Padlón Ukrajna mezőgazdasága

Ukrajna délkeleti részein a háborús pusztítás a termőterület 90 százalékát használhatatlanná tette.

Helyi szakértők szerint a háborús cselekmények által érintett területeknek mintegy egyharmada Ukrajnában minden bizonnyal bevetetlenül marad, és az elvetett területek betakarítási lehetősége is bizonytalan – tolmácsolja magyarul az agriculture.com beszámolóját az Agroinform.hu.

Bizonyos pótlást jelenthetnek a másodvetések

Bár a háború végéig még sok minden változhat de a harcok által feldúlt és a be nem vetett területek termésére gyakorlatilag már nem lehet számítani.

Olyan nagygazdaságok is vannak az ország délkeleti részein, amelyekben a háborús pusztítás a termőterület 90 százalékát használhatatlanná tette. Ezeken a területeken napraforgó és kukorica vetésére nemigen lesz lehetőség, de bizonyos pótlást jelenthetnek a másodvetések.

Az ukránok főleg a hajdina vetését tervezik azokon a területeken, ahol a normál tavaszi vetést nem sikerül elvégezni. Ez a rövid tenyészidejű gabonanövény nyári vetés esetén is elfogadható termést ad, és az ukrán étkezésben hagyományosan fontos szerepet játszik.

Hajdina vetését tervezik, csak az a kérdés lesz-e üzemanyag a learatásához

A termés betakarításához üzemanyagra is szükség van, amelyhez a nyersolajat Ukrajna eddig 70 százalékban Oroszországtól és Fehéroroszországtól vásárolta. A fent vázolt körülmények Ukrajna, sőt az egész világ élelmiszer-ellátása szempontjából beláthatatlan következményekkel járhat.

Szerencsére az országnak jelentős, több évre elegendő tartalékai vannak cukorból, kukoricából és napraforgóolajból. A vetésre alkalmas területeken is nélkülözhetetlen azonban az üzemanyag, ami legfeljebb csak külföldi segítséggel pótolható.

Forrás: Agroinform.hu / Store Insider


Magyarok külföldön: mi a helyzet a biztosítási piacon?

Magyarok külföldön: mi a helyzet a biztosítási piacon? 

Az egyik biztosításközvetítő adatai szerint adatai a szerződések száma 9 százalékkal, az átlagdíj pedig 6 százalékkal emelkedett.
Van új a Nap alatt? – turisták az európai „hőkupola” alatt

Van új a Nap alatt? – turisták az európai „hőkupola” alatt 

Európa perzselő nyara – hol érzik a hőséget a legnagyobb mértékben a turisták?
Tömeg, pénz és ellentmondások – Jeff Bezos-esküvő Velencében

Tömeg, pénz és ellentmondások – Jeff Bezos-esküvő Velencében 

Az Amazon-alapító luxusesküvője nemcsak látványosság volt, hanem komoly bevételi forrás is, amelyet tüntetések és kritikus hangok kísértek.
Hőségriasztás Franciaországban

Hőségriasztás Franciaországban 

A legmagasabb szintű hőségriasztás lép életbe kedden Párizsban és környékén is.
Hétvégén nagyívben kerülje el Zágrábot és környékét!

Hétvégén nagyívben kerülje el Zágrábot és környékét!  

A Horvát Köztársaság Turisztikai és Sportminisztériuma, valamint a Horvát Idegenforgalmi Közösség óriási forgalomra figyelmeztet július 4-én, 5-én és 6-án.
Új pályázat zöld üzenettel: szakmai verseny a turisztikai reklámágazatnak

Új pályázat zöld üzenettel: szakmai verseny a turisztikai reklámágazatnak 

Egy új, most elindított nemzetközi kezdeményezés új szintre emeli a turisztikai promóciót.
Új díszkivilágításban pompázik Traianus császár római piaca

Új díszkivilágításban pompázik Traianus császár római piaca 

Az olasz főváros nevezetességei egymás után kapnak új díszkivilágítást.
Egy fiatalokkal teli ősi bajor város – felfedeztük Regensburgot

Egy fiatalokkal teli ősi bajor város – felfedeztük Regensburgot 

Bajorország szíve, ahol a sétahajót Keplernek hívják, és ahol XVI. Benedek pápának három bronzszobra is van a városban.
Együttműködés a MUISZ és a német-magyar kamara között

Együttműködés a MUISZ és a német-magyar kamara között 

A Német Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) stratégiai együttműködésről állapodott meg.
Nyár, szünidő és Dubaj

Nyár, szünidő és Dubaj 

A városban számos lehetőség van kulturális, aktív, sőt akár extrém programok kipróbálására.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.