Hazai piacokon az ukrán szilva

Rekordalacsony ára van az ukrán szilvának, Romániába és Lengyelországba is szállítanak belőle.

Az East Fruit elemzői szerint az idei szilvaszezon egyik nagy meglepetése, hogy az ukrán piacon rekordalacsony árak alakultak ki.

Ennek legfőbb oka, hogy míg tavaly a jelentős tavaszi fagykárok és a pandémia miatt jelentősen felfelé mozdultak az árak, idén bőséges terméssel számolhattak a termelők, és az ukrán szilvaültetvények területe is folyamatosan növekedett. A szilva jelenlegi nagyker ára 70-80 Ft/kg körül mozog Ukrajnában.

A másik váratlan fejlemény, hogy Ukrajna kezd egyre erősebb piaci szereplővé válni a térségben, holott korábban a szilva exportja nem volt kifejezetten jellemző az országra. Az Európai Unióból érkező gyümölcsimportőrök magas minőségi és stabil ellátási lánci elvárásainak viszont az idén már képesek megfelelni.

Keleti szomszédunk az idei évben már nagy mennyiségben exportál a lengyel piacra, ahol az árak jóval magasabbak, és az utóbbi hetekben is emelkedő tendenciát mutattak. Megjelent az ukrán szilva Romániában is, ami eddig hagyományosan Moldávia legnagyobb felvásárló piaca volt. Olcsón szállítanak továbbá Fehéroroszországba, valamint a régió legnagyobb szilvaimportőre, Oroszország felé is indultak szállítmányok.

Forrás: Store Insider


MICHELIN Guide: remények és esélyek

MICHELIN Guide: remények és esélyek 

December 10-én az Operaházban tartandó díjátadó ceremónián lehull a lepel arról, hogy idén mely vendéglátóhelyek nyernek bebocsájtást a MICHELIN Guide által elismertek szűk körébe.
Ünnepi különlegesség: folyékony fenyőfa

Ünnepi különlegesség: folyékony fenyőfa 

A  frissen szedett fenyőágakat a főzés során közvetlenül a forró sörléhez adják.
Szezonális finomságok és újragondolt klasszikusok a Kozmo Hotel téli étlapján

Szezonális finomságok és újragondolt klasszikusok a Kozmo Hotel téli étlapján 

A tél közeledtével a Kozmo Étterem új menüje a szezon ízeit és hangulatát idézi, egyaránt kényeztetve a hagyományos és a modernebb gasztronómia kedvelőit.
Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
A pulykáknak rossz hír, az ágazat képviselőinek jó érkezett

A pulykáknak rossz hír, az ágazat képviselőinek jó érkezett 

A csökkenő kereslet ellenére továbbra is világélelmezési termék a pulykahús, és komoly növekedési lehetőségek előtt áll.
A név a régi, a megjelenés változott

A név a régi, a megjelenés változott 

Kívül-belül új ruhába öltöztetve, december 3-tól ismét várja vendégeit a Rómain a Cziniel Cukrászda.
A tradíció és az elegancia világának pezsgő találkozása

A tradíció és az elegancia világának pezsgő találkozása 

A régióról és a champagne készítés hagyományairól Kiszely Katalin a Champagne For You tulajdonosával beszélgettünk.
Vegán töltött káposzta és gulyásleves, glutén- és cukormentes bejgli

Vegán töltött káposzta és gulyásleves, glutén- és cukormentes bejgli  

Néhány a Csak a Mentes Karácsonyi Fesztiváljának sokszínű, egészséges kínálatából.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Taste Balaton 2025: Itt vannak az első programok – videóval

Taste Balaton 2025: Itt vannak az első programok – videóval 

Tíz nap a tó körül megismételhetetlen gasztro-kulturális élményekkel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.