Soha nem látott terek is bejárhatóak lesznek a veszprémi várnegyedben

Soha nem látott terek is bejárhatóak lesznek a veszprémi várnegyedben 

Az érsekség tulajdonában lévő 18 épületet egyszerre restaurálják, a kivitelezők ígérik, hogy januárra, az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatra többet megnyitnak a nagyközönség előtt. 
Látogatható a megújult hollókői vár

Látogatható a megújult hollókői vár 

Hollókőn pünkösdkor nyílik meg újra a felújítás miatt csaknem két éve bezárt vár. Vasárnap és hétfőn várnapokat rendeznek a Nógrád megyei faluban, ahol megelevenednek a régi pünkösdi népszokások, és az ófalu ismét ünnepi díszbe öltözik - tájékoztatta az MTI-t a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kedden.

Megkezdődött a várgesztesi vár felújítása 

A Komárom-Esztergom megyei Várgesztesen megkezdődött az omlásveszély miatt 2013-ban bezárt vár állagmegóvó felújítása 800 millió forintos költséggel - közölte csütörtökön a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az MTI érdeklődésére.

Átadták a megújult mosonmagyaróvári várat 

Átadták kedden a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram részeként 1,7 milliárd forintból megújult mosonmagyaróvári várat - tájékoztatott Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.
Turistabuszok parkolása a Várnál és a Gellérthegynél

Turistabuszok parkolása a Várnál és a Gellérthegynél 

Az első kerületi polgármester egyik legfontosabb vállalása az volt, hogy parkolóhelyet keres a turistabuszok számára a Várhegytől és a Gellérthegytől távolabb. Bemutatták a terveket.

Vis maior támogatást igényel Eger  

Vis maior támogatásra nyújt be pályázatot Eger a várban szerdán leomlott támfalszakasz helyreállítására - közölte a Dobó István Vármúzeum pénteken az MTI-vel.

Új kézműves középkori piac Sümegen 

Százmillió forint európai uniós támogatásból újult meg a sümegi belvárosi piac, illetve kialakítottak egy új középkori stílusú kézműves piacot is a Tarisznyavárnál - közölte a Veszprém megyei város önkormányzata az MTI-vel.
Nagyszabású fejlesztés indul a szigetvári várban

Nagyszabású fejlesztés indul a szigetvári várban 

Megújult várkerttel, várfalsétánnyal és különleges, interaktív kiállítással is várja a látogatókat a szigetvári vár 2022. második felétől, a mintegy másfél milliárd forintos turisztikai fejlesztés alapkövét pénteken tették le a beruházás helyszínén.

Szombattól ismét látogatható a Szigligeti vár 

A tízhónapnyi szünet után szombattól ismét látogatható észak-balatoni vár belépőárai 25 százalékkal emelkedtek a tavalyihoz képest.

Kétnapos turisztikai konferenciát rendeznek Sümegen 

A várak és kastélyok felújítása és működtetése áll a csütörtökön Sümegen kezdődött, kétnapos, nemzetközi turisztikai konferenciának, amelynek díszvendége Ausztria.

Folytatódik az egri vár felújítása 

A több mint kétmilliárd forintos fejlesztés után tovább folytatódik a munka Eger leglátogatottabb turisztikai látványosságának a helyszínén. 

Idén is a vár marad a fő sláger Kisnánán 

Tavaly növekvő pályára került a turizmus Kisnánán. Az alig több mint ezer lakosú kis mátrai falu fő nevezetessége a vár, ahol 2016-ben több mint 37 ezer vendéget fogadtak. Ugyanakkor nőtt az önkormányzat idegenforgalmi adóbevétele is. Az idén újabb fejlesztéseket valósítanak meg és sokszínű programokkal várják a látogatókat.

Dupla rekord a csehországi kastélyokban és várakban 

Rekordszámú, mintegy 5,4 millió látogató kereste fel idén a cseh Nemzeti Műemlékvédelmi Hivatal (NPÚ) kezelésében lévő várakat és kastélyokat - közölte Nada Goryczká, a hivatal igazgatója szerdai prágai sajtótájékoztatóján.

Nem zárnak be hétfőn a gyulai kiállítóhelyek 

A hosszú hétvégére ismét megtelnek a gyulai szálláshelyek. A város kiállítóhelyeit üzemeltető nonprofit kft. vezetése emiatt úgy döntött, a múzeumok esetében megszokott hétfői szünnap lehetőségével ez alkalommal nem él. A hosszú hétvége valamennyi napján nyitva lesznek a kiállítások.

Hétvégi buszbehajtási tilalom a budai Várban 

Szombat délutántól vasárnap reggelig nem hajthatnak fel a turistabuszok a budai Várba.

