Olcsóbb lesz vagyonőrt alkalmazni az újrainduló szállodai, éttermi, rendezvény szegmensben

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a szálloda- és vendéglátóipar, valamint a rendezvények tömeges újraindulásakor a biztonsági szakma újra a feketefoglalkoztatás útjára léphet, ami a gazdaság egésze mellett a megbízókra is veszélyt jelenthet.

Huszonöt-harmincezer vagyonőr veszthette el munkáját a koronavírus-járvány kitörése óta, ami az aktív állomány 30-40 százalékát jelenti. A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SZVMSZK) a beérkezett adatok alapján úgy számol, az utóbbi bő egy hónapban a mintegy 80 ezer aktív vagyonőrnek nagyjából az egyharmada, 25-30 ezer fő vált munkanélkülivé.

A szervezet alelnöke, Német Ferenc ehhez hozzáteszi, becsléseik alapján a frissen elbocsátottak közt további 15-20 ezren lehetnek olyanok, akik rendelkeznek vagyonőr képesítéssel, de az utóbbi időben más területen, például a vendéglátásban dolgoztak. A gazdaság újraindulásakor tehát jókora munkaerő-túlkínálat várható a biztonsági piacon, ami minden bizonnyal a bérszint csökkenését eredményezi majd, ez pedig negatívan hathat a szakmai színvonalra.

„Az utóbbi években elindult egy tisztulási folyamat a biztonsági szférában. Lassan kikoptak azok a cégek, amelyek alacsonyabb vállalási árakkal dolgoztak, mint amiből a bérek és a járulékok kigazdálkodhatók. Félő, hogy a mostani válság annyira árérzékennyé teszi a megbízókat, hogy megint előtérbe kerülnek azok, akik alább adnak a törvényességi szintből”, fogalmazott Romasz Sándor, a Magyar Testőr Szövetség korábbi elnöke, a Nevadasec Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

Német Ferenc szerint egyébként, bár valóban rengeteg az állás nélküli vagyonőr, ha a korlátozások lazítása után mindenkinek egyszerre kell toboroznia, rövidtávon problémát is jelenthet a korábbi állomány visszaépítése. Ausztriában például a tervek szerint május közepén nyitnának a hotelek, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének honlapján megjelent elemzés pedig úgy számol, nyugati szomszédunk 2-3 héttel jár előrébb a járványban, így az ottani fejleményeket is eszerint érdemes vizsgálni.

Az esetleges repülőrajt szintén arra késztethet sok helyet, hogy minőségi szempontjaiból alább adva, azonnal találjon valakiket a biztonsági feladatok ellátására. Romasz Sándor szerint ez a hozzáállás roppant kockázatos: „A megbízók hosszútávon a stabilitásban érdekeltek, hisz ez egy bizalmi szakma, ahol fontos, hogy ne legyen állandó cserélődés. A gyanúsan kevés pénzért dolgozó cégeknél nem ritkák a jogi eljárások, botrányok, márpedig egy szállodának vagy akár rendezvényszervezőnek nagyon káros, ha ilyesmivel kötik össze a nevét.”

Forrás: Goldcomm


Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.