Hatalmas pofon a lábadozó európai turizmusnak?

Az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus várhatóan nagy hatással lesz a régió, de talán az egész kontinens a járványból kilábaló turizmusára, nem beszélve az Ukrajnával határos Magyarországról...

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban rendelt el különleges katonai akciót az ukrajnai Donyec-medencében. Szerdán az európai országokban összesen már tíz légitársaság függesztette fel vagy törölte ukrajnai járatait, köztük az Air France-KLM, a Lufthansa, az Austrian Airlines és a Swiss – írja a SchengenVisaInfo.com. Csütörtökön a Wizz Air is bejelentette, hogy ideiglenesen felfüggeszt minden járatot az országba.

A portál szerint az ukrajnai helyzet EU-szerte érinti a turizmust, Lengyelországot különösen, mivel az ukránok fontos küldőpiacot jelentenek a közép-kelet-európai állam számára. A Global Data adatai szerint Ukrajnában a beutazó turizmus jelentős növekedést mutatott a pandémia előtti időszakban (2014-2019), 2019-ben elérte a 2,5 millió látogatót. Ez a szám 71 százalékkal zuhant 2020-ban a koronavírus járvány hatására. A beutazás 2021-ben azonban ismét a fellendülés első jeleit mutatta: a külföldi vendégszám elérte az 1,2 milliót. Ukrajna ráadásul a kiutazó turizmus egyik vezető országa lett a régióban, a számok egy évtized alatt (2009-2019) 4,7 millióról 9,2 millióra emelkedtek.

Lemondások a turizmusban: egyelőre kivárnak

Ennél azonban globálisabb problémát okozhat a katonai konfiktusig fokozódott feszültség az Ukrajnával szomszédos országok beutazó turizmusában, köztük hazánkéban. Magyar idegenvezetői források szerint ugyanis már hetekkel a katonai akció megkezdése előtt mondtak le budapesti rendezvényekre szóló megrendeléseket amerikai hivatásturisztikai szakemberek Magyarország és Ukrajna földrajzi közelségére hivatkozva. Ezen nem is igazán lehetne csodálkozni, hiszen a tengerentúlról nézve az Ukrajnával határos hazánk jelen helyzetben egyáltalán nem tűnik biztonságos úti célnak. Lázár Judit, a Magyar Beutaztatók Szövetségének elnöke azonban pont arról számolt be lapunknak, hogy az ukrán-orosz helyzet folyamatos fokozódása ellenére a mai napig kivárnak a tengerentúli partnerek, sőt, még a csütörtök reggel kezdődött orosz invázió sem indított el egyelőre lemondáslavinát. Az amerikai Utazási Ügynökök Szövetsége (ASTA) márciusban tartja Budapesten a folyami hajózáshoz kapcsolódó rendezvényét, a Global River Cruise Expót, amelynek mai egyeztetésén is csak olyan operatív dolgok álltak a középpontban mint, hogy az asztal melyik pontján legyenek a virágcsokrok.

Szezonnyitás a háború árnyékában

Rövidtávon azonban nemcsak a szűk régióban, hanem egész Európában visszavetheti a szabadidős turisták utazási kedvét, hogy a katonai akció bejelentését közvetlenül követően égbe szöktek az utóbbi időben amúgy is elszabadult energiaárak, ami hamarosan a fogyasztói árak további emelkedésével és a szabadon elkölthető jövedelmek szűkülésével jár majd, nem beszélve arról, hogy egy esetleges harmadik világégés rémképével a fejükben az emberek nem elsősorban azon gondolkodnak majd, hol nyaralhatnák el megtakarításaikat. Ha valami tehát, akkor mindez nem hiányzott a pandémia okozta gazdasági válságból lábadozó turizmusnak. Európában 2020-ban megfeleződött a kereskedelmi vendégéjszakák száma, és a tavalyi vendégforgalom is messze alatta maradt a 2019-es rekordévnek, a kilábalásra azonban már kontinens-szerte mutatkoztak jelek. A katonai konfliktus miatt azonban a javulás átmenetileg bizonyára megtorpan.