Bejött a kastélyainknak a színes programkínálat 

Kiemelkedő látogatószámokat ért el a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ a fenntartásában álló helyszíneken 2016 első félévében. A tavalyi év adataihoz képest júliusig közel 30%-kal többen voltak kíváncsiak a megújult műemléképületekre. A siker többek között a várakba, kastélyokba, emlékhelyekre szervezett programoknak köszönhető. A látogatható helyszínekről magyar illetve angol nyelvű átfogó kiadványt jelentetett meg a Központ.

33 milliárd forintból újulnak meg műemlékeink 

Húsz várunk és kastélyunk újulhat meg a közeljövőben a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP) a Nemzeti Kastély- és Várprogramra fordítható 33 milliárd forintos támogatásnak köszönhetően – tájékoztatott L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára.

Új autó- és buszparkolókat létesítenek a füleki várnál 

A szlovákiai Fülek város önkormányzata új parkolót épít a vár alatt, és átalakítja a vár körüli forgalmat, hogy jobb feltételeket biztosítson a turistáknak - közölte az önkormányzat sajtóreferense.

Újra itt a tatai patara 

Tatán május 27-29. között rendezik meg a Tatai Patara fesztivált, melyen bemutatják a vár 1597-es visszafoglalását a törököktől, valamint a kor egy különleges fegyvere, a patara első sikeres bevetését - mondták el a szervezők csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

Esküvői turizmus megújuló várainkban 

Ki ne szeretné a tökéletes napot egy gyönyörűen felújított várban tölteni? Melyik menyasszony nem álmodozik egy igazi királyi esküvőről? A folyamatban lévő és a tervek szerint 2020-ig zajló hazai várfejlesztések egyre több különleges esküvői igényt elégítenek ki, ahol az álmok valósággá válhatnak. De vajon tényleg valósággá válhatnak?

Hamarosan kezdődhet a budavári lovarda építése 

A budai Vár rekonstrukcióját célzó Nemzeti Hauszmann Terv első ütemének részeként már májusban megkezdődhet az egykori lovardaépület újjáépítése, de jó ütemben halad a projekt többi elemének előkészítése is - közölte L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt beruházásokért felelős államtitkára, a projekt miniszteri biztosa a Nemzeti Hauszmann Terv Társadalmi Testületének keddi ülésén.

Történelmi játszótér is van a megújult füzéri várban 

Megújult Füzér vára, a történelmi Zemplén vármegye nevezetessége húsvétkor újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt - közölte Horváth Jenő, a település polgármestere.

Bejöttek a programok a cseh váraknak és kastélyoknak 

Több mint ötmillióan keresték fel tavaly az állami kezelésben lévő csehországi várakat és kastélyokat - közölte Jana Tichá, a Nemzeti Műemlékvédő Hivatal szóvivője pénteken Prágában.

Megújul Vajdahunyad vára 

Teljes, külső-belső restaurálással újul meg Dél-Erdélyben Vajdahunyad vára, amennyiben a helyi önkormányzat által benyújtandó pályázat megkapja a nyolc millió eurós uniós támogatást.

Hat év után befejezték a nagyváradi vár felújítását 

Befejeződött a nagyváradi vár hat éve tartó felújítása - közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség. Az épületegyüttes januártól válik látogathatóvá. 

Erdélyi várkastélyból történelmi kulturális kalandpark 

Történelmi kulturális kalandparkká kívánja alakítani új tulajdonosa a Kolozsvártól 16 kilométerre fekvő gyalui (Gilau) várkastélyt és a hozzá tartozó kastélykertet.

Egyszer volt, hol nem volt... 

Nézzük a várat a magasban, ahol állítólag hollók tanyáznak ma is, hallgatjuk a mesét kevély várúrról, elrabolt lányról, harcias dadáról. Közben a mesebeli környezetben gyönyörködünk: haranglábból kinőtt kistemplomban, Böske néni házában, ahol kis kézműves pékséget rendeztek be, Vince Irénke palóc hímzésekkel teletűzdelt bemutatótermében.

33 milliárd forint támogatásból újulnak meg kastélyaink és váraink 

Megjelent a Nemzeti Kastély- és Várprogram turisztikai célú fejlesztéseinek felhívása 33 milliárd forintnyi keretösszeggel - mondta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára pénteken az MTI-nek.

Így halad a szászvári várkastély felújítása 

Gördülékenyen halad a szászvári várkastély középkori műemlék-együttesének több mint 600 millió forintból megvalósuló helyreállítása. A szakemberek már a főépület megerősítésén és a lépcsőtorony helyreállításán dolgoznak. A projekt az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) koordinálásában valósul meg.

Elfogadta a kormány a Nemzeti Várprogramot 

31 műemlékvédelem alatt álló vár és várrom újul meg 25 milliárd forintból 2020-ig.

Félmilliárd forintból újul meg a szászvári várkastély 

Megkezdődtek a szászvári várkastély középkori műemlék együttesének mintegy félmilliárd forintos felújítási munkálatai - közölte az MTI-vel a beruházó Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV).

