Folytatódik az egri vár felújítása

A több mint kétmilliárd forintos fejlesztés után tovább folytatódik a munka Eger leglátogatottabb turisztikai látványosságának a helyszínén. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az időközben nemzeti emlékhellyé avatott várban a Modern Városok Program keretében folytatódik a fejlesztő munka. A kormány és Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata közötti együttműködési megállapodás végrehajtásával összefüggő feladatokról kormányhatározat rendelkezik.

Mint Zentai Lászlótól, az egri polgármesteri hivatal médiafelelősétől megtudtuk, a projekt jelenleg tervezett rövid tartalma a kormányhatározat szerint a következőkből áll; sor kerül a vár középkori főterének és az úgynevezett Provizori palotának a rekonstrukciójára.

Részleges felújításra kerül a középkori székesegyház és megújul a környezete. Helyreállítják a vár északi bástyarendszerét, továbbá a Gótikus palotát és annak a környezetét. Ezek mellett az egykori városfal jelenleg is meglevő, de leromlott állapotban levő része, valamint a várhoz tartozó Zárkándy bástya is helyreállításra kerül.

A nemzeti emlékhely emblematikus épülete

Egyébként a gótikus palota, amely a vár középpontjában áll, jelenleg különböző rendezvények és kiállítások helyszíne. Úgy is mondják, hogy a nemzeti emlékhely egyik emblematikus épülete, amelynek a teljes homlokzatát és a könyékét megújítják.

Az emeleti részén kínálkozó új lehetőségek, az egri hagyományőrzők bemutatói és az épület jól segíti majd a látogatókat abban, hogy úgy érezzék magukat, mintha az egri vár fénykorában lennének.

A projektelem az emeleti gótikus loggia a rekonstrukcióját, a palota újkorban lebontott keleti részének, illetve a késő gótikus udvari homlokzatának helyreállítását is tartalmazza.

A tetőteret előadó- kiállító- és rendezvénytérként hasznosítják majd, a meglevő földszinti árkádsort pedig restaurálják. 

A Modern Városok Programban tervezett projekt összköltsége 4,8 milliárd forint. Az önkormányzat eddig két támogató okirattal rendelkezik, amely 250 millió forint támogatási összegre és a Zárkándy bástyára vonatkozó 309 millió forint támogatásra vonatkozik. Jelenleg az előkészítési munkákat végzik. Például a területet készítik elő, illetve a tervezési program összeállításán dolgoznak a szakemberek. De elkezdődik az egri városfal felújítása is. 

Jelenből a múltba

A Modern Városok Programon túl, a Nemzeti Kastély- és Várprogram turisztikai célú fejlesztéseinek támogatása - a GINOP pályázat - keretében 1,5 milliárd forint támogatást ítéltek meg az egri vár turisztikai fejlesztésére. A projekt a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ, majd jogutódja, a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. - által vezetett konzorciumban valósul meg.

Jelenleg a projektfejlesztésen dolgoznak, az engedélyezés és a kiviteli tervek már elkészültek, valamint az engedélyezési eljárás is tart.

A fejlesztés több épületet érint az egri várban. Így a déli-, illetve a Hippolyt kaput, a Varkoch kapubástyát, a várfalat, a zászlódombot, az ispotály-pincét, a Cipóosztó-házat és a börtönkiállítást. A Varkoch kapubástyát például a XVI. századi állapotának megfelelően teljesen rekonstruálják.

Visszaállítják és bemutatják a korabeli felvonószerkezetes tömör fakaput, az emeleten pedig korabeli őrszobát alakítanak ki, a tetején pedig kilátót létesítenek. Ez a kapu lesz a jelenből a múltba lépés szimbolikus határa. 

A korabeli felvonóhidat is visszaállítják

Így a látogatók a déli fogadóépülettől felvezető úton érkezve és a bástya földszintjén áthaladva léphetnek majd be az alsó várudvarba. Eközben korhű viseletbe öltözött, felfegyverzett kapuőrséggel találkoznak majd. A földszinten pedig a lőrések felé irányított korabeli ágyúkat helyeznek el.

A kapubástya teljes rekonstrukciója városképi szempontból is fontos. Ez magában foglalja az eredeti helyén visszaállításra kerülő, működőképes, korhű felvonóhidat a farkasveremmel, ahol a kapu felvonószerkezete is látható lesz. A rendezvényekhez kapcsolódva ezt a kaput látványosan nyitják és zárják majd.

Az emeleten pedig korabeli őrszobát rendeznek be bútorokkal és fegyverekkel. Itt tekinthetik meg a látogatók az ellensúlyos felvonóhíd rekonstruált szerkezetét. A legfelső szinten pedig kilátó várja majd a vendégeket.

Az említett projektek tehát az egri vár - mint nemzeti emlékhely - turisztikai fejlesztéseinek megvalósítást szolgálják. Megteremtik a vendégek fogadásának kellő feltételeit.

Ugyanakkor megóvják a híres műemlék egyes helyszíneinek állagát, hogy az épületegyüttes a jelentőségéhez méltó állapotba kerülhessen.


Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak
Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei

Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei 

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja méltán híres díjnyertes strandjairól, de igazi élmények a parton túl is felfedezhetők.
Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál

Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál 

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb helyén
Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés

Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés 

Mérséklődött a fluktuáció, de a HoReCa-szektorra alapvetően ez még nem jellemző. Friss munkaerő piaci elemzés - fontos megállapításokkal.
Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás

Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás 

Szabó Balázs Bandája, a Carson Coma Akusztik Trió és a Lázár tesók is fellépnek május 12-én az idei Európa-napon.
Személyi hír házunk tájáról

Személyi hír házunk tájáról 

Kedves Olvasónk! Aki figyelemmel kíséri szakmai oldalunkat, napi hírleveleinket - láthatja, olvashatja, tudhatja, hogy új szerkesztő érkezett hozzánk Szöllősi Tímea személyében.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.