Idén is a vár marad a fő sláger Kisnánán

Tavaly növekvő pályára került a turizmus Kisnánán. Az alig több mint ezer lakosú kis mátrai falu fő nevezetessége a vár, ahol 2016-ben több mint 37 ezer vendéget fogadtak. Ugyanakkor nőtt az önkormányzat idegenforgalmi adóbevétele is. Az idén újabb fejlesztéseket valósítanak meg és sokszínű programokkal várják a látogatókat.

Paulenka László polgármester a Turizmus Online-nak elmondta, hogy négy nagyobb szálláshelyen fogadják a vendégeket, ahol egyszerre 40-50 turistát tudnak elhelyezni. Igény szerint az érdeklődőknek két vállalkozó meleg ételt is biztosít, amelyet a várban szolgálnak fel és fogyaszthatnak el.

Állatsimogatás, élmények a kovácsműhelyben

A vár közelében találni a Bari-tanyát, amely egy vállalkozó tulajdona, itt a szálláshely mellett háziállatokat is simogathatnak az érdeklődők. Emellett a vendéglátó nyári táborokat is szervez gyerekeknek. A fő nevezetességnek számító vár egyébként önkormányzati tulajdonban van és a testület kezelésében működik. 2013-ban újult meg, viszont szeretnék folytatni ezt a munkát, de a polgármester elmondása szerint jelenleg nincs lehetőség arra, hogy támogatásért pályázzanak. A kisnánai vár ugyanis nem szerepel az országos vár- és kastélyfejlesztési programban.

A vár bejáratánál levő szlovák tájház is népszerű, amely a várbelépővel együtt látogatható. Ez egy olyan régi ház, amelyet felújítottak és a szlovák nemzetiségű lakók életét, bútorait, eszközeit mutatja be. Az elmúlt évben a Tájházak Napján nyitották meg a szintén megújult egykori kovácsműhelyt, amelyet az 1930-as években építettek. Az első tulajdonosa a kisnánai, idős Szőke Lajos volt és a feljegyzések szerint az utolsó kovácsolást 1975-ben végezték itt. A műhelyben a mester fényképe és szemüvege mellett az eredeti szerszámai és kisebb gépei láthatók.

Kisnána turisztikai látványosságaihoz tartozik a falu legrégibb háza, amely az 1800-as évek első feléből maradt fenn. Jelenleg a község könyvtára működik benne, amely egyben közösségi tér és információs pont is. Itt a könyvek mellett a helyben használt régi eszközöket is bemutatják. Idén az épület új kerítést kap, megújul a nyitott folyosó – az ámbitus – és a járda is.

Soproni vendégek is töltötték a hurkát

Tavaly adták át a kisnánai emlékparkot, ahol azóta is sokan megfordultak és láthatták a közelében levő római katolikus templomot is. A múlt évben több sikeres rendezvény tartottak a faluban. Ezeket különböző cégek, alapítványok, egyesületek és magánszemélyek is támogattak. Paulenka László arra is utalt, hogy különösen népszerűek a várjátékok, a barack-, illetve a népi íz-őrző nap, amelyekre sok vendég érkezett. A várjátékokon például közel ezren vettek részt, de sikeres volt az András-havi disznótoros is, melynek során négyféle ételt és ezekhez jó minőségű vörös-, fehér- és rozéborokat kínáltak. A tavalyi disznótoroson soproni vendégek is töltötték a hurkát.

Szőttesekkel készülnek a Tájházak Napjára

Idén is kiemelkedő rendezvényekre készülnek a kisnánaiak. Például áprilisban a várban tartják a Húsvétolást. Azután lesz Orbán-napi borünnep, pünkösdi program, de megtartják a várjátékokat, a baracknapot és a falunapot is. Erre a Kisnánáról elszármazott családtagokat is várják. A szlovákok immár hagyományos napjára is sor kerül októberben. Ebben az évben a várban lévő faszerkezetes hidat újítják fel és befejezik a Domoszló irányában épített új buszmegállót, valamint két utca új burkolatot kap.

Zvara Gréta, a Kisnánai Vár és Népi Műemlék Gondnokságának vezetője elmondta, hogy készülnek az áprilisi Tájházak Napjára. Ezúttal szőttesekből és viseletekből rendeznek kiállítást a várban. Emellett a kovácsműhelyt is szabadon látogathatják majd a vendégek. Bíznak abban, hogy 2017-ben is nagyszámú turistát fogadhatnak, sőt szeretnék túlszárnyalni a tavalyi eredményeket.


Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora

Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora 

Az est során 1.751.000 Ft gyűlt össze az alapítvány javára, mely során igazgyöngyös gyerekek által festett öt festmény is kalapács alá került.
Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában

Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában 

A fergeteges zene mellett lendületes, informatív és izgalmas tárlatvezetések is várnak ránk, hiszen ez az utolsó este, amikor ebben a formában.
Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon

Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon 

Kihirdették a 4. Káli Art-Park szobrászati pályázatának eredményét.
Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon

Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon 

„Éld át az ismeretlent” hirdetik a kiállítás plakátjai és molinói városszerte.
Új kiállítás Balatonfüreden

Új kiállítás Balatonfüreden 

A reformkorba repít vissza a balatonfüredi látógatóközpont.
Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban

Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban 

2024. június 20-án indítja a nyarat a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.
Nyertes művek a a Hungarian Art & Business központi falán

Nyertes művek a a Hungarian Art & Business központi falán 

A hathetente egymásnak helyet adó nyertes alkotások mindegyike megtekinthető lesz a HAB épületébe lépve, elsőként Hajgató Terézia művét láthatják az érdeklődők.
Hamarosan indul a Közösségek Hete a Skanzenben

Hamarosan indul a Közösségek Hete a Skanzenben 

A Közösségek Hete egyhetes időszakában hét különböző tematikához kapcsolódóan több mint 150 intézmény és szervezet közel 300 programmal várja a látogatókat az ország 120 településén.
Négy év után újra felbukkant a titokzatos Esernyős Ember

Négy év után újra felbukkant a titokzatos Esernyős Ember  

Ezúttal a soproni Tűztorony tetején tűnt fel.
A fenntartható épített környezetre való törekvés

A fenntartható épített környezetre való törekvés 

  Az életünk nagy részét az épített környezetben töltjük, melynek fenntarthatósága, dekarbonizációja létfontosságú az emberiség és a Föld jövőjét tekintve. Gazdasági szempontból nagyjából a GDP 10%-át adja ez a terület, de ha a globális energiafelhasználást nézzük, akkor több, mint 33%-ról beszélhetünk. Ha az üvegházhatású gázkibocsátást nézzük, akkor pedig máris közel 40%-nál tartunk.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.