Nyílt napokon látogathatjuk a felújított hollókői várat 

Véget ért Hollókő várának mintegy egyéves felújítása, amelynek köszönhetően látogathatóvá vált például az Öregtorony. Szombaton és vasárnap nyílt várnapokra várják a látogatókat a Nógrád megyei világörökségi faluban - közölte a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kedden.

A vár, a barlanglakások és a motorostalálkozók kis faluja 

Sirok neve szorosan összekapcsolódott a várral – mondta lapunknak Tuza Gábor, a mátrai falu polgármestere. A történelmi hely részleges felújítása két éve fejeződött be az alsó várban. Ennek köszönhetően az elmúlt időszakban tovább nőtt a turisták érdeklődése a település iránt.

142 millió forintos támogatással újult meg a Thury-vár 

Megújult a várpalotai Thury-vár udvara, új festőműhelyt és vetítőtermet alakítottak ki a létesítményben 142 millió forintos uniós fejlesztés eredményeként - mondta a város polgármestere a szerdai átadó ünnepségen, ahol Kövér László, az Országgyűlés elnöke is jelen volt.

Látta már gyönyörű várainkat a magasból? 

Hét magyar vár légi felvételeit tekintheti meg.

3D-s film készült a simontornyai várról 

Háromdimenziós film mutatja be a simontornyai vár 800 éves történetét. A 11 perces filmet a szekszárdi Pazirik Kft. egy európai uniós turisztikai pályázat segítségével készítette.

Idén is lesz zoknicsata a Siroki várban 

Újra megrendezik a Siroki vár napját október 6-án, ami három év alatt a helyi lakosság kedvenc rendezvényévé vált köszönhetően a Siroki vár tulajdonosa, a Forster Gyula Örökséggazdálkodási Központ, valamint Mátra Jövője Turisztikai Egyesület és Sirok Község Önkormányzata kiváló szervezésének. 

Via ferratát avatnak a cseszneki várban 

Via ferratát, úgynevezett vasalt utat adnak át a cseszneki várnál szombaton.

Újjászületik a Diósgyőri vár 

Visszanyeri eredeti pompáját a Diósgyőri vár: az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló beruházás során megújulnak az eredeti bástyák és palotaszárnyak, de rekonstruálják a vár lovagtermét is, amely Közép-Európában egykor a legnagyobb volt.

Megkezdődhet a diósgyőri vár felújítása 

Megkezdődhet a diósgyőri vár felújítása, miután a Közbeszerzési Döntőbizottság elutasította a Laki Épületszobrász Zrt. által benyújtott jogorvoslati kérelmet a "Diósgyőri vár - Belső vár rekonstrukciója" közbeszerzési eljárása ügyében, és a határozat ellen fellebbezésnek, újrafelvételi eljárásnak nincs helye - tájékoztatta a miskolci polgármesteri hivatal az MTI-t szerdán.

Késik a diósgyőri vár felújítása 

Nem kezdődhet meg a tervezett időpontban a diósgyőri vár felújítása.

Lelopták a díszkivilágítást a várról 

Ismeretlen tettesek ellopták a székelyföldi Bálványos vára napelemes üzemeltetésű díszvilágítási rendszerét - írta internetes oldalán pénteken az erdélyi Krónika.

Elkészült a Csókakői vár kaputornya 

Jelentős állomásához érkezett a csókakői vár felújítása azzal, hogy alig fél év alatt, közel százmillió forint felhasználásával elkészült a kaputorony rekonstrukciója. A megújult tornyot április 2-án avatják.

300 millióból újítják fel a szigligeti várat 

Háromszázmillió forintot nyert a szigligeti önkormányzat a működtetésében lévő vár felújítására az Új Széchenyi Terv pályázatán - tájékoztatta az MTI-t a település polgármestere csütörtökön.

Hamarosan indul a krasznahorkai vár felújítása 

A krasznahorkai tűz óta fél év telt el, de az apróbb munkálatokon kívül komolyabb helyreállításra még nem került sor a várban. Leghamarabb szeptember 17-én indulhatnak meg a restaurálási munkák - közölte a Szlovák Nemzeti Múzeum az MTI-vel.

Újjáépítik a csókakői vár egyes részeit 

Pályázati forrásból újjáépítik a csókakői vár egyes részeit, a munkálatokat augusztus elején kezdik.

Tavasszal új szálloda nyílik Siklóson 

A következő hónapokban több fejlesztés valósul meg Siklóson a  Dél-dunántúli Operatív Program pályázatán elnyert támogatás felhasználásával. 

Izgalmas látnivalókkal nyitott a megújult kisnánai vár 

A felújítás alatt levő siroki és a felújított kisnánai vár értékeinek bemutatására szervezett csütörtökön Study Tour-t szakújságíróknak a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!