett „Toureurocentr – Kárpátalja 2018” turisztikai kiállításon és vásáron mutatkozott be. A nemzetközi rendezvényen való részvétel tovább erősítette a város pozícióját az ukrán turisztikai piacon - közölte a Miskolci TDM - MIDMAR Nonprofit Kft.

Jövőre napi kettő budapesti járat Kijevből 

Napi kettőre növel budapesti járatai számát az ukrán légitársaság 2019. március 31-től a légitársaság honlapján olvasható közlemény szerint. 

Miért mutatkozott be Miskolc turizmusa Ivano-Frankivszkban? 

Miskolc idegenforgalmi szervezete, a MIDMAR Nkft. Ukrajnában, a negyedmillió lakosú Ivano-Frankivszk városban rendezett Kárpáti Térség nemzetközi fesztivál keretein belül Miskolc turisztikai vonzerejét és az ukrán turistákat érdeklő szolgáltatásokat mutatta be a napokban. A szakmai megjelenést a Kijevi Nagykövetség közreműködésével sikerült megvalósítani, ahogy az elmúlt években az UITT kijevi nemzetközi turisztikai kiállítás és vásárokon, valamint Harkovban egy nemzetközi konferencián való részvételt is — közölte szerdán a MIDMAR.

Turisztikai szolgáltatások nyújtásának tilalma 

Az Európai Unió további hat hónappal, szeptember 15-ig meghosszabbította az Ukrajna területi integritásának megsértése, az ország függetlenségét aláásó vagy fenyegető intézkedések miatt Oroszország ellen bevezetett büntetőintézkedéseket - közölte az Európai Unió Tanácsa hétfőn.

Magyarország már nem offshore ország 

Az ukrán kormány szerdai ülésén levette az általa offshore kategóriába sorolt országok listájáról Magyarországot, továbbá Észtországot, Lettországot, Georgiát és Máltát - jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség.

Ukrajna saját fapados légitársaságot alapított 

Ukrajna fapados légitársaságot alapított SkyUP néven, amelynek járatai belföldre és külföldre is közlekednek majd - jelentette be Volodimir Omeljan infrastrukturális miniszter csütörtökön kijevi sajtótájékoztatóján. 

Megrongáltak egy lengyel turistabuszt Ukrajnában 

Ismeretlenek robbanószerkezetet hoztak működésbe egy szálloda előtt leparkolt lengyel turistabusz alatt a hétvégén a nyugat-ukrajnai Lembergben (Lviv), Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter elítélte a támadást - jelentette hétfőn az UNIAN ukrán hírügynökség.

Újraindult Magyarország, Szlovákia, Románia és Ukrajna együttműködési programja 

Újraindult Magyarország, Szlovákia, Románia és Ukrajna határon átnyúló, Huskroua elnevezésű együttműködési programja, amelynek nyitókonferenciáját a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben, a L'Huillier-Coburg-kastélyban tartották csütörtökön. 

Menesztik a kijevi reptér igazgatóját a Ryaniarrel meghiúsult megállapodás miatt 

Volodimir Omeljan ukrán infrastrukturális miniszter a kormány elé terjeszti Pavlo Rjabikinnak, a kijevi Boriszpil nemzetközi repülőtér igazgatójának a menesztését, amiért a Ryanair ír diszkont légitársaság mégsem indít járatokat Ukrajnából számos európai városba, köztük Budapestre - közölte kedden a tárcavezető az Ukrajinszka Pravda hírportál érdeklődésére.

Törölte kijevi járatát a Ryanair 

A Ryanair törölte az ukrán piacra történő belépésének terveit, miután nem tudtak a kijevi repülőtérrel megyegyezni a fizetendő díjakról.  

Jöhetnek vízummentesen az ukránok 

Az Európai Unió Tanácsa csütörtöki brüsszeli ülésén jóváhagyta azt az uniós jogszabályt, amely vízummentességet és ezzel szabad beutazást biztosít az ukrán állampolgárok számára három hónapos időtartamra. A tájékoztatás szerint az elfogadott jogszabály várhatóan júniusban lép életbe.