Menekültáradatra készülnek a szomszédok

A rendkívüli állapot kihirdetésével Ukrajnában a kelet-európai országok megbeszélést folytattak arról, hogy nagyszámú menekültre is kell, hogy számítsanak. Korábban a lengyel belügyminiszter-helyettes, Maciej Wąsik azt nyilatkozta, hogy országa körülbelül egymillió menekülttel kalkulál. Lengyelország mellett Szlovákia, Csehország és Magyarország is számít jelentős számú menedékkérőre. A sors fintora, hogy az évek óta súlyos munkaerőhiánnyal küzdő magyar turizmus-vendéglátás és egyéb szektorok az utóbbi években egyebek között ukrán munkaerővel képzelték el feltölteni az üresen álló munkahelyeket. Lehet, hogy most ez a kényszer szülte és szomorú helyzet átmenetileg előnyt is hozhat a hazai ágazatok számára, persze ehhez az is kell, hogy legyen szándék a munkavállalásra, és hogy a jogszabályi háttér ne menedékkérőt, hanem potenciális munkaerőt lásson a hozzánk érkezőkben.

A nemzetközi turisztikai szakértők - amennyiben a helyzet lokális marad, és nem eszkalálódik - egyelőre nem borúlátók, hiszen sok helyzetben kiderült már, hogy a hasonló geopolitikai feszültségek csak átmenetileg vetik vissza az idegenforgalmat. A Global Data akár 30 százalékot megközelítő visszaesést jósol Ukrajna számára , a stabilizálódással azonban az iparág rövidebb, hosszabb idő alatt ismét fellendül, ahogyan korábban Törökországgal is megtörtént 2016 után a török-kurd katonai konfliktus lecsengésével.

Turizmus Online


Barcelona betiltja a turisták számára a lakásbérlést

Barcelona betiltja a turisták számára a lakásbérlést 

A spanyol város Európa egyik legnépszerűbb úti célja, de népszerűsége miatt a lakhatás megfizethetetlenné kezd válni a lakosok számára.
Szingapúr, te drága!

Szingapúr, te drága! 

Tény, hogy Szingapúrba kevesen mennek kifejezetten Szingapúr miatt.
Lebensgefühl - érezd az osztrák életérzést!

Lebensgefühl - érezd az osztrák életérzést!  

Az Österreich Werbung bemutatja: Lebensgefühl - érezd az osztrák életérzést!
Olykor az influencereknek is szükségük van egy igazi nyaralásra

Olykor az influencereknek is szükségük van egy igazi nyaralásra 

Az Österreich Werbung most lehetőséget kínál nekik egy közösségi média nélküli pihenésre.
Vészhelyzettel küzd Olaszország ikonikus szigete

Vészhelyzettel küzd Olaszország ikonikus szigete 

A népszerű olasz desztináció, Capri jelenleg nem elérhető a turisták számára szállodai foglalás nélkül.
Új dubaji programok - télen-nyáron

Új dubaji programok - télen-nyáron 

A már ismert, ikonikus látnivalók mellett számos gyerek és családi, szabad- és beltéri program, kulturális rendezvények hosszú sora várja a Dubajba látogatókat.
Tűzvész tombol Görögországban

Tűzvész tombol Görögországban 

A hatóságok úgy vélik, hogy a tüzet gyújtogatás, valamint meleg, száraz időjárási körülmények okozták.
Klímaaktivisták festékkel fújták le a Stonehenge-et

Klímaaktivisták festékkel fújták le a Stonehenge-et  

Narancssárga porfestékkel fújták le a Stonehenge-et egy klímavédelmi szervezet aktivistái.
K-pop vízummal lendítené fel Dél-Korea a turizmust

K-pop vízummal lendítené fel Dél-Korea a turizmust 

Az ötletet az adta, hogy az elmúlt években igencsak megnőtt az ország és kultúrája iránti rajongás.
Hová indulnak a magyarok idén nyaralni?  Mutatjuk

Hová indulnak a magyarok idén nyaralni? Mutatjuk 

Le kell hűtsük a kedélyeket: magyar honfitársaink épp oda indulnak idén is a legtöbben, ahová a korábbi években.