Ukrajnában mutatkozott be Miskolc és Hévíz 

A napokban Kelet-Ukrajnában, Harkovban rendezték azt a Nemzetközi Turisztikai Fórumot, amelyen 17 ország turisztikai szakemberei vitatták meg az aktuális kérdéseket. Magyarországról Hévíz és Miskolc TDM szervezetei mutatkoztak be a konferencián.

Új légi járat indul Budapest és Kijev között 

A Ukraine International Airlines naponta közlekedő járatot indít Kijev és Budapest között 2017. június 15-től. Az ukrán nemzeti légitársaság 183 ülést kínáló Boeing 737-800 típusú gépeket állít forgalomba ezen az útvonalon.

Ukrajna vízummentességéről egyeztek meg az uniós tárgyalók 

Az ukrán állampolgárok számára szabad uniós beutazást biztosító vízummentességről egyeztek meg az Európai Parlament és a miniszterek tanácsának tárgyalói kedden.

Újabb 50 millió ember utazhat be vízum nélkül az EU-ba 

Az Európai Unió döntött az ukrán és grúz állampolgárok vízumkötelezettségének eltörléséről.

Beregdarócnál lépi majd át a határt az M3-as 

A magyarországi M3-as autópályát és a kárpátaljai Kijev–Csap autóutat egy határátkelővel kötik össze hamarosan – írta meg a karpataljalap.net hírportál.

Új átkelők nyílhatnak a magyar-ukrán határon 

Tíz nemzetközi határátkelőhely Kárpátalján történő megnyitásához kéri az ukrán külügyminisztérium támogatását Hennagyij Moszkal, az ukrajnai megye kormányzója.

Közvetlen repülőjárat indul Ukrajna és Srí Lanka között 

A Ukraine International Airlines téli menetrendjét többek között egy közvetlen Kijev-Colombo járattal bővíti.

Ukrán turisták helyett a diákok jönnek hozzánk 

Bár az ukrán turisták - és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma - folyamatosan csökken hazánkban, a diákok közül most egyre többen fognak jönni hozzánk. Szeptembertől például rögtön százan. Ennyi ukrajnai diák tanulhat ugyanis magyarországi felsőoktatási intézményekben a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán, miután aláírta az erről szóló megállapodást Pavlo Klimkinnel, a szomszédos állam külügyminiszterével Budapesten.

Könnyebb lett az átkelés az ukrán határon a turistáknak 

Az ukrán határszakaszon az ún. alkalmi jelleg ellenőrzésének bevezetése óta eltelt időszak tapasztalatai alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetője visszavonja az alkalmi jelleg ellenőrzésére vonatkozó korábbi utasítást.

Közel 140 szobornak már hűlt helye van Ukrajnában 

Tavaly összesen 139, a kommunista diktatúra vezéralakjainak szobrát bontották le Ukrajnában, köztük 40 Lenin-szobrot - olvasható abban a jelentésben, amelyet kedden terjesztett a kijevi kormány az ukrán parlament elé.

Ha nem a spájzban, akkor most hol vannak az oroszok? 

Látva az elmúlt hónapok hazai turisztikai statisztikáit, joggal merül fel a címben feltett kérdés. Úgy gondolom, a hazai turisztikai szakma túl sokáig ringatta magát abban a hitben, hogy hozzánk nem gyűrűzik be a válság, tartani tudjuk piaci pozícióinkat Oroszországban. Csodák azonban nincsenek, az idei év első hónapjainak majdnem 40%-os csökkenése az orosz vendégéjszakák számában ezt egyértelműen mutatja. Amit most tehetünk, hogy tisztán kell látnunk, mi zajlik az orosz turisztikai piacon annak érdekében, hogy fékezzük a visszaesést.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!